Pentagon, Türkiye ve ABD’nin mutabakata vardığı “güvenli bölge”nin aşamalı olarak uygulamaya konulacağını ve ilk uygulamaların hızlı bir şekilde başlayacağını belirtti.
Pentagon, Türkiye ve ABD’nin mutabakata vardığı “güvenli bölge”nin aşamalı olarak uygulamaya konulacağını ve ilk uygulamaların hızlı bir şekilde başlayacağını belirtti.
AFP’ye konuşan ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Sean Robertson, “Mevcut durumda Türk mevkidaşlarımızla ortak operasyon merkezinin kurulması için seçenekleri inceliyoruz” dedi. “Güvenlik mekanizması aşamalı olarak uygulamaya konulacak” diyen Robertson, “ABD, Türkiye ile tartışmaları devam ettirmekle birlikte, hızlı bir şekilde bazı faaliyetlere başlamaya hazırdır” diye ekledi.
Anlaşma geçen hafta Ankara ile Washington arasında sağlanmıştı. Her iki tarafın askeri yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin ardından “güvenli bölge” kapsamında ortak bir operasyon merkezi kurulması için anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.
ABD’nin Suriye’deki askeri güçlerinin eski komutanı Joseph Votel, böyle bir güvenli bölgenin kontrolünün Ankara’ya verilmesine karşı çıktı. The National Interest dergisinde Pazartesi günü bir makalesi yayınlanan general Votel, geçen Mart ayına kadar Amerikan ordusu merkezi komutanlığı Centcom’un başında bulunuyordu. Votel, “böyle bir güvenli bölgenin ilgili tüm taraflar için sorun oluşturacağını” ifade etti.
Votel, “Güvenlikli alanlar genellikle çatışma bölgelerindeki halkı korumak için kurulur ve genellikle nötr olmak için, askerden arındırmak için ve insani hedeflere odaklı olarak tasarlanır” diye yazdı. Aynı makalede Georges Washington üniversitesinde Türkiye uzmanı olan Gönül Tol’un imzası da yer aldı.
Votel, şunları ifade etti: “Fırat’ın doğusunda 30 kilometrelik güvenlikli alan dayatmak ters sonuç verir: Suriye Kürt nüfusunun yüzde 90’ından fazlasını göçertmek, zaten çok zorlu olan insani durumu daha da ağırlaştırmak, uzatmalı askeri konumlandırma gerektirerek ağırlaşmış bir çatışma koşullarını oluşturmak.”
(Mezopotamya Ajansı)