Ordu Ünye’de bentonit madeni işleten Ünye Madencilik, Dev Maden-Sen’e üye olan ve iş güvenliği için dün iş bırakma eylemi yapan işçilerden 25’ini işten çıkardı.
Ordu’nun Ünye ilçesinde faaliyet gösteren Ünye Madencilik San. ve Tic. Ltd. Şti. bentonit işletmesinde işçi sağlığı ve iş güvenliği için dün (16 Aralık) 24 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştiren, Dev Maden-Sen’de örgütlenen 130 işçiden 25’ini bu sabah saatlerinde işten çıkardı.
İşten çıkarılan işçilerden 15’inin bildirimi doğrudan işveren Hamit Tecer’in kendisi tarafından 17 Aralık ilk vardiyasının başında yapıldı. Sabah vardiyasının başında da 10 işçinin işten çıkarıldığı açıklandı.
İşten çıkarılan işçilerin basın açıklaması
Ünye Madencilik tarafından işten çıkarılan 25 işçi, bugün öğle saatlerinde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, anayasal hakları olan sendikal örgütlenme hakkını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, haklarını korumak için hukuk mücadelesi vereceklerini belirttiler.
İşten atılan işçiler ile Dev Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Muhammet Alkış ile birlikte açıklama yaptı. Alkış, 24 saatlik iş bırakma eylemini çalışma koşullarının kötü olması, yasaya uygun olmaması nedeniyle yaptıklarını açıkladı. 130 işçiden 83’ünün sendikaya üye olduğunu belirten Alkış, işverenin tüm görüşme taleplerini reddettiğini ve işçileri sendikadan istifaya zorladığını anlattı. Alkış, işten çıkarmaların da sendikaya üye olmalarından kaynaklandığını ve işverenin de zaten bunu sözlü olarak işçilere ifade ettiğini vurguladı.
Sendikadan istifa et baskısı
Sendikacı Alkış, işverenin çıkardığı işçileri edevlet sitesine girerek sendikadan istifa etmeye ve kendi isteğiyle sendikadan ayrıldığına dair bir yazı imzalamaya çalıştığını ve ancak bu şekilde işe geri dönebileceklerini söylediğini de anlattı.
İş bırakma eylemi
Ünye’de bentonit maden işletmeciliği yapan Ünye Madencilik’in 130 çalışanı 16 Aralık gece vardiyasıyla birlikte çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 16 Aralık günü 24 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.
İşçiler iş bırakma eylemini, çalışma ortamındaki aşırı tozlanmaya karşı önlem alınması, 24 saat içinde 16 saate varan fazla mesaiye son verilmesi, çalışma sırasında verilmesi gereken çay ve yemek molalarının yasalarda belirtilen sürelerde uygulanması talepleriyle gerçekleştirdi.
(Yeni1Mecra)