İsveç’te Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine yönelik tepkiler artarken Meclis İkinci Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson Fornarve konunun mecliste tartışılmasını istedi.
Parlamento İkinci Başkan Yardımcısı ve Sol Parti Milletvekili Lotta Johnsson Fornarve, Türkiye’nin kadına yönelik şiddeti durdurmayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin parlamentoda ele alınarak tartışılmasını istedi.
İsveç’in konuyu uluslararası kamuoyunun gündemine getirmesini ve kadın örgütlerine verdiği desteği artırmasını istedi.
Feminist hareketlerin güçlü olduğu ve hükümetin kendisini “feminist” olarak tanımladığı İsveç’te Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine yönelik tepkiler giderek artıyor.
Aralarında Muhafazakar Parti (Moderat) ve yabancı karşıtı İsveç Demokratları’nın da yer aldığı bir çok parti, ayrı ayrı verdikleri yazlı önergelerle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini parlamentonun gündemine taşıdı.
Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye sözleşmeden çekilen Türkiye’ye karşı somut yaptırımlar uygulaması önerisinde bulundu.
Son olarak da Parlamento İkinci Başkan Yardımcısı ve Sol Parti Milletvekili Lotta Johnsson Fornarve, konuyu yazılı bir önergeyle gündeme getirerek Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin parlamentoda tartışılmasını istedi.
“Protestolar umut verici”
Fornarve, bundan 10 yıl önce Türk Cumhurbaşkaı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlara yönelik şiddetin durdurulmasını amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin kabul edilmesi için inisiyatif aldığını ve Türkiye’nin sözleşmeyi imzalayan ilk ülke olduğunu hatırlattı.
İstanbul Sözleşmesi’nin eşitliğin sağlanması için önemli bir araç olduğu değerlendirmesini yapan Fornarve, sözleşmenin bir çok ülke tarafından imzalandığını söyledi. Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesinin sonra ülkenin değişik yerleşim birimlerinde güçlü protesto eylemleri yapılmasının umut verici olduğuna vurgu yaptı.
“TBMM’nin bilgisi ve onayı dışında gerçekleşti”
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alınmasının TBMM’nin bilgisi ve onayı dışında gerçekleştiğine dikkat çeken Fornarve, muhalefet partilerinin Türkiye’nin Sözleşme’den çıkma kararının iptali için mahkemelere başvurduğunu hatırlattı.
Türkiye’de kadınlara yönelik saldırıların arttığına “Sadece şubat ayında 33 kadın eşleri tarafından öldürüldü. Hükümetten olumsuz gidişatı değiştirmek için bir işaret gözükmüyor, tam tersine şiddeti ve baskıyı meşrulaştırıyor. Örneğin Kadın hakları için gösteri yapan kadın aktivistler yakalanıyor, devlet medyası ve muhafazakar partiler tarafından kadına yönelik şiddet meşrulaştırılıyor, AKP ayrıca sözleşmenin Türk ailesinin değer yargılarını altını oyduğunu öne sürüyor” ifadeleriyle dikkat çekti.
İsveç’in Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) dönem başkanlığı görevini yürütmesinin üye ülkelerde İstanbul Sözleşmesi’nin güçlendirilmesi için önemli bir işlev görebileceğine işaret eden Fornarve, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesinin yol açacağı sonuçlara şu ifadelerle dikkat çekti.
“Bir bütün olarak güvensizliği artıracak”
“Sözleşmeyi imzalayan bir dizi ülkenin sözleşmeyi imzalama yerine Türkiye’yi izleme ve sözleşmeden çeklime riski var. Bu ülkelerde kadınlar ve kızlar için güvensizliği ve AGİT bölgesinde bir bütün olarak güvensizliği artıracaktır.”
Fornarve, Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye sözleşmeyi uluslararası toplumun gündemine getirmek ve Türkiye’deki kadın örgütlerine destek vermek için ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.
Önergenin bu ayın sonlarına doğru parlamentoda ele alınıp tartışılması bekleniyor.
(Evrensel)