(Berkat) Bereket ile Antakya’da 1970’li yıllarda tanışmıştım. 12 Eylül faşist darbesinden sonra ise kaçak yollarla çıktığım/ız Suriye’de yollarımız kesişti. O zor, karanlık yıllarda Bereket Kar defalarca Türkiye’ye kaçak yollardan girip çıktı. Aranan yüzlerce Türkiyeli devrimciyi kaçak yollarla Suriye’ye geçirdi. Suriye’de Filistin Haber Ajansı’nda çalıştı. O süreçte ben Lübnan’a Filistin kamplarına geçtim. Ayda dört gün izin hakkımız vardı. Bazen Beyrut’a, bazen de Suriye’ye giderdim. Orada kalan Türkiyeli devrimcilerle görüşür memleketten haber alırdık. Bir gün de Bereket’in Şam’daki evinde konuk olmuştum. Kızı Lina daha yeni doğmuştu.
Sonra Fransa’ya geçtim. Bereket Paris’e ziyaretimize geldi.
20 yıl sonra memlekete dönebildim.
Bereket de ülkeye dönmüş, yakalanmış, 3 yıl hapis yatıp çıkmıştı. Mücadeleye kesintisiz devam ediyordu. Ben ülkeye döndükten sonra yine kesişti yollarımız. Antakya’da beni yine Şam’da olduğu gibi ağırladılar.
Antakya Akademisi’ni kuran Bereket aynı zamanda Edebiyatçılar Derneği Hatay Şubesi kurucuları arasında yer aldı. Arap ve Türkiyeli Edebiyatçılar arasında köprü kurdu. Suriyeli, Filistinli, Iraklı yazar ve şairleri bizlerle buluşturdu.
Kaderin cilvesine bakın ki 1980’de kaçak olarak girdiğim Suriye’ye 2008’de bu defa Bereket ile birlikte, yasal yollardan, Suriye Kültür Bakanlığı’nın davetlisi olarak gittik. Ben, Bereket ve şair Ayşegül Tercan Uluslararası El Rakka Şiir Festivali’ne katıldık. Tabii bu davet Bereket’in ilişkileri sayesinde olmuştu.
Sonra Karaburun Bilim Kongresinde yine birlikteydik. O orta Doğu konusunda konferans verdi. Ben Türkiye Hapishanelerinde neler oluyor başlığı ile bir tebliğ sundum.
En son geçen yıl hasta (kanser) olduğunu öğrendim. Telefon edip geçmiş olsun dileklerimi ilettim. İyiyim dedi. Makale yazmaya, Orta Doğu’daki gelişmeler hakkında bizi bilgilendirmeye, TV programlarında konuşmaya devam ediyordu.
Geçtiğimiz yaz, Samandağ’da Evvel temmuz Festivali’nde Filistin temalı panelde Bereket’i andım. Büyük çoğunluğu Antakyalı olan dinleyici kitlesine “Bereket Kar burada yanımızda olmalıydı ama hasta, o nedenle gelemedi, selamlarını gönderdi, biz de ona selam yollayalım” dedim. Salonda bir alkış tufanı koptu. Bereket uzun süre alkışlandı. Bu bölümün videosu da ona moral olsun diye gönderildi.
Alkışlarımız ve şükran duygularımız Bereket ile, Bereket için!
Türkiye Demokrasi Mücadelesi yeri zor doldurulacak enternasyonalist bir devrimciyi kaybetti.
Makalelerinin yer aldığı Bianet’te yazıldığı gibi: “Siyaset insanı, diplomat, gazeteci, edebiyatçı, kültür aktivisti, devrimci, enternasyonalist Bereket Kar, aralıksız yarım yüzyıldan çok Türk, Kürt, Arap ve tüm Ortadoğu halklarının özgürlük ve toplumsal kurtuluş mücadeleleri içinde sürdürdüğü yaşamına 70 yaşında veda etti.”
Üzgünüm.
Tabiat onu kucaklasın.
Başta sevgili eşi Aliye’nin, çocukları Lina ve Nidal’ın, SYKP’li yoldaşlarının ve Türkiye Devrimci Hareketi’nin başı sağolsun.