Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    18 Temmuz 2025

    Evvel Temmuz Alevi Sempozyumu sonuç metni yayınlandı: Birlik, barış, dayanışma!

    18 Temmuz 2025

    Geriye döneceğimiz bir yol yok

    18 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Kadınlar yaşamak istiyor! 

      18 Temmuz 2025

      Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

      16 Temmuz 2025

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025

      Barış değil seçim konuşması

      13 Temmuz 2025

      Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

      12 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      Geriye döneceğimiz bir yol yok

      18 Temmuz 2025

      Bask Ülkesi’nde barış ve stratejik sabır

      17 Temmuz 2025

      Kobani Davası kararında sokak polemikleri

      17 Temmuz 2025

      Dört nal, bir at, biraz da kılıç şakırtısı

      16 Temmuz 2025

      ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

      14 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » İki şehrin hikayesi: Amed ve Kayseri

    İki şehrin hikayesi: Amed ve Kayseri

    Siyasi Haber6 Nisan 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    VEYSEL DENİZ yazdı: Amed özgürlük mücadelesinin ve direnişlerin, Kayseri yeni muhafazakâr-yeni liberal sermaye birikiminin, Anadolu Kaplanlarının sembolü. Bu farklılıklarına rağmen son zamanlarda bu iki şehrin başına gelenler birbirine çok benziyor. Zira her ikisi de 2015 yılından bu yana benzer bir ekonomik ve sosyal yıkıma uğratıldı.

    VEYSEL DENİZ


    Başlık İngiliz edebiyatçı C. Dickens’in ünlü eserinden alındı (A Tale of Two Cities). Dickens 1859 yılında yazdığı bu romanında, 1789 Fransız Devriminin Avrupa’nın iki büyük şehri olan Paris ve Londra’daki etkilerini; bu kentlerdeki açlığı, sefaleti, özellikle yıllardır Fransız aristokrasisi tarafından ezilen Fransız köylüsünün acılarını, onların aristokratlara olan tepkilerini anlatıyor. Yazar bu roman ile, devrimin yaşanmadığı Londra’daki İngilizlerde, kafaları giyotinle kesilen Fransızların acıları konusunda bir empati duygusu yaratma çabası da gösteriyor. Keza romandaki bazı karakterler üzerinden, iki egemen sınıf olan Fransız burjuvazisi ile aristokrasisinin birbirine nasıl saldırabildiğini de anlatıyor.


    Bizde bu kurguya uyan iki büyük şehir var. Biri Fırat’ın doğusundaki Amed (Diyarbakır), diğeri batısındaki Kayseri.


    Amed özgürlük mücadelesinin ve direnişlerin, Kayseri yeni muhafazakâr-yeni liberal sermaye birikiminin, Anadolu Kaplanlarının sembolü. Amed statükoyu reddederek devrimci bir değişimi ve dönüşümü simgelerken, Kayseri değişimi ancak servet ve sermaye birikiminin belli ellerde toplanmasının bir aracı olarak savunan, bu yanıyla da muhafazakârlığını koruyan bir şehir.


    Bu farklılıklarına rağmen son zamanlarda bu iki şehrin başına gelenler birbirine çok benziyor. Zira her ikisi de 2015 yılından bu yana benzer bir ekonomik ve sosyal yıkıma uğratıldı.


    Amed


    Amed’in hikâyesi bilinen bir hikâye ama Fırat’ın batısında yer alan neredeyse tüm kentlerin olduğu gibi Kayseri’nin de ilgilenmediği, bilmezden geldiği, hatta yapılanları destekler bir konuma düştüğü bir hikâye. Öyle ki Amed’de, özellikle de Sur’da, tıpkı Cizre’de olduğu gibi, son yıllarda yürütülen savaş nedeniyle taş taş üstünde bırakılmadı. Temmuz 2015 ila Aralık 2016 arasında 2 bin insan, öldürüldü, aydınlar katledildi, binlerce insan yerini yurdunu bırakıp göç etmeye zorlandı. Şehrin özellikle de yoksul kesimleri ölü bir şehre dönüştürüldü.


