Bilgi ve iletişim teknolojileri, insan hakları ve küresel güvenlik konularında çalışan Toronto Üniversitesi’ne bağlı The Citizen Lab’in (Vatandaş Laboratuvarı) yayınladığı rapora göre, internet kullanıcıları Türk Telekom ağındaki ‘derin veri analizi’ (DPI) cihazları tarafından casus yazılımlara yönlendiriliyor.
Türk Telekom’un söz konusu cihazları ABD merkezli Procera Networks adlı yazılım şirketinden aldığı belirtildi. Grubun Türkiye alanında yaptığı taramaya göre, Ankara, Adana, Antep, Hatay ve Diyarbakır’ın aralarında olduğu en az beş şehirdeki kullanıcılar bu casus yazılımlara yönlendiriliyor. Rapora göre, Türkiye’deki hedeflere ek olarak, Türk Telekom abonelerinin sınırın diğer tarafına yansıttığı kablosuz bağlantılar üzerinden Suriyeli kullanıcılar da hedef olmuş durumda.
Avast Antivirus, CCleaner, Opera ve 7-Zip
Ekibin incelediği bir vakada, Türkiye kaynaklı tek bir IP adresini yüzlerce Suriyeli kullanıcının paylaşıldığı, kablosuz bağlantı yönlendirici sayfalarında herkese açık olan verilere dayanarak, hedef alınmış olan en az iki IP adresinin YPG’li kullanıcılara hizmet ettiği de belirlendi.
İnternet kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği Avast Antivirus, CCleaner, Opera ve 7-Zip gibi resmi sağlayıcılardan program indiren Türkiye ve Suriye’deki kullanıcıların, HTTP yönlendirmesi enjeksiyonu yoluyla sessizce casus yazılıma yöneltildikleri belirtildi.
Snowden: Türk Telekom’a casus cihaz satan ABD’li firma soruşturulmalı
Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) dünya çapındaki dinleme-gözleme bilgilerini ifşa eden eski CIA analisti Edward Snowden, Türk Telekom’un ‘derin analiz cihazı’ satın aldığı ABD’li Sandvine adlı yazılım firmasının hükümetler tarafından soruşturulması gerektiğini belirtti.
Eski CIA analisti, Twitter’da paylaştığı mesajında, “Sandvine sadece gazeteciler ve akademisyenler tarafından değil, hükümetler tarafından da soruşturulmalıdır” dedi.