CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ettirme stratejisinin seçmene yansımasını değerlendirdi.
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “AKP'nin ikinci kez İstanbul'u kaybetmesi halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atfedilen gücün sonlanacağını ve AKP'nin dağılacağını” savundu. Kaftancıoğlu, “AKP İstanbul’u tekrar kaybettiği an çil yavrusu gibi dağılır. Çünkü onları çok uzun zamandır bir arada tutan tek şey Tayyip Erdoğan’ın yenilmezlik duygusu ve yarı tanrısal olarak algıladıkları siyasi gücü” dedi.
Kaftancıoğlu’nun "AKP, kaybedeceği bir seçime girmez" diyerek 23 Haziran’a kuşkuyla yaklaşanlara "Kazanacaklarını bildikleri için değil, yüzde 1 de olsa şanslarını tekrar denemek için iptal ettirdiler” yanıtı verdi.
İrfan Aktan'ın sorularını yanıtlayan Kaftancıoğlu’nun Gazete Duvar'da yer alan açıklamalarının bir bölümü şöyle:
AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ettirme stratejisinin seçmene yansıması nasıl olur?
"AKP’nin yaptığı şey bir strateji değil, sandık darbesidir. Henüz elime ölçüm sonuçları ulaşmadı ama sahadan edindiğim izlenime göre AKP’nin seçimi iptal ettirmesi İstanbul halkında beklenenden daha fazla kararlılığa, 'bunu bile yaptılar' duygusuna evrildi. Daha önce yaptırdığımız bazı ölçümlerde, 'Ekrem İmamoğlu kazanmıştır ve bunu daha fazla uzatmanın manası yoktur' duygusu öne çıkıyordu. Seçimin iptal ettirilmesi İmamoğlu’nun daha fazla sahiplenilmesiyle, bu sahiplenmedeki kararlılıkla vücut buldu"
Aslında toplumda yaygın olan bir soru var: “Tekrar kaybedecekleri bir seçimi neden iptal ettirsinler?” Sizin bu soruya yanıtınız nedir?
"Mutlaka 'bildikleri, planladıkları bir şey var ki seçimi iptal ettirdiler' iddiasına katılmıyorum. AKP ve Siyasal İslâm, İstanbul seçimlerinin kendileri açısından varlık-yokluk meselesi olduğunun farkındaydı. İstanbul’u kaybederek hem siyasi hem de ekonomik açıdan yok olduklarını, yok olacaklarını gördüler. Bana göre onlar açısından meselenin siyasi kısmı ekonomik kısmından daha önemli. Seçimi iptal ettirmeleri, yok olmayı kabullenmek yerine bir kez daha şanslarını denemenin, fırsat yaratma yolunu aramanın sonucudur. 31 Mart’ta kaybettiler ama kaybetmeyi, kaybı kabullenmeyi bilmiyorlar. Kesinlikle kazanacakları için iptale başvurmadılar. Yüzde yüz kaybetmişlerdi, şimdi ise 'belki yüzde 1, 2 veya 3 ihtimalle kazanırız' beklentisinin sonucudur iptal ısrarı."
"Erdoğan'ın etrafındakileri yanında tutmak için İstanbul'a ihtiyacı var"
"İstanbul’un ekonomik ve idari rantı çok önemli" diyen Kaftancıoğlu, "Ama bundan çok daha önemli olan, İstanbul’un sembolik ve siyasi anlamı. Çünkü İstanbul’u kazanan siyasetler, bir sonraki süreçte Türkiye siyasetinde güçlü bir biçimde var olmuşlardır. Keza geçmişten bu yana, bir siyaset için İstanbul’u kaybetmek çöküş anlamına gelmiştir" dedi ve şöyle devam etti:
"Emin olun AKP ve özellikle Cumhurbaşkanı için de aynı anlam söz konusudur. O yüzden 31 Mart sonuçları kabullenilmemiştir. Sizin de gözlemlediğiniz gibi Erdoğan kendi kitlesinde neredeyse 'yarı tanrısal' olarak görülen gücünü koruyabilmek için kaybetmediğini göstermek zorunda. Nitekim 31 Mart sonrasında etrafındakilere durun, nereye dağılıyorsunuz demek zorunda kaldı. Çünkü seçim sonucunu gören etrafındakilerin bir anda gevşeme, dağılma duygusuna girdiğini hissetti. Erdoğan’ın etrafındakileri yanında tutmak için İstanbul’a ihtiyacı var.
AKP İstanbu'u tekrar kaybettiği an çil yavrusu gibi dağılır
“İktidar ne yapar eder, 23 Haziran’da seçimi vermez” diyerek kimsenin aklına gelmeyen manipülasyonların devreye sokulabileceğine dair kuşkular dillendiriliyor. Sizce böyle bir yol var mı?
Hiçbir şekilde böyle bir yol yok. 31 Mart’tan önce “İstanbul’u saraydan alıp halka vereceğiz, halkın İstanbul’unu kuracağız” dediğimde İstanbullular da örgütümüzden de “başkanım bunlar ne yapar eder İstanbul’u alır” diyorlardı. 31 Mart’ta alamadılar, biz kazandık. Çalamadılar, İstanbul halkı kazandı.
Ama sonuçta YSK seçimi iptal etti.
Evet, YSK darbesiyle seçim iptal edildi ama en azından bu aleni oldu. 23 Haziran’da hiçbir şey yapamayacaklar. Çünkü İstanbul halkının iradesi Ekrem İmamoğlu’nun temsil ettiği anlayışı istiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu irade sandığa yansıyacak. Bu kadar net!
Peki AKP’nin İstanbul’u tekrar kaybetmesi geleceği açısından ne tür sonuçlar doğurur?
AKP İstanbul’u tekrar kaybettiği an çil yavrusu gibi dağılır. Çünkü onları çok uzun zamandır bir arada tutan tek şey Tayyip Erdoğan’ın yenilmezlik duygusu ve yarı tanrısal olarak algıladıkları siyasi gücü. İstanbul’u tekrar kaybettiklerinde o güç kaybolacak. Onları bir arada tutan bir diğer şey ise, ne yazık ki yıllardır oluşturdukları ekonomik rant. Bu rantı da yitirdiklerinde nasıl dağılacaklarını göreceksiniz.