Talimatı Erdoğan tarafından verilen, meslek odalarının seçimleriyle ilgili yapılması planlanan değişikliğe ilişkin konuşan TBB Başkanı Feyzioğlu, ‘yaptığı yoğun görüşmelere’ dayanarak, ‘düzenlemenin amacının baroları zayıflatmak olmadığını’ iddia etti.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, baro seçimleriyle ilgili yapıldığı belirtilen düzenlemeye ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Avukatlık Kanunu'nda bazı değişikliklerin yapılmasına ilişkin süreci, tartışmaları yakından izlediklerini savunan Feyzioğlu, konu hakkında bilgisi olan ve sürecin içinde bulunan milletvekilleri ile çok yakın görüşme içinde olduğunu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile de sürekli görüştüğünü söyledi.
Feyzioğlu, daha önce sosyal medyada dolaştırılan taslakla ilgili, “böyle güncel ve gündemde bir taslak yok” şeklinde açıklama yaptığını, Adalet Bakanı Gül'ün de aynı yönde açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı.
“Gerçekten de öyle bir taslak ne gündemdedir ne günceldir. Ancak farklı bir çalışma şu anda Meclis’te gayriresmi olarak yürümektedir. Meclis çalışmaya başladığında da anladığım kadarıyla teklife dönüşecektir” diyen Feyzioğlu, yaptığı görüşmeler doğrultusunda çalışmanın amacının baroları zayıflatmak olmadığını öne sürdü. Feyzioğlu şu konuştu:
'Yoğun görüşmeler yaptım'
“Yaptığım çok yoğun görüşmelere, istişarelere ve irtibatlara dayanarak söylüyorum, çalışmanın amacının baroları zayıflatmak olmadığı, altı çizilerek görüştüğüm her sayın milletvekili, bakanlık yetkilisi ve her düzeyde devlet yetkilisi tarafından ifade edilmiştir. Yani baroları zayıflatmak amacı vardır diye gündeme getirilen sözlere itibar etmeyiniz denmektedir.”
“Sistemde yok sayılan Anadolu barolarının da sistemde var olduğunun altını çizmenin amaçlandığının” kendisine söylendiğini aktaran Feyzioğlu, "Görüştüğüm yetkililerce amaç, 'baroları yok ediyorlar ya da baroların sesini kısıyorlar' yerine, 'asla baroların sesini kısmıyoruz, sesi kısılmış olanlara ses vermeye çalışıyoruz, niyetimiz budur' şeklinde ortaya konmuştur” ifadelerini kullandı.
Alternatif baro iddiaları
Metin Feyzioğlu, kamuoyunda "Bu taslakta çoklu baro, alternatifli baro ya da barolara kayıt sorumluluğunun kalkması olacak mı?" konularının tartışıldığını da söyleyerek, yine yaptığı görüşmeler sonucunda ‘taslak metinde olmadığını’ söyledi.
Feyzioğlu, “Nitekim, bir ilde isteyenin istediği kadar baro kurması, barolara kayıt zorunluluğunun kalkması gibi bir düzenleme Anayasa'nın açık hükümlerine ve ruhuna aykırı olacaktır. Çünkü barolar ve barolar birliği herhangi bir meslek odası değildir. Anayasada da yeri vardır. Şu anda böyle bir projenin olduğunu düşünmüyorum, böyle bir izlenim edinmedim. Hepsinden önemlisi, çoklu baro, alternatif baro, FETÖ'nün PKK'nın ve DHKP-C'nin hayalidir” şeklinde konuştu.
AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, AKP kurmaylarının “alternatif baro” kurma fikri üzerinde çalışıldığını öne sürmüştü.
Erdoğan, meslek odalarını gözüne kestirdi
Meslek odalarıyla ilgili tartışma, geçen günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından başlamıştı.
Erdoğan, barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirleneceğini açıklamış ve mevcut sistemin ‘oligarşik imtiyaz’ durumu yarattığını öne sürmüştü.
Erdoğan’ın bu sözleri, muhalefet tarafından “İktidar, meslek odalarını da kontrolü altında almak istiyor” şeklinde değerlendirilmişti.
Değişikliğin en önemli hedefi olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı 24 oda ise Erdoğan’ın açıklamaları üzerine, “Demokrasiye ve meslek odalarının seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir” çağrısı yapmıştı.