Maden şirketlerinin ruhsat alanları dışında ‘geçici’ tesis kurabileceğini öngören ve denetimsizlik getiren madde, muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisi sonrası torba tekliften çıkarıldı.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyaz ve denetimsizlik yolunu açacak olan 6’ncı maddesi çıkarıldı.
Bahsi geçen madde, madencilik faaliyeti yürüten şirketlerin ruhsat alanları dışında faaliyet yürütebilmelerinin önünü açma amacını taşıyordu. Yaşam savunucularının ve ekoloji örgütlerinin ve muhalefet partilerinin itirazı sonucu madde tekliften çıkarıldı.
" Bu şirketlerle nasıl bir anlaşma yaptınız? “
Teklifin görüşmeleri esnasında konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, torba yasayı hazırlayanların şirketlere söz verdiğini söyleyerek "Doğaya ve insana dair bir saldırı var. Zaten maden sahaları bulundukları alanı tümüyle yaşanmaz hale getiriyor. Siz, bu yetmezmiş gibi 6’ncı maddede ruhsat sahası dışında tesis kurma hakkı getiriyorsunuz. Siz bir ev yapmışsınız fakat otoparka yer bulamamışsınız, otoparkı da bir başkasının evinin altına yapacaksınız. Bu, tam olarak bu anlama geliyor. Buna izin verme şansınız var mı? Hayır, yok. Peki, bu şirketlere hangi taahhütleri verdiniz, hangi sözleri verdiniz de böyle bir yetkiyi bu şirketlere veriyorsunuz? Bu şirketlerle nasıl bir anlaşma yaptınız? Bu şirketler nasıl bir sistem içerisinde kendilerini konumlandırmışlar da bu rant sistemi böylesine pervasızca işletilebiliyor?" ifadelerini kullandı.
CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç ise Türkiye’nin her tarafına maden ruhsatı verildiğini belirterek “Türkiye’yi delik deşik etmek isteyen bir hükümet memleketi yönetiyor. Bu kanun teklifinde siyanür var. 6’ncı madde, altın madeni işi yapanların siyanür havuzlarını daha rahat kurabilmesi için teklif ediliyor. Siyanür sever bir hükümet, siyanür sever bir AKP var. Bu 6’ncı maddeyi geri çekin, yanlış yapıyorsunuz” dedi.