İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları, 1990’lı yıllarda gözaltında kaybedilen ve katledilen kişilerin akıbetlerinin belirlenmesi ve faillerin yargılanması talebiyle 3 kentte haftalık eylemlerini sürdürdü.
Hakkari
İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 168’inci haftasında Yüksekova ilçesindeki Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eylemde 1992 yılında Şırnak’ta gözaltına alındıktan sonra katledilen Bişeng Anık’ın faillerinin bulunması istendi.
İHD Hakkari Şubesi yöneticilerinden Ozan Akbaş, 1992 Newrozu’nda polislerin Bişeng Anık’ın evine baskın düzenlediğini ve Anık’ı gözaltına aldığını ifade etti. Akbaş, “Saatler sonrası serbest kalanlar, Bişeng’e içeride ağır işkence yapıldığını, bağırma seslerinin birden kesildiğini, bağırmalardan önce Bişeng’in ‘Adım Bişeng Anık’ beni öldürecekler’ diye bağırdığını aileye iletti. Muhataplar, Bişeng’in gözaltında olduğu ve işkence iddiasının doğru olmadığı aktardı” diye kaydetti. Akbaş, “Herhangi bir dava açılmadı. Ailenin yaptığı tüm başvurular, Bişeng’in intihar ettiği gerekçesiyle reddedildi. Gözaltına alınan 17 yaşındaki Bişeng, işkence ile katledilmesine rağmen sorumlular ortaya çıkarılmadı. Yargılanan kimse olmadı. Böylelikle Bişeng’in akıbeti faili meçhul bırakıldı” dedi.
Diyarbakır
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 842’nci haftasında Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde açıklama yaptı. Bu haftaki eylemde, 25 Mart 1996’da kaçırıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan Atilla Osmanoğlu’nun hikayesi okundu. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, kayıp yakınlarının Ramazan Bayramı’nı buruk karşıladığını dile getirdi. Yılmaz, “Yurttaşların yas tutma süreçlerinin bu kadar uzun süre devam etmesi, yakınlarının akıbetinin açıklanmamış olması ağır tahribatlara neden olmakta. Kayıp yakınlarına ‘vedalaşma hakkı’ tanınmalı. Bir bayram arifesinde yeniden talebimizi yineliyoruz; Kayıpların akıbetini açıklayın. Failleri ortaya çıkarın. Geçmişle yüzleşmek barışın en önemli koşullarından biridir” dedi.
DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, “Barış için adımların atıldığı bir süreçten bahsediyorsak, yüzleşme olmalı ve ailelerin çocuklarının akıbetleri açıklanmalı” diye kaydetti. İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz, Atilla Osmanoğlu’nun hikayesini okudu.
Batman
Batman’da İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 678’inci haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının açıldığı eyleme, insan hakları savunucularının yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Bu hafta, 24 Mart 1994 tarihinde Êlih’te kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Zeynel Kürsep’in akıbeti soruldu.