Cengiz İnşaat’ın İkizdere Vadisi’nde yapmak istediği taş ocağına karşı dayanışma çağrıları sürerken, bu kez yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen Reis İnşaat HES projesi açıkladı.
LİMAK Holding'in HES projesinin 2009 yılında Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan İkizdere Dernekleri Federasyonu (İDEF) 2. Başkanı İsmet Ekşi, “Dünyada koruma altında olan 200 vadiden biri olan İkizdere Vadisi’nde planlanan 26 HES projesi vardı. Bunların 6 tanesi aktif olarak çalışıyor. Vadide su kalmadı. Ayrıca 2 taş ocağı faaliyette. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de yeni bir HES projesi hayata geçirilmek isteniyor. Açıkça ‘Vadiyi terk edin biz burayı yok edeceğiz’ deniyor” sözleriyle projelere tepki gösterdi. “LİMAK başaramadı, Reis de başaramayacak” diyen Ekşi, yargıya başvuracaklarını söyledi.
‘Koruma kararı 10 yıl sonra tescillendi’
Evrensel’in haberine göre; İsmet Ekşi, adeta HES ve taş ocağı istilası altında olan İkizdere Vadisi’nin 2010’dan itibaren Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı karar sonucu doğal sit alanı ilan edildiğini belirterek, “İkizdere sit alanı ilan edildi edilmesine ancak ilgili bakanlık aradan tam 10 yıl geçtikten sonra tescil etti” dedi. Bakanlığın kararına göre sit alanı ilan edilen bölgede henüz başlamış proje yok. 26 tane planlanıyordu. Kurulun kararı sonrasında 2863 sayılı yasa gereği söz konusu alanda taş ocağı, madencilik çalışması dahi yapılamayacak, HES inşaatlarına izin verilmeyecek. Böylece İkizdere, Anzer, Cimil ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 26 HES projesinin yapımı imkansızlaşmıştı.
Ekosistemi ve canlı yaşamını tehdit eden hiçbir yapılaşmanın artık bölgede olamayacağını vurgulayan Ekşi, “Şimdi İkizdere Vadisi koruma altına alınmış bir vadi olmasına rağmen nasıl oluyor da bu vadide yeniden taş ocağı ve HES projeleri yapımına izin veriliyor? Bir yandan yasal kararlar alıyorsunuz, diğer yandan bu kararları yok sayıyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.
Reis Holding ise İkizdere’de hayata geçireceği HES projesiyle ilgili yayımladığı bildiride, üretilecek elektrikle Türkiye ve bölge ekonomisine katkı sağlanacağını iddia etti.
"ÇED olumlu raporu kamu yararına aykırıdır"
Vadideki 5 ayrı proje için Avukat Yakup Okumuşoğlu desteğiyle açılmış davalar, durdurma ve iptal kararları bulunuyor. Dünyanın sayılı korunması gereken vadilerinden biri olan İkizdere’nin taş ocaklarıyla, HES’lerle anılmayacağını söyleyen Okumuşoğlu, projeyle ilgili verilen ÇED olumlu raporunun da kamu yararına aykırı olduğunu söyledi. Okumuşoğlu, özellikle HES’lerle ilgili sürdürülen ÇED sürecinin formaliteden öteye gitmediğini ifade etti.
Kim bu Reis?
AKP’ye yakınlığıyla bilinen Reis Holding, 1980’de Fevzi Reis tarafından Samsun’da kuruldu. Akaryakıt sektöründe ticari faaliyetine başlayan şirket daha sonra otomotiv, tütün ürünleri ve son olarak enerji alanında ciddi yatırımlar yapmaya başladı. 2014 yılında Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde, “Bir Erdoğan daha gelmez” diyerek destek açıklaması yapan Samsunlu İş İnsanı Fevzi Reis’in sahibi olduğu firma tarafından inşa edilen HES projesi için 4 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından vadi boyunca 700 bin metrekareden fazla 112 parsel tarım arazisi için acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Ayrıca Tokat’ın Zile, Yozgat’ın ise Çekerek ile Aydıncık ilçeleri sınırlarında Reis Enerji Şirketi tarafından inşa edilen Çekerek Regülatörü ve HES projesi, yöre köylülerinin açtığı davalar devam ederken tamamlandı. Projeye karşı açılan davada mahkemece atanan bilirkişi ekibinin raporuna da yansıyan bilgilere göre Çekerek Irmağı Vadisi HES projesi yüzünden adeta bir kanala dönüşerek doğal yaşam ve köylülerin tarımsal üretimi ikiye bölündü. Köylüler, HES projesiyle birlikte hayvancılığın bitme noktasına geldiğini, tarımsal üretimin ise yüzde 70 azaldığını söylüyor.