37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk kağıt krizine dikkat çekti. Turizm Bakanı Yardımcısı ise daralmanın ‘Millet Kıraathaneleriyle aşılacağını’ düşünüyor
TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar işbirliğiyle hazırlanan 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ ana teması ile kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yayıncıların sorunlarına dikkat çekti. Kocatürk, kurdaki dalgalanma sebebiyle artan kağıt fiyatları ile ilgili yayıncıların sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek Bakanlık’tan adım atmasını istedi.
Yayın sektörünün zor bir yıl geçirdiğini vurgulayan Kocatürk,“Sezonun ilk üç ayında eğitim yayıncılığı hariç bandrol satışlarında yüzde 35 civarında büyüme vardı. Ağustos ayında döviz dalgalanması sebebiyle yayıncılar kağıt bulup kitap üretemez hale geldi. Geçmişte SEKA vardı. Yetersiz de olsa SEKA teknik olarak geliştirebilir ve dışarıya bağımlı olmazdık. Uluslararası yayıncılar kağıt sıkıntımızı anladılar ve bizimle dayanışma içine girdiler. Sektörle ilgili dertlerimizin çözümü ile ilgili ne yazık ki adım atamıyoruz. Sektör olarak inşaatçılardan öğreneceklerimiz vardır belki de. Onların ÖTV’lerinde indirim oldu. Biz de yayıncılığımızın kültürel çeşitliliğinin artması için ÖTV’yi düşürün diyoruz. Bu dertlerimize ilaç olacak tedbirler alınır inşallah. Yazarlar ve çevirmenlerimizin yüzde 35’i vergiye gidiyor. Çitçiler ve esnafın muaf olduğu KDV’den niye yazarlar ve çevirmenler yararlanmıyor. Bakanlık destek vermezse yayıncılık sektörü kendi krizini dayanışarak çözecek” ifadelerini kullandı.
'Millet Kıraathaneleri' çözüm olacakmış
Törende konuşan Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun yayıncılık sektörünün daralma ve sıkışmaya girdiğini ancak bunun bir büyüme olduğunu iddia etti. “Bu daralmadan çıkacağımızı umuyorum. Kağıdın nerede ne şekilde üretildiği değil üretilmiş olarak yayına sokulması gerektiğini düşünüyorum” diyen Dursun, kitaptaki daralma ve sıkışmanın Millet Kıraathaneleri’yle aşılacağını iddia etti.
Fuar 18 Kasım'a kadar sürecek
Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 18 Kasım’a kadar sürecek olan fuara, yurtiçi ve yurtdışından 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Okurları, yurt içi ve yurt dışından pek çok yazarla buluşturacak fuarda panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan 300 kültür etkinliği ve imza günleri düzenlenecek.
Evrensel