YPG/YPJ savaşçılarının öncülüğünde özgürleştirilen Kobanê’de 10 öğretmen öncülüğünde kentin ilkokulu açıldı. Kürtçe eğitim veren ve 250 öğrencinin bulunduğu okulda görev yapan öğretmenlerden Ruken Muhammed, “Kısıtlı imkanlarla eğitim vermeye çalışıyoruz. Kobanêli çocukların savaş psikolojisiyle değil de olması gereken bir eğitimle büyümesi için tüm kurum, kuruluşların ve insanların yardımlarını bekliyoruz” dedi.
DAİŞ çetelerinin işgal girişiminde bulunduğu Kobanê’nin YPG/YPJ güçlerince özgürleştirilmesinin ardından binlerce kişi kente geri döndü. Geri dönen Kobanêli yurttaşların tüm ihtiyaçları komünal bir şekilde karşılanırken, halk kısıtlı imkanlarla kentteki yaşamı tekrardan yeşertmeye çalışıyor. Kente dönenlerin arasındaki çocuk sayısının artmasıyla ara verilen eğitim için de gönüllü çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar kapsamında DAİŞ saldırıları öncesi kentteki okullarda eğitim veren 10 öğretmenin girişimleri sonucu, kentin özgürleştirilmesinin ardından ilkokul açıldı. 8 sınıftan oluşan okuldaki eğitim materyalleri, yaşanan DAİŞ saldırıları öncesi kentte bulunan malzemelerden ibaret.
KÜRTÇE EĞİTİM VERİLİYOR
Şehit Osman İlkokulu adı ile eğitimin ikinci haftasına girilen okulda, 250 çocuk eğitim görürken, eğitim iki devreden oluşuyor. 7-10 yaş grubundaki öğrencilerin sabah, 11-15 yaş grubundaki öğrencilerin ise öğleden sonra ders gördüğü okulda, eğitim okunan ‘Ey reqip’ marşı ile başlıyor. Sabah eğitim gören öğrenciler, Yaşam ve Çevre, Matematik, Beden Eğitimi, Müzik gibi derslerin hepsini Kürtçe görürken, öğleden sonra eğitim gören öğrenciler ise Kürtçenin yanı sıra Arapça ve İngilizce eğitim de alıyor.
‘ÇOCUKLARIN SAVAŞ PSİKOLOJİYLE DEĞİL EĞİTİMLE BÜYÜMESİ İÇİN YARDIM BEKLİYORUZ’
Kentte bulunan bütün eğitim kurumlarının yaşanan DAİŞ saldırılarında yıkıldığını belirten okulda görevli öğretmenlerden Ruken Muhammed, “Savaş psikolojinden çok kötü etkilenen çocukların çocukluklarını yaşayabilmesi ve ara verilen eğitimlerine devam edebilmeleri için kendi imkanlarımızla bu okulu tekrardan açtık” dedi. Kısıtlı imkanlarla eğitim vermeye çalıştıklarını belirten Muhammed, “Ellerimizdeki eğitim materyalleri çok eksik kalıyor. Kobanêli çocukların savaş psikolojisi ile değil de olması gerektiği gibi bir eğitimle büyümeleri için bütün kurum, kuruluş ve insanların yardımlarını bekliyoruz” dedi.