Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO), bağlı olarak kurulan ve sonra Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) devredilen TPİC işçileri çalıştıkları kulelerin TPAO tarafından geri almak istemesi sonucunda işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar.
Haber Merkezi – TPAO bünyesindeyken BOTAŞ’a devredilen TPİC tarafından taşeron olarak çalıştırılan 900 işçi TPAO’nun petrol fiyatları düşünce kuleleri geri almak istemesi ve sözleşmeyi tekrar etmemesi nedeniyle işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze.
Yayınladıkları genelge ile ülkenin çeşitli yerlerinden gelen ve otellerde kalan kule işçilerinin 1 Ocak öğle itibarıyla otellerle de ilişkilerinin kesileceğini bildiren şirketin tutumunu protesto eden işçiler, kendilerini Batman’da bulunan kulelere kapattılar ve bu soruna bir çözüm bulunamaması halinde Adıyaman ve Diyarbakır’da bulunan kulelerde eylemler gerçekleştireceklerini belirttiler. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini söylerken konuyla ilgili açıklama yapan Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, TPAO’nun devrettiği sondaj kulelerini, petrol fiyatlarının düşmesini gerekçe göstererek geri almak istediğini, bu kararın TPIC işçilerini işsiz bırakacağını söyledi.
31.12.2014 itibariyle sondaj servislerinin sonlandırılacağı belirtilen bir yazının işçilere tebliğ edilmesiyle ilgili Nimetullah Sözen, “İşçiler bu sabah itibarıyla Batman’da yer alan kulelerde beklemeye başladılar. Hem TPAO hem de BOTAŞ işvereninin bu tavrını doğru bulmuyoruz. Konuyla ilgili, TPAO ve TPIC Genel Müdürlüklerine görüşme talebinde bulunduk. TPIC kuleleri devrederken, işçilerin ortada bırakılmaması için hem demokratik tepkimizi koyacağız hem de hukuki süreci devam ettireceğiz. Gerekli görüşmelerin yapılmasının ardından kamuoyunu ve çalışanlarımızı bilgilendireceğiz.” dedi.
Adıyaman’da 3 sondaj kulesinde çalışan yaklaşık 100 işçi TPIC’e bağlı Şambayat19 Lokasyon’u önünde açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, “Görüşme talebinde bulunduk. Demokratik tepkimizi koyacağız. Hukuki süreci başlatıp devam ettireceğiz.”dedi. Sondaj sahalarındaki lokasyon girişlerine araçları park ederek kapatan işçiler, kuleleri vermeyeceklerini söylüyor. Adıyaman halkını, yerel siyasetçileri ve sendikaları dayanışmaya çağıran işçiler, yarın Demokrasi Parkı’nda basın açıklaması yapacaklar.