Boston Üniversitesi Biyoloji Bölümü Asistan Profesörü Emrah Altındiş koronavirüste uzun döneme yayılacak bir sürecin başında olunduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde hem dünyada (özellikle Fransa, İngiltere), hem de Türkiye’de vakalar çok daha artacak” dedi.
SiyasiHaber
Boston Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde Asistan Profesör Emrah Altındiş, koronovirüsün Türkiye ve dünyadaki seyrine ilişkin sosyal medya hesabından yeni açıklamalarda bulundu. Şehirlere dev bir tsunaminin yaklaştığını belirten Altındiş, bu dev dalgaların öncelikle yaşlı bireylere, hastalara ve onları tedavi edecek sağlık çalışanlarına çarpacağını ifade etti. Altındiş alınacak çok basit önlemlerle bu dev dalgaların yavaşlatılabileceğinin altını çizerek, New York Times’ta yayımlanan bir raporu refere ederek, ABD'de uzmanlar 4 farklı senaryo üzerinde çalışmışlar. Bu senaryolara göre ABD'de 2.4 milyon ile 21 milyon insanın hastaneye başvuracağı, 200 bin ile 1.7 milyon insanın öleceği öngörülmüş” ifadelerini kullandı.
“Basit önlemlerle 4 konuda başarı sağlanabilir”
Salgının geldiği bu noktada alınacak basit önlemlerle, el yıkayarak, kol içine öksürerek, hastaysak maske takarak, evde kalarak, sosyal mesafelenme kurallarına uyarak, bağışıklık sistemimizi güçlü tutarak, doğru kaynaklardan bilgilenerek, dört önemli başarı elde edilebileceğine dikkat çeken Altındiş, “Bu basit önlemlerle:
“a) Hastalığın yayılma hızını azaltabiliriz.
b) Hastanelerde/yoğun bakım ünitelerinde kapasitenin aşılmasını önleyebiliriz.
c) Dünyada sürmekte olan aşı/ilaç çalışmalarına zaman kazandırabiliriz.
d) En önemlisi de risk altında bulunan bireyleri korumuş oluruz” dedi.
“Uzun döneme yayılacak bir sürecin başındayız”
Epidemiyologların modellerine göre bu enfeksiyonun bugünden yarına ortadan kalkacak, kısa süreli bir sorun olmadığına, uzun doneme yayılacak bir sürecin başında olunduğuna işaret eden Altındiş, “Önümüzdeki günlerde hem dünyada (özellikle Fransa, İngiltere), hem de Türkiye'de vakalar çok daha artacak. Bu noktada devletin tercihleri ve toplumların tavrı belirleyici olacak. TSUNAMI dalgaları Çin, Hong Kong, Güney Kore ve Japonya gibi daha önce salgın yaşamış ülkelerde kontrol altına alınmaya başlandı. İtalya, İran ise yıkıcı oldu. Fransa/İngiltere'de de artış olacak “ değerlendirmesinde bulundu.
Toplumda koronavirüs konusunun ciddiye alınmadığını gözlemlediğini aktaran, Altındiş, “Bir tsunami kapımızda. Aralık’ta Çin’de başlayan salgın bugüne kadar (kısıtlı testlerle) 156.400 kişide görüldü. 5.833 kişi öldü. Bu krizi önlemlerle en hasarsız şekilde atlatmak elimizde/elinizde” dedi.