Ajet’te 599 TL’ye “Türkiye’nin her yeri sizin” kampanyası var. Bilet alayım desen 898 liraya bilet var İzmir’e.
Pegasus’la gideyim dedin… Bin liraya bilet var. Yakıt şirketten, kaptan şirketin.
THY resmi internet sayfası… 1.303 TL’ye İzmir’e uçakla gidebiliyorsun. Yakıt THY’den, kaptan THY’nin.
Diyelim karayolundan gitmen lazım. Osmangazi Köprüsü’nden geçtin. Gerçek ücreti 2.008 lira! Köprüden geçip Bursa’dan çıktın, sadece 92 km için 250 TL daha ödeyeceksin (Hazine’nin ödediği hariç, sadece geçen vatandaşın ödeyeceği fatura 1.045 lira). Devam ettin, İzmir’den çıktın, 920 TL daha ödeyeceksin. Köprüden geçip İzmir’e gitmek… Vatandaşın ve Hazine’nin ödediği toplamda 3.178 liraya geliyor. Hazine payı hariç sadece vatandaşın ödeyeceği ise 1.965 lira!
Bu yazıyı yazdığım saatlerde havayolu bilet fiyatlarına baktım. Perşembe günü 898 liraya uçak bileti var! Karayolu ile gitmenin ücreti havayolu ile gitmenin 3 katından fazlaya geliyor! Üstüne nereden baksan 1.500 TL yakıt tüketeceksin. Üstüne kaptan sensin. 5 saat mesai yapacaksın. Aracının amortismanı da ayrı…
Denge nerede?
Uçakla, 5’te 1’i zamana, konforla gitmenin daha pahalı olması gerekmez miydi?
Paraya kıydın devam ettin. Altınova’dan kendini otoyolun dışına atıp kurtaramadın… Bursa’ya devam ettin. Hepi topu 92 km. KÖİ müteahhidi bekliyor! Çıkışta 250 TL daha ödeyeceksin. Köprüden geçip Bursa’ya gidersen sen 1.045 TL ödeyeceksin, Hazine de köprü indirim farkını (1.213 TL) ödeyecek. Köprüden geçip Bursa’ya gitmek 2.258 lira!
Devletin yolu var bitiminde. Devam ettin geçip tekrar KÖİ müteahhidinin yoluna girdin. Kıydın paraya. Bursa Batı’dan girip İzmir’den çıkışta KÖİ müteahhidi bariyeri koymuş, bekliyor. 920 TL daha ödeyeceksin… Hülasa KÖİ köprüsünde geçip İzmir’den çıkarsan toplamda sen ve Hazine birlikte 3.178 lira ödeyeceksiniz!
Uçakla gitsen bin lira!
Bu soygun değil de nedir?
Bir köprüden 52,4 dolara (Törkiş Lira olarak 2.008 liraya) geçilir mi?
Bu nasıl bir ücrettir?
Bu işi başımıza getirenlere ne diyelim?
Bu işe imza atanlar hesap bilmiyor desek…
Eee 10 yıldır anlatılıyor, niye düzeltmediler?
Demek ki sorun yanlış hesap değil!
Arkadaşlar, son zamlarla devlet köprülerinden 47 liraya geçebiliyorsunuz.
Ama garantici KÖİ köprüsü Osmangazi’den 2.008 liraya geçebiliyorsunuz.
Yani KÖİ müteahhidinin köprüsüne devlet köprüsünün 43 katı ücret ödüyorsunuz.
Bundaki mantık, denge, hesap nerededir?
Meyve pahasının birazı da buradan
Bu yol aynı zamanda nakliye yolu. Aks sayısı 5 olan TIR’ların ücreti dudak uçuklatıyor.
Köprüden geçişleri 2.530 lira!
Bursa’dan çıktı + 820 lira
İzmir’e devam etti, + 2.900 lira
Hazine payı hariç sadece aracın ödeyeceği ücretler toplamı 6.250 lira!
Sözleşmeler gizli olduğu için aks sayısı fazla araçlarda Hazine tamamlama formülünü bilmiyorum. Eğer otomobillerdeki gibiyse toplam ücret 12.500 lirayı geçiyor olmalı. Buna “gişe ücreti” denir mi? Bu haraç gibi ücret o aracın taşıdığı sebzenin maliyeti içinde tüketiciden istenecek.
Emekli aylığı 5 gişe ücreti ediyor
Diyelim ki Nas devri öncesinde edinebildiği bir külüstür arabası var. Memleketin emeklisi Osmangazi Köprüsü’nden geçebilir mi? Köprüyü geçip otoyoldan İzmir’e gidebilir mi? Hayır! Ne köprüden geçebilir ne otoyoldan gidebilir. Çünkü sadece köprüden geçse zamlı emekli (14.469 lira) aylığının (Hazine payı dahil) 7’de 1’i, otoyoldan gitse 5’te 1’i tek geçişte uçuyor. Hazine payını saymayalım, emekli aylığı 18 köprü geçiş parası, 7 köprü geçişli İzmir otoyolu ücreti ediyor.
Bu rakamlar sadece köprü geçiş ücretinin fahiş ötesi olduğunu göstermiyor, aynı zamanda emekli aylıklarının feci durumunu da gösteriyor. Bu memlekette müteahhide verilenle emekliye verilen hangi vicdan tartısında aklanabilir?
Deli Dumrul köprülerine, devlet köprülerine ödenenin 30-40 katı ücret ödemek ne demektir?
O devlet köprüleri ki 47 lira geçiş ücretiyle Hazine’ye üstüne gelir de bırakıyor!
Köprü 2.008 liraysa geçen vatandaş neden 975 TL ödüyor?
Çünkü 2.008 lira olursa kimse geçmez. İkincisi, AKP’nin foyası kabak gibi görünür.