Arsuz´da turizm yatırımlarına açılmak istenen 883 dönüm hazine arazisindeki zeytin ağaçlarının sökümüne tepkiler sürerken alandaki söküm çalışması, gelen bildirim üzerine ‘şimdilik´ durduruldu.
SiyasiHaber
21 Aralık Pazartesi günü Arsuz Kaymakamlığı’nın talebi ile, Arsuz İlçesi Akçalı Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti Hazineye ait Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli 515 nolu parsel üzerinde zeytin ağaçlarının sökülmesi işlemine dün hak sahiplerinin iş makinalarının sahaya girmesini engellemesinin ardından özel firmaya ait araçlarla çalışma yürütülmek istendi. Ancak dün öğleden sonra gelen bildirim üzerine çalışma durduruldu. İşlem durdurulana kadar 300’den fazla zeytin ağacı söküldü.
Bedeli ödenerek kullandıkları ve ağaçlandırdıkları arazide ağaçlarının sökülmesi üzerine hak sahipleri Akçalı muhtarlığı binası bahçesinde bir araya geldi. Hak sahiplerinin mağduriyetlerini dile getirdikleri toplantıya katılan Belediye Başkanı Asaf Güven, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Biz inanıyoruz ki hem turizmi hem de tarımı beraber götürebiliriz. Özellikle zeytin ağaçları ile birlikte turizm tesisleri, işletmeleri kurulabilir. Burada gerçekleştirilecek turizmi, var olan ağaçları sökerek değil onları mümkün olduğunca yaşatarak canlandırabiliriz. Bizim önerimiz; bu zeytin ağaçlarının sökülmemesi ve turizme katkı sağlayacağıdır” dedi.
İskenderun Çevre Koruma Derneği de bu söküm işlerine tepki göstererek 2000 yıllık tarihi geçmişin yok sayıldığını, “Söz konusu 515 ve 516 numaralı parseller Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayı ile 2016 yılında Akçalı Antik Yerleşimi Sit haritasında gösterilmiştir. Söz konusu parselin içindeki Çanak alanda ve sırtlarında sayıca binlerce kök zeytin ağacı olduğu görülmektedir. Sit alanı olan bölgelerde yapılan her türlü işlem mevzuata uygun olarak Müze Müdürlüğü denetiminde yapılmalıdır.” dedi.
"2000 yılık tarihi geçmiş yok sayılmamalıdır"
İskenderun Çevre Koruma Derneği aynı zamanda bölgenin 3. Derece sit alanı olduğuna da dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:
“Bu haliyle, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun yok sayılmış olmaktadır. Turizm yatırımları bölgemiz için önemli olup saha ve alan seçimi de bir o kadar önemli olduğundan önceliğimiz Kültür ve Tabiat varlıklarını korumak olmalıdır. İdareler, üstün kamu yararını korumak üzere idari işlem tesis ederler. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın imar planları bu nedenle öncelikle iptal edilmelidir. Ayrıca, 3.derece Sit alanı olan bölgede böylesi kepçe ve iş makinaları ile yapılan çalışmalar arkeolojik kalıntılara zarar verecektir. 2000 yılık tarihi geçmiş yok sayılmamalıdır.”