Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün akşam açıkladığı resmi verilere göre Türkiye ABD ve İngiltere’nin ardından dünyada vaka sayısı artışında 3. sıraya yükseldi.
SiyasiHaber
Koronavirüsle ilgili verilerin paylaşıldığı Worldometers'a göre Türkiye 5 bin 138 yeni hastayla, günlük vaka sayısı artışında ABD ve İngiltere'nin ardından 3. sıraya yükseldi. Vaka sayısında düşme eğilimini sürdüren İtalya ve İspanya ise Türkiye'nin ardında yer aldı.
Son 24 saatte ABD'de 18 bin 166 vaka, İngiltere'de 5 bin 233 vaka, Türkiye'de 5 bin 138 vaka, İtalya ise 4 bin 694 vaka, İspanya'da ise 3 bin 579 vaka görüldü.
Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, Türkiye’de son 24 saatte koronavirüs salgını nedeniyle 95 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı bin 101'e ulaştı. Toplam vaka sayısı ise, bugün 5 bin 138 kişiye konulan koronavirüs tanısıyla birlikte 52 bin 167'ye yükseldi.
Vaka artış sayılarıyla ölüm artış sayıları paralellik göstermiyor
Türk Tabipler Birliği (TTB) geçtiğimiz günlerde internet sitesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de teyitli koronavirüs vakalarının artmasına rağmen ölüm vakalarının sayısının vaka sayılarıyla paralellik göstermemesinin dikkat çekici olduğunu belirtmişti.
Türkiye'deki koronavirüs vakalarıyla ölümlü vaka sayısı arasındaki örüntünün diğer ülkelerde kaydedilen örüntüden farklı olmasının nedenlerini araştıran TTB, bu farklılığı, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüse bağlı ölüm vakalarını raporlamada Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği uluslararası kodları kullanmamasına bağlamıştı.
Dünya sağlık örgütünün kodlarına göre ölümler raporlanmıyor
Türk Tabipler Birliği yaptığı açıklamada, “TTB’ye bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografi ve/veya klinik bulgular hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara koronavirüs (Covid-19) olarak geçmediği, bunun yerine ‘viral pnömoni’, ‘doğal ölüm’ veya ‘bulaşıcı hastalık’ olarak geçebildiğine” dikkat çekmişti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kodları
Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs salgını sırasında ölüm kayıtları için iki farklı uluslararası kod gönderdiği belirtilmişti.
Açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün kodları şu şekilde: “U07.1: COVID-19, virüs tanımlanmış (laboratuvar testi (PCR) ile kesinleştirilmiş olgular), U07.2: COVID-19, virüs tanımlanmamış.”
Açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü’nün, U07.2 kodunun, klinik ve epidemiyolojik olarak COVID-19 tanısı konulan ancak, laboratuvar testi ile kesinleştirilmemiş olası/kuşkulu olgular için kullanılması gerektiğini belirttiği” uyarısında bulunulmuştu.