    Bölgede yapılanlarla ilgili sayısız yerli, uluslararası rapor hazırlandı. En son haberlerden birini ise İngilizlerin Reuters Haber Ajansı yaptı.[1] Reuters’in Diyarbakır Ticaret Odası Başkanlığı’ndan sağladığı verilere göre,  2015 yılındaki çatışmalar yüzünden 500 işyeri kapandı. Kentte normal koşullarda bankalardan kredi alabilecek işadamı sayısı 100’ü ancak buluyor. İşsizlik oranı yüzde 28’e fırladı. Hane başı yıllık harcanabilir gelir ise ülke genelinin yarısı, yani 2,250 dolar (8,257 lira). Bu, ayda hanelere sadece 688 lira gelir giriyor demek.


    Kayseri


    Kayseri ise 2013 yılından itibaren, asıl olarak da 15 Temmuz 2016 Darbe Girişiminden sonra büyük bir ekonomik hasara uğradı. Bu şehrin hikâyesini ise Almanların Der Spiegel Dergisi yazmış.[2] Dergi, Kayseri’nin sermaye açısından sembolü sayılan, ancak sahibi FETÖ ile bağlantıları nedeniyle tutuklanan ve şirketlerine el konularak Fon’a devredilen Boydak Grubunun yaşadıkları üzerinden bunun Kayseri ekonomisine etkilerini kaleme almış.


    Boydak Gurubu, Türkiye’de faaliyette buluna IKEA gibi yabancı devlere mobilyacılık vb alanında rakip gösterilen İstikbal adıyla faaliyette bulunan şirketin sahibi Kayserili bir grup. Fabrikalarında ve işyerlerinde 12 bin’den fazla işçi çalışıyor, 140’dan fazla ülkeye ihracat yapılıyor. Daha da önemlisi Boydak’lar, yıllardır hem FETÖ’nün, hem de AKP’nin en önemli finansörleri oldular.


    Grubun kurucusu ve şimdi tutuklu olan Hacı boydak, yıllarca İslam’ın Kalvinist’i, yani kapitalizm ile İslam’ı uyumlulaştıran önemli bir reformist işadamı olarak kabul gördü. Ancak 2013 yılındaki yolsuzluk iddialarıyla patlak veren 17-25 Aralık sürecinin ardından AKP ve Saray’ın temel hedefi haline geldi.


    Bu kentte yapılan FETÖ operasyonları sonucunda aralarında ticaret ve sanayi odası başkanının da bulunduğu 60 önde gelen iş adamı tutuklandı. Sağladığı ekonomik büyüme ile nüfusu kısa sürede üç katına çıkan ve bir günde 139 şirket kuruluşunu gerçekleştirerek Guinness rekorlar Kitabı’na girmeyi başaran bu şehir, Derginin tanımıyla, artık bir “Hayalet Şehir”.


    Darbe Girişiminden bu yana Türkiye genelinde el konularak Fon’a aktarılan 800 şirketin azımsanamayacak bir kısmı bu şehirde kurulmuş şirketlerden oluşuyor. Bu operasyonlarla sadece geçen yıl şehrin ihracatı yüzde 4 puan düşerken, şehirdeki her 5 şirketten 2’si kapandı.


    Bu gelişmeler sadece Boydakları vurmadı. Yıllardır şehirde sebze ve meyve toptancılığı ile uğraşan ama son patlamalar sonrasında saldırıya uğrayarak işyerlerini kapatmak durumunda kalan bir HDP’li Kürt işadamı Recep Maraşlı da mağdurlardan biri. Ona göre, “bu şehir 1980’lerin askeri cunta döneminde dahi bu kadar ağır bir yıkım görmemişti”.


