İran Dışişleri Bakanı Zarif, ülkesine nükleer programı nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımların bugün kaldırılmasını beklediğini açıkladı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülkesine nükleer programı nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımların bugün kaldırılmasını beklediğini açıkladı.
İran’ın ISNA Haber Ajansı’na göre, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gazetecilerin sorularını cevaplayan Zarif, “Bugün İran halkı için iyi bir gün. Zira yaptırımlar bugün kalkacak” dedi.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) bugün İran’ın nükleer programıyla ilgili nihai raporunu açıklaması bekleniyor.
Bu raporla birlikte İran’ın, Temmuz 2015’te imzalanan Kapsamlı Ortak Hareket Planı’na (JCPOA) uyup uymadığı belirlenmiş olacak.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise tarafların nükleer program anlaşmasını uygulamaya koymak için doğru yönde adımlar attığını ifade etti.
Zarif’in bugün Viyana’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yle görüşmesi planlanıyor.
Süreç
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Almanya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Britanya ve Fransa’nın oluşturduğu P5+1 grubu ile İran arasında 17 gün süren nükleer müzakerelerde 14 Temmuz 2015’te anlaşmaya varılmıştı.
P5+1 ülkeleri İran’ı atom bombası üretmeye çalıştığını iddia ediyor, İran ise nükleer enerjiyi sivil amaçlar için kullandığını söylüyor.
P5+1 ülkeleri, nükleer silah imalatını önleyebilmek için İran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamak istiyor.
İran’ın, bazı ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında P5+1 ülkelerinin taleplerini yerine getirmesi isteniyordu.
Uluslararası ambargolar nedeniyle zorluklar yaşayan İran ise en başından bu yana nükleer programın barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.
Anlaşma
Ekleriyle birlikte 80 sayfayı bulan ve hukuken bağlayıcı olmayan anlaşmanın detaylarına dair bilgiler de şöyleydi özetle:
* Anlaşma BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) onayından itibaren 90 gün sonra yürürlüğe girecek.
* Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İran’a yaptırımlara dayanak oluşturan 7 BMGK kararı iptal edilecek.
* Silah ambargosu 5, füze ambargosu 8 yıl daha yürürlükte kalacak.
* Uranyum zenginleştirme oranı 15 yıl boyunca yüzde 3.67’yi geçmeyecek.
* İran, Fordo nükleer tesisini bir teknolojik merkeze dönüştürecek. Bu tesisteki santrifüjler izotop üretiminde kullanılacak.
* P5+1 ülkeleri ve İran yılda en az 2 kere olmak üzere bakanlar düzeyinde toplantılar gerçekleştirip nükleer anlaşmanın gereklerinin yerine getirilip getirilmediğini değerlendirecek.
* İran anlaşma maddelerini ihlal ederse, ihlal tarihinden itibaren 65 gün içinde yaptırımlar geri getirilecek.
* İran’a ilişkin yeni BMGK kararı 10 yıl geçerli olacak.(imc)