Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanarak görevden alınan Selçuk Mızraklı hakkında “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
SiyasiHaber
31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos’ta Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe ile birlikte görevden alınmıştı.
İçişleri Bakanlığınca görevden alınan HDP’li belediye başkanlarının yerine il valileri kayyum olarak atanmıştı. Mızraklı, geçen Ekim ayında gözaltına alındıktan sonra "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanmıştı.
Diyarbakır'ın görevden alınan belediye başkanı Selçuk Mızraklı hakkında savcı mütaalasını açıkladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ikinci duruşma öncesi Mızraklı hakkında "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 7,5 yıl ile 15 yıla kadar hapis cezası istedi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Mızraklı hakkında hazırlanan iddianame, 11. Ağır Ceza Mahkemesince geçen Kasım ayında kabul edilmişti. İddianamede "Mızraklı'nın terörist cenazesi, taziyesi ve terör örgütü PKK'nın propagandasına dönüşen birçok eylem ve toplantılara katıldığı" ifadeleri yer alıyor.
HDP'nin 31 Mart'ta düzenlenen yerel seçimlerde kazandığı belediyelerden 32'sine kayyum atanarak seçilmiş belediye eş başkanları görevden alındı.
Davanın ikinici duruşması 20 Şubat'ta yapılacak.
HDP: 'Selçuk Mızraklı’ya ceza vererek kayyımlarınızı meşrulaştıramazsınız'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Selçuk Mızraklı hakkında 15 yıl hapis cezası istenmesine tepki gösterdi. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Adnan Selçuk Mızraklı hakkında mütalaanın ilk duruşmada istenmesinin ve alelacele hazırlanmasının amacı, iktidarın kayyım atamalarını kamuoyu nezdinde meşru hale getirme çabasıdır. Savcılık bu amaca hizmet etmek için tamamıyla hukuksuz bir mütalaa hazırlamıştır. Örgüt üyeliği suçuna delil olarak gösterilen kurumlardan biri olan DTK, yasalara uygun usul ve esaslara göre kurulmuş, çalışmalarına halen devam eden bir kurumdur. DTK’ye TBMM tarafından, yıllar önce yapılan yeni Anayasa görüşmeleri sürecinde, katkıda bulunmaları için davetiye gönderilmiş ve görüşleri Meclis’te dinlenmiştir. DTK, çeşitli resmi toplantılara davet edilmiş bir kurumdur.'' denildi.
Açıklamanın tam metni:
"Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos 2019’da kayyım darbesi ile görevden uzaklaştırıldıktan sonra, yargı eliyle hazırlanan komplo sonucu 21 Ekim 2019’da gözaltına alınarak tutuklanmıştır. İktidar tarafından kayyım atamasına bahane yapılmak üzere hazırlanan ve tutuklu yargılandığı dosya, 25 Kasım 2019’da Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştır.
Yapılan ilk duruşmada mahkeme heyeti dosyayı mütalaa için savcılığa göndermiştir. İddia makamı da 10 Şubat 2020 tarihinde yapılacak olan ikinci duruşmadan önce, alelacele bir mütalaa hazırlamıştır.
İktidarın emir eri olarak çalışan savcılık, hazırladığı mütalaada Adnan Selçuk Mızraklı’nın Demokratik Toplum Kongresi, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği üyeliklerini örgüt üyeliği suçu olarak değerlendirmiştir. Bu değerlendirmede ise ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan ve işini iyi yaparsa kendisine beraat sözü verilen Hicra Berna Ayverdi isimli itirafçının gerçekdışı ve mesnetsiz aykırı beyanlarını dikkate almıştır. Bu kişi tutuklu olduğu cezaevinden de salınmıştır.
Adnan Selçuk Mızraklı hakkında mütalaanın ilk duruşmada istenmesinin ve alelacele hazırlanmasının amacı, iktidarın kayyım atamalarını kamuoyu nezdinde meşru hale getirme çabasıdır. Savcılık bu amaca hizmet etmek için tamamıyla hukuksuz bir mütalaa hazırlamıştır.
Örgüt üyeliği suçuna delil olarak gösterilen kurumlardan biri olan DTK, yasalara uygun usul ve esaslara göre kurulmuş, çalışmalarına halen devam eden bir kurumdur. DTK’ye TBMM tarafından, yıllar önce yapılan yeni Anayasa görüşmeleri sürecinde, katkıda bulunmaları için davetiye gönderilmiş ve görüşleri Meclis’te dinlenmiştir. DTK, çeşitli resmi toplantılara davet edilmiş bir kurumdur.
Öte yandan Anayasa Mahkemesi’nin defalarca hukuka uygun olarak kurulmuş derneklere yapılan üyeliklerin örgüt üyeliği suçuna gerekçe gösterilemeyeceğine, bunun örgütlenme özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin kararları olmasına rağmen, yargı mensupları hukuku ve Anayasa’yı çiğnemekte ısrar etmektedir.
Savcılığın mütalaasında, Kürt halkının demokratik ve anayasal hak mücadelesi, “sözde Kürt halkının direnişi” sözleri ile değerlendirilmiştir. Savcılığın sözde olarak nitelendirdiği, Diyarbakır’da yaşayan yüzbinlerce yurttaşın iradesidir. Üstelik sadece Diyarbakır’da değil, bu ülkede ve topraklarda yaşayan milyonlarca insanın iradesidir. Savcılık, bu yaklaşımı ile Kürt halkını rencide etmiştir.
Adnan Selçuk Mızraklı, 31 Mart seçimlerinde seçilerek iş başına gelmiş bir Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Mızraklı, Saray’ın ve iktidarın tetikçisi yargı ne karar verirse versin, Diyarbakır’ın gerçek belediye başkanıdır. Tutuklama ve cezalarla HDP’li siyasetçiler sindirilemez.
Halkın meşru ve demokratik iradesini gasp eden, sandık hukukunu ve adaletini yok sayan, demokratik siyaseti işlevsiz kılan AKP-MHP iktidarı ve ona bağımlı çalışan yargı mensupları mutlaka evrensel hukuk ilkelerine göre yargılanacaklardır. Halkın vicdanında ise bu irade gaspçıları çoktan mahkum edilmişlerdir."