    İki şehre iki ayrı çözüm


    AKP-Saray ve etrafında kümelenmiş sermaye grupları Kayseri’ye, büyük bir sermaye grubunun mallarının paylaşılacağı mekan olarak bakıyor. Bu, yandaş sermayedarlara servet ve sermaye devri anlamına geldiği kadar, iktidara eleştirel bakan ya da itaat etmeyenlere de bir gözdağı olarak kullanılıyor. Bu nedenle de ortaya çıkan ekonomik yıkım, artan işsizlik, kapanan işyerleri, mağdur edilen yoksul insanların yaşadıkları önemsenmiyor.


    Amed konusundaki yaklaşım ise daha farklı. Oradaki fiziki ve sosyal yıkım sonrasında yeniden inşa (konut, AVM, alt yapı gibi)  üzerinden ağırlıklı olarak Türk inşaat grupları ve onların bölgedeki taşeronları Kürtler için yeni iş yapma,  para kazanma fırsatı yaratılıyor. Böylece hem bir felaketten, krizden rant ve kâr çıkarım fırsatı yaratılıyor, hem de artık neredeyse tamamı iktidar partisinden uzaklaşarak HDP ’ye yönelen Kürt seçmenin yeniden kazanılmasına çalışılıyor.


    Bu stratejinin ilk ayağı olarak Hükümet, sayısının hatırlanmasının zor olduğu teşvik programlarına birini daha ekleyerek referandum öncesinde yeni bir teşvik programı sundu. Her türlü vergi, SSK primi muafiyetleri, indirimleri, bol kredi, faiz sübvansiyonu, alt yapı imkânları gibi milyarlarca liralık yeni yatırım imkânı açıkladı.


    Bunun paralelinde İSKUR adlı bir Türk sermaye gurubu 100 milyon dolarlık bir proje altında Bölgede 3 yeni tekstil fabrikası kuracağını duyurdu. Zara, Adidas ve Nike gibi marka giyim gruplarına fason üretim yapan bu batılı grup, hem açıklanan teşviklerden, hem de Bölgedeki ucuz işçilikten yararlanarak, Bölgede 2 bin kişilik ilave istihdam yaratmayı hedeflediklerini açıkladı.


    Bu açıklanan programların ya da verilen sözlerin ne kadarının konjonktüre bağlı olarak siyaseten verildiği bir yana, gerçekte Bölgede bir karşılığının olup olmadığı da son derece önemli.


    Çünkü Bölge insanı bu programlara kuşku ile bakıyor. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu’na göre, bu ve benzeri teşvikler geçmişte de açıklandı, ama bunlar işe yaramadılar. Zira “barışın, huzur ve güvenin olmadığı bir yerde ekonomik teşvikler tek başına yeterli olmuyor”.


    Bölgenin ekonomik yönden kalkınabilmesi için öncelikle savaş konseptinden vazgeçilerek barış sürecine ve demokratik siyasete geri dönülmesi, böylece huzur ve güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Ancak böyle bir barış zemini üzerine inşa edilecek ekonomik programlarla olumlu sonuç alınabilir. Ayrıca ne tür yatırımların yapılacağına bir avuç büyük inşaat şirketi ve onların taşeronları değil, bölge halkının kendisi, onların demokratik olarak seçilmiş temsilcilerinin karar vermesi gerekiyor.


    [1] Daren Butler and Humeyra Pamuk,  “Textile company places rare bet on Turkey's Kurdish southeast”, Reuters, Apr 3, 2017.


    [2] Maximilian Popp,  “Turkey's Struggling Economy: The Demise of the Anatolian Tiger”, Spiegel Online,  31. 3. 2017

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    18 Temmuz 2025

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    16 Temmuz 2025

    Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

    14 Temmuz 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    Mete Gönültaş

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    Tuncay Yılmaz

    Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

    Mehmet Murat Yıldırım

    Barış değil seçim konuşması

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ertuğrul Kürkçü

    Geriye döneceğimiz bir yol yok

    Kıvanç Eliaçık

    Bask Ülkesi’nde barış ve stratejik sabır

    Alp Altınörs

    Kobani Davası kararında sokak polemikleri

    Ohannes Kılıçdağı

    Dört nal, bir at, biraz da kılıç şakırtısı

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.