HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ekonomik krize bağlı olarak artan intiharları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları son dönemde ekonomik krize bağlı olarak yaşanan intiharları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Konuyla ilgili soru önergesi veren Hatimoğulları, 5 Kasım 2019 tarihinde İstanbul Fatih’te yaşayan Cüneyt, Oya, Kamuran ve Yaşar Yetişkin kardeşlerin ve 9 Kasım 2019’da Antalya’da Şimşek ailesinin intiharları çeşitli yönleri ile tartışılırken iki ailenin de içerisinde bulunduğu ekonomik zorluklar, borçlar ve işsizlik faktörüne dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada yaşanan intiharların yüzde 75’inin orta ve düşük gelirli ülkelerde meydana geldiğini hatırlatarak “Giderek artan intihar vakalarına karşı araştırma ve inceleme başlatacak mısınız?” diye sordu.
'Ekonommik kriz, geçim sıkıntısı, işsizik ve borç intihar oranlarını arttırmıştır'
Yetişkin ailesinin bakkala biriken veresiye borçları, ödeyemedikleri kiraları ve elektrik faturalarına; Baba Selim Şimşek’in geride bıraktığı mektupta maddi sıkıntılara, 9 aydır yaşadığı işsizliğe dikkat çeken Hatimoğulları, “Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz yüzünden artan yoksulluk, geçim sıkıntısı, işsizlik ve borç intihar oranlarını arttırmıştır. Her iki intihar olayı da kişisel değildir, ekonomik krizin toplumdaki etkilerinden kaynaklanmaktadır. Ekonomik krizin derinleşmesi ile istihdam düşerek, işsizlik artmakta ve giderek yoksullaşan toplumda derin psikolojik etkiler yaratmaktadır. Türkiye’de yaşanan derin toplumsal sorunlar yurttaşların hayatını çok ağır etkilemekte ve bu sorunlara kalıcı, etkili ve doğru çözümler üretilmediği için insanlar son çare olarak yaşamlarına son vermektedir” dedi.
'Siyanüre erişimi zorlaştırmak tek başına yeterli değil'
Hatimoğulları Oktay’a şu soruları yöneltti:
-Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin toplumda yarattığı derin izler insanları çaresizlik içinde bırakmakta, intihara sürüklemektedir. Bu konuda bir çözüm programınız olacak mıdır? Giderek artan intihar vakalarına karşı araştırma ve inceleme başlatacak mısınız?
-Son 17 yılda toplam kaç kişi intihar etmiştir? İntihar sebepleri nedir? İntihar edenlerin yaş, cinsiyet ve mesleki durumları nedir?
-İntihar edenlerin arasında işsizlik, geçim sıkıntısı, borçlar nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir?
-Sosyal yardım konusunda yapılan araştırmalar kamusal bilgilendirme ve tanıtımın yetersiz, başvuru sürecinin karmaşık, sosyal yardım almanın damgalayıcı olduğu durumların yoksulların koşullarını taşısa bile sosyal yardım başvurusunda bulunmasını engellediğini göstermektedir. Sosyal yardım sistemindeki bu unsurların değiştirilerek, sosyal yardım başvurularının artırılması için ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız olacak mıdır?
-İki intihar olayında da kullanılan siyanüre erişimi zorlaştırmak bu artan intihar vakaları ile mücadelede tek başına yetersiz kalacaktır. İntihar vakalarının toplumsallığı üzerine yoğunlaşılmalı, bu vakaların çoğalmaması için acil önlemler alınmalıdır. Tarafınızca bunun için atılan adımlar var mıdır?
-Yurttaşların omuzlarındaki ekonomik yükün azaltılmasına dönük çalışmaların ilk adımı; uygulanan tüketim ekonomisi ve kamu yönetimindeki israflar nedeniyle artan bütçe açığının faturasının, yapılan çift haneli zamlar ve artırılan vergiler aracılığıyla tüketiciye kesilmesine son verilmesiyle olacaktır. Ve ekonomik krizin etkisinin TÜİK tarafından açıklanan tek haneli enflasyon oranı ile örtülmek istenmesi yerine gerçek enflasyon oranları açıklanması ve buna göre planlamalar yapılması ikinci adım olacaktır. Bu konuda çalışmalarınız var mıdır?
(Evrensel)