Suriye’de IŞİD tarafından yıkılan 2 bin yıllık mimari anıtın 3D yazıcıyla kopyaları yapıldı. Kopyanın Nisan ayında Londra ve New York’ta sergilenecek.
Tasamir'in haberine göre, İngiltere Oxford ve Cambridge merkezli Dijital Arkeoloji Enstitüsü (Institute of Digital Archaeology) Aralık ayının sonunda, 15 metre yüksekliğindeki Palmira Zafer Takı'na büyük 3D yazıcı kullanarak yeniden hayat verileceğini açıkladı.
Palmira Zafer Takı
3D yazıcı ile üretilen anıt, UNESCO'nun Dünya Mirası Haftası'nda Nisan ayında Londra'nın Trafalgar ve New York'un Times meydanlarında sergilenecek.
Şam'ın kuzeydoğusunda bulunan Palmira Zafer Takı, Bel Tapınağı'nın girişinde yer alıyordu. Suriye'deki bu eski ören yeri, geçtiğimiz Ağustos ayında IŞİD militanları tarafından yıkılmıştı.
Dönemin en önemli şehirlerinden biri kabul edilen Palmira'nın içerisinde bulunmaktaydı. Şehir, İran, Hindistan ve Çin ile bağlanan ticaret yollarının üzerinde kurulmuştu.
UNESCO, Palmira'nın tarihte en önemli kültürel merkezlerden birisi olduğunu açıklarken şehrin çeşitli medeniyetlerin kesişme noktasında bulunduğunu vurguluyor. Palmira'nın, mimarisi ve kültürünün Greko-Roman teknikler ile yerel geleneklerin sentezi ile oluştuğunu belirtiyor.
Palmira Zafer Takı'nın tamamen yıkılıp yıkılmadığı henüz bilinmiyor
Enstitü'nün teknoloji direktörü Alexy Karenowska, anıtın durumunun belirsiz olmasının kopyalama için bu anıtın seçilmesinin temel motivasyonu olduğunu söylüyor.
Karenowska "Palmira'nın aldığı hasar düşünüldüğünde, eğer bu anıt zarar görmemiş ise ya da aldığı hasara rağmen ayakta duruyorsa, uygarlığa karşı açılan savaşa karşı direnişin sembolü olarak değerlendirilmelidir" diyor.
Palmira Zafer Takı, 3D yazıcılarla elde edilen tıpkı kopyası Trafalgar ve Times meydanlarına kurulacak. Anıt, Londra'da neo-klasik mimari stile sahip National Gallery ve Nelson Sütunu'nun hemen yanına kurulacak.
Dijital Arkeoloji Enstitüsü
Dijital Arkeoloji Enstitüsü, Harvard ve Oxford Üniversiteleri ile Dubai Gelecek Müzesi ortak girişimiyle 2012 yılında kuruldu. Enstitü, arkeoloji ve tarihi eserlerin korunması noktasında dijital görüntüleme ve 3D yazıcıların kullanılmasını desteklemeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Bu dijial arşivler ile interdisipliner işbirliği ve araştırma için kitle kaynağına (crowdsourcing) ulaşılmasının teşvik edilmesi hedefleniyor.
2015 yılının başında UNESCO işbirliği ile Enstitü, 5 bin adet düşük fiyatlı 3D kamerayı Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da çatışma bölgelerinde gönüllü fotoğrafçılara dağıttı. Fotoğrafçılardan tehdit altındaki kültürel yapı ve nesnelerin fotoğraflarını çekmeleri istendi.
Görüntüler, bir veri tabanına yüklenecek ve araştırma, eğitim ve 3D kopyalama için kullanılacak. Organizasyon, 2017'ye kadar risk altındaki yapıların 20 milyon kadar görüntüsünü toplamış olmayı bekliyor.