İstanbul’da, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestoları takip ederken gözaltına alınıp ardından tutuklanan 7 gazeteci hakkında avukatların itirazı üzerine tahliye kararı verildi.
Ne olmuştu?
23 ve 24 Mart tarihlerinde İstanbul ve İzmir’deki protestoları takip eden 11 gazeteci, gözaltına alınmıştı. Gözaltılar arasında hem ulusal hem de uluslararası medya organlarında çalışan gazeteciler bulunuyordu.
25 Mart’ta İstanbul Adliyesi’ne getirilen yedi gazeteci, ilk olarak serbest bırakıldı. Ancak aynı gün öğle saatlerinde savcılığın itirazı üzerine tekrar mahkemeye sevk edildiler ve tutuklama kararı verildi.
‘Fotoğraflarla tuzak kuruldu’
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, savcının gazetecilerin eylemlerde fotoğraf çekerken ya da yazı yazarken çekilen fotoğraflarını delil olarak gösterdiğini ifade etti.
Dosyaya konan fotoğraflarda gazetecilerin basın kartlarının ve ekipmanlarının görünmediğine dikkat çeken Durmuş, “Öyle ‘ilginç’ açılardan çekilmişlerdi ki… Gazetecilerin hiçbirinin elindeki fotoğraf makinesi, kamerası ve mikrofonu gözükmüyordu. Boyunlarında takılı olan basın kartları seçilmiyordu. Oysa o anlarda çektikleri fotoğraf ve videolar, başta çalıştıkları kurumlar olmak üzere pek çok basın yayın kuruluşu tarafından kullanmıştı. Polis, ödüllü foto muhabirlere, fotoğrafla tuzak kurmuştu adeta. Vurgulamak gerekir ki tutuklanan meslektaşlarımız, hemen hemen tüm toplumsal olaylarda haber takibi yapan gazeteciler olup meslekî kimliklerinin emniyet personelince bilinmeme ihtimali yoktur.” dedi.