İlerici Enternasyonal, dünya çapında faaliyet gösteren teknoloji şirketi Amazon işçileri ile dayanışma için küresel bir hareket başlattı.
SiyasiHaber
Dijital platformda üretim, dağıtım ve tüketim arasındaki bağlantılarda devrim yaratan Amazon’un bulut altyapısı ve e-ticaret faaliyetleri şirkete gezegendeki sosyal ve ekonomik yaşam alanları üzerinde güçlü bir kontrol alanı sağlıyor. Bu kurumsal güç ağı, işyerlerine ve özel hayatlara kadar girerek Alexa, Echo ve Amazon Ring gibi kitlesel gözetim teknolojileri sayesinde en mahrem verileri topluyor. Amazon CEO'su Jeff Bezos'un, COVID-19 krizi sırasında servetinin 48 milyar dolar arttığı tahmin ediliyor.
İşçiler düşük taban ücreti, güvenli olmayan koşullar ve insanlık dışı çalışma kuralları nedeniyle Amazon'a karşı koordineli eylemler düzenliyor. İşçilerin önderliğindeki bu eylemler, “Amazon’a Ödemesini Yaptır!” sloganını taşıyan pankartlar altında gerçekleşiyor.
UNI Küresel Sendika ve Amazon Workers International liderliğindeki uluslararası işçi ittifakları, daha önce dağınık olan işçi direnişlerini bir araya getirmeyi başardı. Uluslararası düzeydeyse, halkların haklarını savunan gruplar, Amazon'un acil olarak parçalanması ihtiyacını politika tartışmaların merkezine taşıdı.
İklim odaklı kuruluşlar, şirketin çevrenin yok edilmesine yaptığı katkıyı vurgulamak için Amazon'un Lüksemburg'daki Avrupa genel merkezinin dışında protestolar düzenliyor.
Dayanışma, adil bir dünya kurmanın aracıdır
İlerici Enternasyonal, Amazon çalışanları ve onların, dünyanın her yerinden müttefiği ile birlikte harekete geçiyor. Amazon'un daha fazla vergi ödemesi, çevreye verdiği zararı azaltması ve dünya çapındaki çalışanlarına daha iyi koşullar sağlaması için bir kampanya başlattı. Aralarında İlerici Enternasyonal'in kurucularından biri olan HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve tüm HDP grubunun imzacı olarak yer aldığı, 150 ülkede 20 milyondan fazla çalışanı temsil eden UNI Küresel Sendika ile ortak yürütülen kampanya, 'Amazon'a Ödetme Vakti' ismini taşıyor.
“Dayanışma, adil bir dünya kurmanın aracıdır. Buna Amazon'a payına düşeni ödeterek başlıyoruz” diyen İlerici Enternasyonal, #MakeAmazonPay (#AmazonaÖdet) Kampanya sayfamızı ziyaret ederek siz de bize katılın: MakeAmazonPay.com” çağrısında bulunuyor.
Amazon şirketinin CEO’su Jeff Bezos’un Mart ayından bu yana artan servetine dikkat çekilen kampanya metninde, “Jeff Bezos'un şirketi, çalışanlarına kötü davranıyor, iklimi mahvediyor ve bu süreçte demokrasilerin temelini oluşturan kamu kurumlarının altını oyuyor… Emekçiler, halklar ve gezegenimiz için, Amazon’un büyüyen imparatorluğuyla her alanda mücadele edecek küresel düzeyde örgütlenmiş bir harekete ihtiyaç var… Bu nedenle bugün uluslararası bir işçi-aktivist koalisyonu dünya genelinde #MakeAmazonPay seferberliği başlatıyor. Sao Paulo'dan Berlin'e, Seattle'dan Haydarabad'a, aktivistler artarak büyüyen çığlığımızı önemli Amazon mecralarına yansıtacaklar ve şirkete cezasızlık günlerinin sona erdiğini gösterecekler. Dünyanın dört bir yanındaki sendikaları, çevrecileri ve vatandaşları bir araya getiren bu koalisyon egemen sermayeye yanıt verebilecek tek bir gücü devreye sokuyor: dayanışma” denilerek “dayanışma” vurgusu yapılıyor.
“Amazon’a karşı mücadelenin uluslararası ve kesişimsel doğasını tanımak.
İkinci olarak, dar eylem alanlarının dışına çıkarak ulusal sınırların ötesinde örgütlenmek.
Üçüncüsü, bu mücadeleyi doğrudan dünyadaki yasama mecralarına taşıyarak politikleştirmek”
kampanya hedefleri olarak belirlenirken,
Çalışma alanlarının iyileştirilmesi,
İş güvenliğinin sağlanması,
İşçilerin evrensel haklarına saygı duyulması,
Doğaya verilen zararların azaltılarak sürdürülebilir çalışma ortamının yaratılması,
Vergi kaçırılmaması, vergilerin şeffaf bir şekilde gösterilmesi,
Polis güçleriyle ve ırkçı göçmenlik otoriteleriyle ilişkinin bitirilmesi,
Bilgi gizliliğinin garantilenmesi,
talepler arasında yer aldı.
Farklı bir dünya kurmak
“Farklı bir dünya kurmak” misyonu ile yola çıkan kampanya, “İşe, Amazon'a ödeterek başlıyoruz!” diyerek başlatıldı.
“CEO’larının çıkarlarına hizmet eden şirketler yerine, çoğunluğun çıkarına hizmet eden kooperatiflerin olduğu bir dünya.”
“Ekonomik faaliyetlerin iklim tahribatına yol açmak yerine, çevrenin yeniden yapılanması ve yeşermesine yöneldiği bir dünya.”
“Mevcut durumun aksine, piyasaların demokratik kurumlar tarafından yönetildiği bir dünya.”
“Dayanışma, bu dünyayı kurmanın aracıdır. İşe, Amazon'a ödeterek başlıyoruz!”