4 Nisan Cuma günü endüstriyel plantasyon alanı ilan edilen ormanda ağaçların kesilmeye başlamasının ardından CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, konuyla ilgili Orman Müdürlüğü’nü aradığını ve kesimlerin durdurulduğunu müjdelemişti. Ancak bugün sabah saatlerinde ağaç kesimleri yeniden başladı.
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Çıtlık Ormanı’nda ağaç kesimi yeniden başladı. Bu sefer jandarmalar da ormanlık alanın girişini kapatarak kesime engel olmak isteyen vatandaşların girişini engellemek için nöbet tutuyor.
4 Nisan Cuma günü endüstriyel plantasyon alanı ilan edilen ormanda ağaçların kesilmeye başlamasının ardından orada yaşayan halk kesimlere itiraz etmiş, koronavirüs salgını sebebiyle insanların evde kaldığı sürede böyle bir çalışmanın yapılmasına tepki göstermişti.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, konuyla ilgili Orman Müdürlüğü’nü aradığını ve kesimlerin durdurulduğunu müjdelemişti. Ancak bugün sabah saatlerinde ağaç kesimleri yeniden başladı.
Denktaş: Vali, Kaymakam ve Orman Müdürü telefonlarını açmıyor
Kesim haberini aldığında bölgeye giden Muğla Çevre Platformu’ndan Serdar Denktaş Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Ne yazık ki sadece iki üç kişiyiz. Jandarma sahaya girmeye izin vermiyor. Zaten iki üç kilometre uzaklıkta kesim yapılan yer. Oraya da çıkmamıza izin verilmiyor. Orman Müdürlüğü de açmıyor telefonu. Salgın boyunca durdurduğunu açıklamıştı. Bu sefer baret vs. bütün iş güvenliği önlemlerini alarak gittikleri söyleniyor alana” dedi.
Vali’ye ve Ula Kaymakamı’na da ulaşamadıklarını söyleyen Denktaş, “Bu aynı anda telefona çıkmamalar, yerinde olmamalar aslında bunun örgütlü bir şekilde önceden planlandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
‘Ormana ekonomik bir gözle bakıyorlar’
Ağaç kesimlerinin sebebi ise ormanlık alanın daha önce endüstriyel plantasyon alanı ilan edilmesi. Denktaş uygulamayı “Buradaki bütün yetişmişi orman varlığını kaldırıp yerine yeni ağaç dikmeyi planlıyorlar. Kesilen ağaçları da odun üretimini arttırmak için kullanacaklar. Türkiye’de 330 bin hektar endüstriyel plantasyon olarak ayırmışlar. Bu sadece bir tanesi, Türkiye’nin her yerinde benzer uygulamalar yapılıyor. Ormana ekonomik bir gözle bakıp, bütçeye para katmak için uğraşıyorlar. Ne iklim krizi, ne eylem planı bunlar hiçbirini dikkate almıyorlar” şeklinde açıkladı.
‘Orman sadece ağaçlardan ibaret değil’
Orman alanındaki ağaçların en az 70, 80 yaşında olduğunu söyleyen Denktaş “Burası yüzlerce yılda oluşmuş bir ekosistem. Orman sadece ağaçlardan ibaret değil. Burada alt türler ile oluşmuş bir ekosistem var. O ağaçlar büyümesi 20 sene sürecek. Sonra zaten gene kesip yenisini dikmeyi düşünüyorlar” dedi.
Koronavirüs salgını sırasında bu kesimlerin yapılmasına da tepki gösteren Denktaş “Bu koşullarda dahi doğayı değil ekonomiyi düşünüyorlar. Buradaki beş altı kişilik jandarma ekibi salgınla mücadele için de görevlendirilebilecekken, iki kişinin girmesini engellemek için görevlendiriliyor” diye konuştu.
‘Mezarlıktaki ağaçları kestiler’
Şu anda önünde beklediği Melmin Deresi Mezarlığı’ndaki ağaçların da plantasyon alanında olmamasına rağmen kesildiğini anlatan Denktaş, “’Mezarlıktaki ağalardan ne istediklerini sorduğumuzda şu cevabı aldık: Tehlike arz ediyormuş. Ölenlerimizin bu ağaçların gölgesinde huzurlu bir şekilde uyudukları düşünülür. Mezarlıkların ağaçlandırılmasının gerekçesi de budur. Hiçbir manevi değeri tanımıyorlar” dedi.