HDP Dersim Belediye Eş Başkan adayı Nurşat Yeşil: “Yapacağımız her çalışma halkın onayı alındıktan sonra hayata geçirilecek. Doğaya saygılı, çevreyi koruyan, kadın özgürlükçü bir belediyecilik anlayışı ile hareket edeceğiz. Genç, yaşlı, kadın, engelli dostu bir belediye olacağız.”
Röportaj: SiyasiHaber
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Belediye Eş Başkan adayı Nurşat Yeşil, 31 Mart yerel seçimlerinin politik anlamı, yerel yönetim anlayışı, kayyum uygulamaları ve halkın seçime yönelik ilgisi üzerine sorduğumuz soruları yanıtladı.
Yeşil, “Seçim çalışmalarına ittifak görüşmelerinden dolayı biraz geç başlamakla birlikte oldukça iyi gittiğini söyleyebiliriz. Halkımızın ilgisi yoğun. Kayyumun mutlaka gönderilmesi gerektiği konusunda kararlılar. 31 Mart’ta halkımızla birlikte kayyumları sandığa gömeceğiz” sözlerini kullandı.
Önümüzdeki yerel seçimler ne kadar yerel? Bu seçimlerin genel siyaset açısından anlamı ve önemi nedir?
31 Mart yerel seçimleri sadece bir yerel seçim değildir. AKP-MHP bloğunun özellikle büyük şehirlerde kazanması halinde, devam eden tek adam iktidarı kendini daha fazla meşrulaştıracaktır. Bununla birlikte kendisinden olmayan herkesi yok sayma, özgürlükleri kısıtlama tutumu devam edecek ve muhaliflere yönelik baskılar artacaktır. Bölgede ise kayyum atanan belediyelerin HDP tarafından geri alınamaması iktidar tarafından kayyum politikasının işe yaradığı şeklinde algılanacaktır. Bu da daha sonraki dönemlerde iktidarın ele geçiremediği her belediyeyi, kayyum atayarak ele geçirmesine neden olacaktır.
‘Dersim halkı kayyumdan rahatsız’
HDP/BDP’nin kazandığı ve yönettiği 100’e yakın belediyede halkın seçtiği yöneticilerin görevinden alınması, hapse atılması ve yerlerine kayyumlar atanmasını neye bağlıyorsunuz? İktidar, kayyumların yönetiminde bölgeye çok miktarda yatırım yapıldığını, halkın memnun olduğunu iddia ediyor. Sizin gözleminiz ne?
HDP ve ondan önceki partiler ilk seçime girdikleri yıldan beri her yerel seçimde oylarını ve belediye sayılarını artırarak büyük bir başarıya imza attılar. Yaptıkları dürüst, şeffaf belediyecilikle halkın takdirini ve sevgisini kazandılar. Bu başarıyı ve HDP’nin büyümesini hazmedemeyen iktidar, gönderdiği müfettişlerle aylarca belediyeleri denetleyip açık aradı. Bulamayınca da kayyum atayarak belediyeleri ele geçirdi.
Dersim Belediyesi’ne kayyum atandığında, kasasında 18 milyon TL parası ve 6 milyon TL alacağı olan bir belediyeydi. Bu para halihazırda var olan projeler için ayrılmıştı. Bu projeler nehir kenarına yapılan sahil yolu projesi, anadilinde eğitim veren kreş projesi, Cemevi projesi vd. Kayyum belediyeyi gasp ettikten sonraki 2,5 yıllık sürede önceki belediyenin projesi olan sahil yolu projesini değiştirerek hayata geçirdi ve şehrin her tarafını elektrik direkleri ile donattı. Bunun sonucunda 100 milyon TL ye varan borçları var. Dersim’de halk bunların farkında. Halkın büyük bir kesimi bundan rahatsız.
‘HDP en geniş ittifakı sağlamak için üzerine düşeni yaptı’
Dersim Devrimci Güçbirliği’nin adayı olarak seçime katılıyorsunuz. Ama bu ilde Sol’dan bir başka aday daha seçim yarışına girdi: Fatih Mehmet Maçoğlu. Bu ikilik giderilemez miydi, ortak adaylar çıkarılamaz mıydı?
Dersim Devrimci Güçbirliği Dersim’de faaliyet yürüten 5 siyasi parti ve örgütün (HDP, EMEP, ESP, DBP, Partizan) katılımıyla oluştu. Maalesef Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) bundan önceki yerel seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de ittifaka dahil olmayı reddedip tek başına seçime girmeyi tercih etmiştir. HDP ittifak için çok uğraşmış bu nedenle de adayların açıklanması bile diğer partilerden bir ay sonra yapılmıştır. Bu seçimde HDP üzerine düşen görevi yapmış kayyuma karşı yerelde mümkün olan en geniş birlikteliği sağlayarak seçime girmiştir.
Önceki dönemlerde (HDP/BDP’li belediye yönetimlerinde) halkın söz ve iradesi şehir yönetimine yeterince taşınabilmiş miydi? Seçimi kazandığınızda yerinden yönetim/halkın yönetime katılması nasıl gerçekleşecek? Bunun mekanizmaları neler olacak?
Daha önceki belediye yönetimleri zamanında da mahalle meclisleri kurularak halkın şehrin yönetimine aktif katılımı sağlanmak istenmiştir. Fakat meclis çalışmaları devlet güçleri tarafından kriminalize edilerek engellenmiştir. Seçimi kazandığımızda mahalle meclislerini (kadın, genç) yeniden hayata geçirip şehrimizle ilgili kararları oradan çıkarıp halkımızla birlikte uygulayacağız.
‘Yapacağımız her çalışma halkın onayı alındıktan sonra hayata geçirilecek’
Dersim halkına, seçildiğinizde uygulamak üzere neler vaat ediyorsunuz?
Öncelikle dürüst ve şeffaf belediyecilik anlayışımıza devam edeceğiz. Halka dokunan ve her daim halkın içinde olan bir belediyecilik yapacağız. Yapacağımız her çalışma halkın onayı alındıktan sonra hayata geçirilecek. Doğaya saygılı, çevreyi koruyan, kadın özgürlükçü bir belediyecilik anlayışı ile hareket edeceğiz. Genç, yaşlı, kadın, engelli dostu bir belediye olacağız.
Seçildiğinizde toplumsal cinsiyet eşitlikçi ve kadın özgürlükçü anlayışınızın şehir yönetimine yansıması nasıl olacak?
Belediye yönetimlerinde eşit temsiliyeti esas alacağız. Daha önceden oluşturduğumuz ve kayyum tarafından kapatılan kadın birimlerimizi yeniden hayata geçireceğiz.
‘31 Mart’ta halkımızla birlikte kayyumları sandığa gömeceğiz’
Halkın genel olarak seçimlere ilgisi nasıl? Dersim’de yürüttüğünüz HDP seçim çalışması halkta nasıl bir karşılık buluyor?
Seçim çalışmalarına ittifak görüşmelerinden dolayı biraz geç başlamakla birlikte oldukça iyi gittiğini söyleyebiliriz. Halkımızın ilgisi yoğun. Kayyumun mutlaka gönderilmesi gerektiği konusunda kararlılar. 31 Mart’ta halkımızla birlikte kayyumları sandığa gömeceğiz.