İstanbul Tabip Odası’nın yayımladığı rapora göre, geç test sonuçları ve yalancı negatiflik nedeniyle korona tedavisi görenlerin bir kısmı resmi rakamlarda görünmüyor.
SiyasiHaber
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, “Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık – 1) Kamu Hastaneleri Raporu” başlığıyla bir rapor yayımladı. Rapor İstanbul’daki kamu hastanelerindeki sorunlara dikkat çekiyor ve alınması gereken önlemleri sıralıyor. Raporda “PCR test sonuçlarının gecikmesi ve yalancı negatifliğin yüksek olması nedeniyle bir çok hasta için özellikle akciğer BT sonucuna göre Covid-10 tedavisine başlanmakta ancak bu hastalar resmi açıklamada yer almamaktadır” deniliyor.
Test sonuçları geç geliyor
Tabip Odası Raporu test sonuçlarının geç geldiğinin altını çiziyor. Bu durum tedavide aksaklıklara yol açıyor.
“Hastalardan istenen PCR test sonuçları hastayı takip eden hekime çok geç ulaşmakta, çoğu kez hekimler yazılı olarak bildirilmeyen sonuçlara ancak telefonla ulaşabilmekte, bu durum tedavilerde ciddi aksaklıklara yol açmaktadır.”
Resmi rakamlarda Covid-19 tedavisi görenlerin bir kısmı görünmüyor
PCR testlerinin gecikmesi ve yalancı negatifliğinin yüksek olması nedeniyle birçok hasta için özellikle akciğer BT sonucuna göre Covid-19 tedavisi başlanmakta, ancak bu hastalar resmi açıklamada yer almamaktadır.
Oda Raporu’nda “Hızlı Koronavirüs testi” beklentisinden de şikayet ediyor.
“’Hızlı Koronavirüs testi’ konusunda toplumda yaratılan yanlış beklenti özellikle bazı hastanelere gereksiz başvurulara neden olmuştur.”
PCR Testi nedir?
Polimeraz Zincir Reaksiyonu ( PCR), DNA zincirlerinin tortu oluşturabileceği tüm yüzeylerde DNA (ve bazı durumlarda RNA) miktarlarının analizi için kullanılan bir testtir. Kısacası PCR testi oldukça küçük bir genetik örnekten çok sayıda kısa DNA kopyaları incelemeye izin veren bir laboratuvar yöntemidir.