Kadınlar ve LGBTİ+’lar, İstanbul Maltepe’de “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” mitinginde buluştu. 130 kadın ve LGBTİ+ örgütü ile çeşitli siyasi parti ve meslek örgütünün katıldığı mitingde “Gücümüzü ve birlikteliğimizi ortaya koymak için bir aradayız” denildi.
Kadın ve LGBTİ+ örgütleri, emek ve meslek örgütleri, siyasi partiler, dernek, inisiyatif ve platformlardan kadın ve LGBTİ+’lar İstanbul Maltepe’de “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” mitinginde bir araya geldi.
Kadınları şiddetten korumak için devlete yükümlülükler veren kadın ve LGBTİ haklarının devlet nezdinde korunmasının garantör belgelerinden biri olan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin 20 Mart gece yarısı çekilmesi 1 Temmuz’da resmileşecek.
Bugün de kadınlar İstanbul merkezli bir buluşmayla ülkenin dört bir yanında sokağa çıkarak “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” diyor.
Yoğun bir katılımın olduğu eylemde, “Haklarımızdan, Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartları açıldı. An itibarıyla alana girişler sürüyor.
Eylemde, İzmir’de HDP il örgütünde öldürülen Deniz Poyraz’ın posterleri taşınıyor ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları atılıyor.
Şarkıcı Kalben, eylem öncesi sahneye çıkarak kadınları selamladı. Kalben, şarkılarına başlamadan önce “Kimsenin öldürülmediği bir dünya istiyoruz. Kanunun terörünü reddediyoruz” diye konuştu.
Erkek şiddeti sonucu hayatına yaralı bir şekilde devam etmek zorunda bırakılan Mutlu Kaya da eylemdeydi. Kaya, erkek şiddeti sonucu öldürülen ablası Dilek Kaya’nın fotoğrafını taşıdı.
“En güçlü, en umutlu olduğumuz anlar burada yan yana geldiğimiz anlar”
Basın açıklaması farklı platformları temsil eden 12 kişi tarafından okundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı.
“Şiddetin, kadın katliamının, tecavüz ve tacizlerin artarak sürdüğü, kadına karşı tüm şiddet biçimlerinin sıradanlaştırıldığı, LGBTİ+’ların sistematik olarak hedef gösterildiği bir ortamda, sözleşmenin kaldırılmasını gündeme getirmek tüm bu suçlara zemin hazırlamak demektir.
Bu girişimin arkasından, 6284’ün etkisiz hale getirilmesi, boşanan kadının yoksulluk nafakasının kısıtlanması, çocuk istismarcılarının affedilmesi, tecavüzcü ile evliliğin yeniden getirilmesi ve evlilik yaşının 16’nın da altına, çocuklarla cinsel ilişki yaşının 15’in de altına indirilmesi, şiddet suçlarında belge istenmesi, çocuk cinsel istismarı ve tecavüz suçlarında kadına karşı şiddet suçlarında “somut delil” aranması, aile arabuluculuğu gibi temel haklara saldırıların gündeme alındığını biliyoruz.”
Biz haklarından, hayatlarından, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyen milyonlarız… Haklarımızı güvenceye alan yasaları hayatı pahasına kazananlarız. Ve daha nice hakkımızı mücadelemizle kazanacak olanlarız.
Biz bugün ülkenin dört bir yanından gelip, İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı şehirde bir kez daha İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğini ilan etmek isteyenleriz…
En güçlü, en umutlu olduğumuz anlar burada yan yana geldiğimiz anlar…”
Miting, Rewşan konseri ile devam ediyor.
Kadınlar ne için mücadele ediyor? İstanbul Sözleşmesi neden önemli?
İşte İstanbul Sözleşmesi’nin amacı:
►Kadınların güçlendirilmesi yolu dahil, kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, taraf devletlerin yetkililerine, görevlilerine, kurum ve kuruluşlarına kadına yönelik şiddetle mücadele yükümlülüklerine uygun davranmalarını sağlamaları, cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmeleri, şiddeti önlemede ve mücadelede bütüncül politikaların uygulanması,
►Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle etkin işbirliği tesisi, özel sektör ve medyanın kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla politika hazırlamalarını teşvik etmeyi,
►Şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki ve diğer tedbirleri almayı, şiddete maruz kalanın şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşar.
Kadınların yaşamı için hayati öneme sahip olan sözleşmede, imzacı taraf devletlerin yükümlülükleri şöyle:
►Toplumsal cinsiyete duyarlı politikalar, kapsayıcı ve eş güdümlü politikalar uygulamak,
►Mali kaynaklar ayırmak,
►Resmi bir eş güdüm birimi kurmak,
►İstatistiksel veri toplamak, incelemek, yayınlamak,
►Şiddetin önlenmesi için zihniyet değişikliği sağlamak.