Kayyım atamaları ardından ilan edilen yasaklamalar hakkında rapor hazırlayan İHD Adana Şubesi, yasaklamaların OHAL’in devamı olduğunu belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyımlar sonrası kentte yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.
Dernek binasında düzenlenen toplantıda konuşan İHD Adana Şube Başkanı ve hukukçu İlhan Öngör, HDP, emek ve demokrasi güçleri tarafından kayyım atamalarına ilişkin yapılmak istenen tüm eylemlerin engellendiğini belirtti. Öngör, park ve meydanların demir bariyerlerle insan geçişlerine kapatıldığını ifade etti.
'HDP binası ablukada, yurttaşlar tedirgin'
Özellikle HDP Adana il binasının ablukaya alınarak, bina içerisinde bulunan kitlenin sokağa dahi çıkmasına izin verdiğine işaret eden Öngör, İHD olarak bu süreçte yaşanan hak ihlallerini yerinde gözlemleyip tespit ettiklerini aktardı. HDP binasındaki polis ablukasının devam ettiğini anımsatan Öngör, "Özellikle parti binasının giriş bölümünde polislerin oturması çoğu zaman parti üyeleri ve vatandaşların girişine dahi engel teşkil etmektedir. HDP parti binasının altında bulunan esnaflar açısından büyük ekonomik zarar söz konusu olup, dükkanlar iş yapamaz durumuna gelmişlerdir. HDP’nin üyeleri ve sempatizanları parti binasının ablukaya alınması nedeniyle partiye giriş ve çıkışlarda tedirginlik içerisindedirler. Adana Emek ve Demokrasi güçlerinin basın açıklaması ve etkinliklerini düzenlediği İnönü Parkı halen demir bariyerlerle kapalı durumdadır. Vatandaşlar, parti binasının olduğu kaldırımdan geçemeyip, karşı kaldırımdan geçmektedirler. Bu mevcut durumun ne zamana kadar devam edeceği de belli değildir. 22.08.2019 tarihinde HDP il teşkilatının çağrısı ile 5 Ocak Meydanı'na giden ve basın açıklamasına katılmak isteyen gruba kabahatler kanununa göre 6 bin 400 TL para cezası verilmiştir. Bugüne kadar toplam 15 kişiye kabahatler kanunu uyarınca kesilen para cezaları tebliğ edilmiş ve bu para cezalarına karşı itirazlar yapılarak hukuki süreç başlatılmıştır" dedi.
'Yasaklamalar ve hak ihlalleri OHAL işlemleridir'
Adana Valiliği'nin kayyım protestolarına ilişkin yasaklama kararlarına tepki gösteren İHD Adana Şube Başkanı Öngör, yasaklama kararını bir OHAL işlemi olarak nitelendirerek yasakların ve hak ihlallerinin son bulması için çağrı yaptı:
"Adana Valiliğince alınan bu yasaklama kararı açıkça usul ve yasaya aykırıdır. Öncelikle; yasaklama kararında belirtilen gerekçelerin hiçbirinin somut dayanakları ve delilleri bulunmamaktadır. Örneğin; yapılacak basın açıklamaları veya etkinliklerin kamu düzenini bozacağı veya temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracağına, trafik güvenliğini tehlikeye düşüreceğine dair alınan herhangi bir istihbarı bilgi, belge bulunmamaktadır. Yasaca Valiliğe verilen bir hakkın kötüye kullanılması söz konusu olup, yasaklama kararı ile temel bir hak olan 'ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü, kolektif olarak hak arama özgürlüğü' açıkça gerekçesiz bir şekilde kısıtlanmıştır. Toplumsal meşruluğu olmayan, yargısal bir kararla değil, idari bir tasarrufla, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasına karşı ifade özgürlüğü çerçevesinde hak arayışı talebi, demokratik bir hakkın engellenmesi söz konusudur.
Adana ilinde şu anda kayyım atamaları nedeniyle devam eden valiliğin yasaklama kararı 'ifade özgürlüğünün' açıkça ihlalidir. Toplumsal barışı sağlamanın yolu özgür bir toplumun varlığı ile mümkündür. Bu nedenle halen devam eden yasaklamanın kaldırılmasını, hak ihlallerinin son bulmasını talep ediyoruz."
(Mezopotamya Ajansı)