Dün “Dünya Anadil Günü”ydü. Türkiye’nin birçok yerinde “dünya anadil günü”nü kutlamak amacıyla birçok yerde etkinlikler düzenlendi, basın açıklamaları yapıldı. “Dünya Anadil Günü” TBMM’de de hareketli dakikaların yaşanmasına neden oldu.
HDP’li bazı milletvekillerinin, verilen çeşitli önergelerin görüşülmesi esnasında kürsüden “Dünya Anadil Günü” nedeniyle yaptıkları konuşmaların sonralarında günün özelliği nedeniyle teşekkürlerini Kürtçe olarak gerçekleştirmeleri MHP’li vekillerin tepkilerine neden oldu.
Kürtçe konuşmalar üzerine TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı Kürtçe’yi anlamadıkları için Kürtçe sözlerin Türkçe’ye çevirmesini ve tutanaklara geçirilmesini istedi. Bu talep üzerine Kürtçe konuşan HDP’li milletvekilleri konuşmalarını Türkçeye çevirdiler.
MHP’li milletvekilleri ise Kürtçe konuşulmasına ve bu konuşmanın Türkçeye çevrilmesinin istenmesine tepki gösterdiler. Açılan usul tartışmasında MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu, “Biz burada TBMM’nin milletvekilleri olarak Türk milletini temsil için yemin ettik. Siz başkan olarak orada TBMM’yi temsil ediyorsunuz. Konuşulan dili siz tekrar çevirtemezsiniz. Bu mecliste Türkçe’den başka bir şeyle hitap etmek mümkün değildir kanuna göre. İnsanlar ana dili ile konuşabilirler. Ama bu TBMM’de olmaz. Bunun özgürlükle alakası yok. Hukuk devletiyle, anayasayla alakası var” dedi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, “Ana dili Kürtçe olan bir vekil olarak bu tartışmanın içinde olmaktan hicap duyuyorum. Bu bize yapılan bir hakarettir. Kendi dilimizle, ana dilimizle Ana Dil Günü’nde birkaç cümle sarf etmemize tahammülsüzlük ile karışı karşıyayız” dedi.
TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise, “Kürtçe iki cümle kurdu. Bundan dolayı usul tartışması açılmasını esefle karşılıyorum, üzülüyorum” şeklinde açıklama yaptı.
Hatırlanacağı gibi ‘90’lı yıllarda Kürt milletvekillerinin milletvekili yemininin bir bölümünü Kürtçe olarak tekrar etmeleri üzerine TBMM’de ciddi bir gerilim yaşanmış, ülke siyasetinde bu mesele uzun süre tartışma konusu olmuş, Çiller-Ağar-Güreş çetesinin topyekün savaş konseptine yönelmesiyle birlikte Kürt milletvekilleri dokunulmazlıkları kaldırılarak tutuklanmışlardı. Türkiye’nin faili meçhuller, gözaltına kayıplar ülkesi haline geldiği, binlerce köyün boşaltıldığı bu yıllarda, Kürt milletvekilleri de açılan davalarda uzun hapis cezalarına çarptırılmışlardı. MHP’li vekillerin tepkileri ister istemez o yıllara akla getirdi.