İkizdere İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın doğa talanına karşı direniş sürüyor. Sahurda vadiye gitmek için yola çıkan köylülerin önünü kesen jandarma İDEF Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz’ı gözaltına aldı. İş makinaları jandarma korumasında talana devam ediyor.
Rize İkizdere İşkencedere Vadisi’nde Cengiz Holding’in taş ocağı projesine karşı köylüler direnişte kararlı. Ancak, pandemiyi fırsat bilen Cengiz İnşaat’ın iş makinaları, vadide doğa katliamını sürdürüyor. Sahurdan sonra İşkencedere Vadisi’ne gitmek isteyen köylülerin önü jandarma barikatıyla kesildi. İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz gözaltına alındı. Kadınlar ormanda nöbete devam ediyor. Köylülerle iş makinaları arasına jandarma barikatı kurulurken, iş makinaları vadide yol çalışmasına devam ediyor, doğa katliamını sürdürüyor.
Cengiz İnşaat’a bir taş ocağı projesi için daha izin verildi
Jandarma korumasında taş ocağı yapımı için doğa talanına devam eden Cengiz İnşaat’a bir taş ocağı projesi için daha izin verildiği ortaya çıktı. İzin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü imzasını taşıyor. Cengiz İnşaat’a verilen ve 4 milyon 200 bin TL bedelle yapılacak ikinci taşocağı projesi Gürdere Köyü mevkiinde bulunuyor. 23 Hektarlık bir alanı kapsayan ikinci taş ocağı projesinin, diğer taş ocağı ile birleştirilmesi planlanıyor.
750 bin ağaç katledilecek
İkizdere Dernekler Federasyonu yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:
“Şimşirlik Köyü sınırları içindeki ocak 35 yıl, Cevizlik Köyü ve Gürdere sınırları içindeki mermer ocağı 75 yıl, Cevizlik Bazalt Taş Ocağı ise 4 yıl boyunca devam edecek. Üç taş ocağının kapladığı alan yaklaşık 320 hektar. Bir hesap yaparsak ve iyimser rakamlarla mesela dört metrekarede bir ağaç olsa 750 bin ağaçtan, daha da iyimser olsak ve 10 metrekare de bir ağaç olsa 324 bin ağaçtan, süper iyimser olsak ve Karadeniz gibi yerde 100 metrekarede bir ağaç olsa desek 32 bin ağaçtan bahsetmekteyiz”
Patlatmaların yaratacağı hasarlar, ortalama eğimlerin yüzde 70’ler de olduğu bu bölgede yaratacağı heyelanlar gözden kaçırılmaya çalışılmaktadır. Son yıllarda Türkiye’nin en önemli çevre sorunlarının başında gelen taş ocaklarının yeraltı suları, tarım ve yaşam alanlarına verdiği zararları ele alan kapsamlı rapor hazırlandı. Rapora göre Türkiye genelinde sayıları on binlerle ifade edilen açık taş ocağı işletmeciliği, deprem etkisi yaratan patlatmalarla yeraltı sularını yok ederken, çıkardığı toz ile döllenmeyi önleyerek meyve ağaçlarını verimsizleşmesine, balıkların ölümüne neden oluyor.”