Koronavirüs salgınında en az 8 kişinin yaşını yitirdiği, 1000’e yakın kişinin enfekte olduğu Vestel’de çalışan hekimin işine “Bilgi sızdırdığı” gerekçesiyle son verildi
Koronavirüs salgınında en az sekiz işçinin yaşamını yitirdiği, bine yakınının da enfekte olduğu Vestel'de işyeri hekimi olarak görev yapan bir aile hekiminin işine "işyerine ait bilgileri sızdırmak" iddiasıyla son verildi ve süreç yargıya taşındı.
Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, Vestel başta olmak üzere, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) artan koronavirüs vakalarını bianet'e değerlendirerek, Vestel'de işyeri hekimi olarak görev yapan bir aile hekiminin işine "işyerine ait bilgileri sızdırmak" iddiasıyla son verildiğini ve sürecin yargıya taşındığını aktardı. Duran, fabrikadaki denetimin doğrudan Valilikçe yürütüldüğünü kaydetti.
Covid-19 vaka sayısının 1 Haziran'da başlayan normalleşme sürecinden itibaren arttığına da değinen Duran, sürecin medyaya yansıması ve gelen tepkiler üzerine Manisa Valiliği'nin Vestel fabrikasını doğrudan denetlemeye başladığını söyledi.
OSB'nin tamamında Covid-19 vaka sayılarının arttığını söyleyen Dr. Duran, daha önce de bu tip artışlar nedeniyle birkaç fabrikada üretime ara verildiğini belirtti.
Duran şöyle devam etti:
"Biz pandemi sürecinin başından beri sayıların açıklanması, hastalığın yoğun olduğu bölgelerin daha güçlü bir şekilde karantina alınması, sürecin iyi yönetilmesi ve şeffaflık çağrılarında bulunuyorduk. 1 Haziran'dan sonra, valilik il koordinasyon toplantılarında fabrikalarda filyasyon çalışmalarına daha da dikkat çekmeye çalıştık.
"Ancak normalleşme sürecinden sonra her alandaki denetimler yumuşadı. Pandemi nedeniyle azaltılan işçi sayısı arttırıldı. Çok hızlı bir işçi alımı gerçekleşti ve bu hiçbir tarama yapılmadan sadece fabrika girişinde ateş ölçülerek yapıldı.
"Bant usülü çalışma ve temas var"
"Bu hastalıkta hep söylediğimiz gibi ateş olmayabiliyor, taşıyıcılar yani hastalığı sessiz şekilde geçiren işçiler de oluyor. Yayılma da daha hızlı oluyor. Çünkü fabrika içinde ne kadar önlem alırsanız alın bazı fabrikalarda temas söz konusu. Bant usulü çalışma var ve herkes ona bir şekilde dokunuyor. Eldiven kullanılıyor fakat burada ihmaller söz konusu olmuş.
"1 Haziran'dan sonra hastaneye başvuranların çalıştığı yerleri söylemelerinden hem de işçilerin kendi seslerini duyurmak için oluşturdukları platformlardan bize ulaşılması aracılığıyla, biz sayının artmaya başladığını öğrendik.
"Ölümler oldu ve bu sayılar yönetim ve çalışanlar tarafından farklı rakamlarla açıklandı. Bu çelişkili açıklamalar oradaki durumu daha da belirsizleştirdi.
"Hastaların başka yere gönderildiği söyleniyor"
"Vestel'in kendi açıkladığı kadarıyla 19 bin çalışanı var ve bu sayı, buradaki OSB'nin 3'te 1'i civarına denk geliyor. Sürecin medyaya yansımasıyla tepkiler çoğalınca önlemlerin arttırıldığı yönünde çalışanların aktarımı var. Fakat Manisa'da boş yoğun bakım yatakları olmasına rağmen bazı vakaların sayıyı gizlemek için başka şehirlere gönderildiği iddiaları da var.
"Şu an içeride ne olduğunu bilmiyoruz ama valiliğin doğrudan müdahale ederek işleyişi takip ettiğini biliyoruz. Fabrikalar daha defansif bir tutum sergiledikleri için bilgi akışı da pek sağlıklı işlemiyor."