Koronavirüs günlerinde tepki çeken Kanal İstanbul ve Rize Güneysu yol ihalelerinden sonra bir ‘maskeli ihale’ de Ankara’nın AKP’li Keçiören Belediyesi tarafından yapıldı. 26 firmanın yeterlilik aldığı ihalede sadece 4 firmanın teklif vermesi dikkat çekti. Sizinkisi bir maskeli ihale aşkı hikayesi!
SiyasiHaber
İktidarın ve iktidar partili belediyelerin seçim dönemindeki ‘Bizimkisi bir aşk hikayesi’ sloganının maskesi düşeli çok odu ama, tüm tepkilere rağmen ‘Sizinkisi bir maskeli ihale aşkı’ dedirtecek bir ihale de Ankara’da AKP’li Keçiören Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Kanal İstanbul ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Güneysu ilçesindeki yol ihalesinin ardından bu kez de Keçiören Belediyesi, ‘Evde Kal’ çağrılarının yapıldığı koronavirüs salgını günlerinde 17 yıldır yapımı yılan hikayesine dönen Cumhuriyet Kulesi’nin ihalesini gerçekleştirdi.
Koronavirüs salgını nedeniyle başta İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin acil ve zorunlu ihtiyaçlar dışında tüm ihaleleri iptal etme kararı aldığı bir dönemde, Keçiören Belediyesi’nin Cumhuriyet Kulesi ihalesini gerçekleştirmesinin aciliyeti ve zorunluluğu ne olabilir?
Korona salgını nedeniyle insanların sokağa çıkmasının sınırlandırıldığı, hatta ihalenin yapıldığı günün akşamında 31 kentte sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bir zamanda yapılan ihale ardından Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını temsilen inşa ettiğimiz kulemizin ihalesini gerçekleştirdik. İhalemizi kamuoyuna açık canlı yayınımızla vatandaşlarımızın ilgisine sunduk” diye konuştu.
Turgut Altınok’un ihalenin kamuoyuna açık canlı yayınla yapıldığı vurgusu, ihalenin şeffaflık içerisinde gerçekleştiği algısını güçlendirmek için öne çıkartılıyor. Ancak hiçbir aciliyeti ve zorunluluğu olmamasına rağmen ertelenmeyen Cumhuriyet Kulesi ‘maskeli ihalesi’nin maskesini yine Turgut Altınok’un açıklamalarında verdiği şu bilgiler düşürüyor. Cumhuriyet Kulesi ihalesine katılabilmek için 26 firma ön yeterlilik almış. Ancak ihaleye sadece 9 firma katılmış. Katılan bu 9 firmadan da sadece 4’ü teklif vermiş… Anlaşılan ‘ihaleye koronavirüs karışmş’. İşte ‘bir maskeli ihale hikayesinin’ sonu.
Kulenin temelini Gökçek atmıştı
Kulenin temeli 17 yıl önce Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek ile Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok tarafından atıldı. Ancak imar planına aykırı olduğu ve mania hattını engellediği gerekçesiyle dava açıldı. Mahkeme kulenin ruhsatını iptal etti. Danıştay da bu kararı onaylayınca kulenin yıkılması gündeme geldi. Ancak önceki Başkan Mustafa Tuna konuyu referandumla Keçiörenlilere sordu ve halkın yüzde 76'sı kulenin yapılmasını istedi.
Bugüne kadar 27 milyon lira harcanan ve yıkılması için de 20 milyon lira gereken kule için şimdi 70 milyon lira daha ödenecek ve kule 100 milyon liraya mal olacak.
Yüksekliği nedeniyle ruhsatı iptal edilmişti yüksekliği 30 metre daha artırıldı
AKP'li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un verdiği bilgilere göre, kulemizin açılışının 2021 yılında yapılması planlanıyor. Yüksekliği de 30 metre daha artarak,145 metre olacak kule tamamlandığında bir cam fanus içinde içinde döner restoran, çocuklar için uzay terası, nikah salonu, seyir terası, sergi salonu, kafeterya, hediyelik eşya bölümü, kafeler ve spor merkezi yer alacak. Hindistan'daki Tac Mahal mimarisinden esinlenerek tasarlanan kulenin içinde Ankara Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve Keçiören'in doğal yapısını anlatan heykeller de bulunacak.