Frontiers in Veterinary Science adlı dergide yayınlanan çalışmada, ormansızlaştırma ve ekosistem tahribatının salgınları tetikleyebileceği kaydedildi.
Ormansızlaştırma ve biyolojik çeşitliliğin azalmasının, salgınları tetikleyebileceği tespit edildi. Korona virüsü gibi zoonotik virüslerin ve sıtma gibi vektörel hastalıkların yayılmasında, ekosistem tahribatının önemli bir faktör olduğu kaydedildi.
Frontiers in Veterinary Science adlı dergide yayınlanan çalışmada, çok sayıda az türe odaklanılması durumunda ticari amaçlı ağaç dikmenin de sağlık risklerini artırabileceği belirtildi. Araştırmacılar bunun sebebinin, sağlıklı ve biyolojik çeşitlilik içeren bir ormanda bulunan yırtıcı hayvanların hastalıkları ‘filtrelemesi’ olduğunu ifade etti. “Ormanların insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığındaki rolüne daha fazla önem vermeliyiz” diyen araştırmacı Serge Morand, çalışmalarının ana mesajı olarak buna işaret ettiklerini söyledi.
‘Salgınlar ormansızlaşma ile bağlantılı’
Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, Gıda ve Tarım Örgütü ile Küresel Salgın Hastalıklar ve Epidemiyoloji Ağı (Gideon) gibi uluslararası kuruluşlardan elde edilen verileri kullanarak, dünya genelinde orman örtüsü, nüfus ve hastalık eğilimleri arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmada, 1990’dan 2016 yılına kadar zoonotik ve vektör hastalıklardan kaynaklanan salgınlarındaki artışın, çoğunlukla tropikal ülkelerdeki ormansızlaşma ve ılıman ülkelerde yeniden ağaçlandırma ile bağlantılı olduğu kaydedildi.
116 zoonik hastalığın sebep olduğu 3 bin 884 salgın ile 69 vektörel hastalığın yol açtığı 1996 salgın incelendi. Araştırmacılar, zaman içerisinde daha fazla orman örtüsünün tahribata uğradığını ve bununla paralel olarak salgınları arttığını belirtti.
“Bu modelin ne kadar net olduğuna çok şaşırdım” diyen Morand, ormansızlaştırmanın söz konusu olduğu yeni projelerde salgın hastalık risklerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Moranda, “Yeni plantasyonları ya da maden çalışmalarını düşünürken, halk sağlığını da hesaba katmalıyız. Covid-19 ile hastalıkların ne kadar hızlı yayılabileceğini gördük” dedi.
‘Brezilya’daki durumdan endişeliyiz’
Brezilya’da Jair Bolsonaro yönetiminde ormansızlaştırmanın son 10 yılda rekor seviyeye çıktığını aktaran araştırmacılar, ülkede 299 bine yaklaşan korona virüsü kaynaklı ölümlere dikkat çekti. “Brezilya’da biyolojik çeşitlilik, iklim ve halk sağlığı konusunda endişe duyuyoruz” ifadelerini kullanan Morand, kritik eşiğe ulaşılması durumunda sonuçların ‘çok kötü olabileceğini’ aktardı.