Halkların Demokratik Partisi, bir yıllık kayyum raporu açıkladı. Rapora göre kayyum atamaları sürecinde bin parti çalışanı gözaltına alındı, dört milyon 268 bin 58 yurttaşın iradesi gasp edildi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, birinci yılını dolduran kayyum atamalarına ilişkin “1 Yıllık Kayyım Raporu”nu genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Gazete Karınca'nın haberine göre HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Yunus Parim tarafından açıklanan raporda, kayyumların bir yıllık pratiklerinin yanı sıra HDP’ye dönük saldırılar yer aldı.
Çöktürme planı
Garo Paylan, HDP’nin güçlenmesini durdurmak ve toplumda bulduğu karşılığı engellemek için “Çöktürme Planı”nın devreye konulduğunu hatırlattı.
Bu çerçevede çözüm süreci sonlandırıldı, maalesef şehirlerimiz yakılıp yıkıldı. Bununla birlikte HDP’nin güçlü olduğu bütün kurumsal alanların tarumar edilmesi için darbe siyaseti devreye sokuldu. Öncelikle seçilmişlerimiz, eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz dokunulmazlıkları kaldırılarak, Saray’dan gelen talimatlarla tutuklandılar. Meclis’e darbe vuruldu.
"Muhalefet yeterli tepkiyi vermedi"
Paylan, 2016-2017’de kayyum siyasetinin devreye girdiğini ve belediyelerin gasp edildiğini hatırlatarak, tüm olanlara rağmen HDP’nin dimdik ayakta durduğunu söyledi.
Kayyum tehdidi karşısında tüm siyasi partileri uyardıklarını söyleyen Paylan, ancak muhalefet partilerinin kayyumlara karşı yeterli tepki vermediklerini de belirtti.
Paylan şöyle devam etti:
Erdoğan darbecidir. Bir kez daha darbe siyasetini geçen yıl bu tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerimize darbe vurarak hayata geçirdi, siyasi partiler muhalefet dahil olmak üzere kayyum darbesine karşı yeterli tepkiyi vermemiştir. Türkiye siyaseti, Türkiye’nin doğusunda olan darbelere karşı tepkiyi Türkiye’nin batısında olduğu kadar ortaya koyamadı.
Tüm siyasi partilere çağrı
HDP’li belediyelerin çoğunluğuna kayyum atanarak ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanması ile milyonlarca yurttaşın iradesinin gasp edildiğinin altını çizen Paylan, şunları söyledi:
Eğer Türkiye’nin herhangi bir yerinde darbe varsa bu bir kanser gibi bütün Türkiye’yi sarmaya ve metastaz gibi yayılma riski vardır. Bu darbe siyasetini püskürtmek için Türkiye’nin neresinde olursa olsun hep beraber bu darbe kanser ile mücadele etmeliyiz. Şu anda halkın iradesi tutuklu. Buradan bir kez daha bütün siyasi partilere, demokrasi güçlerine Türkiye halklarına çağrı yapıyoruz. Bizler derhal kayyum siyasetine son vermeliyiz. Belediye eşbaşkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, seçilmişlerimiz görevlerini yapamıyorlar. Derhal görevlerine dönmelerini talep ediyoruz. Bunun için bütün Türkiye halklarının demokrasi güçlerinin seslerini yükseltmesi çağrısı yapıyoruz. Kayyumları ait olduğu yere sarayın bahçesine gönderelim. Belediye başkanlarımızı görevlerini yapmasını sağlayalım.
Bin parti çalışanı gözaltına alındı
Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan ise kayyum atamaları ile yerel demokrasi ve demokratik belediyeciliğin tabutuna çivi çakıldığını vurguladı.
31 Mart yerel seçimlerinden sonra kayyum atamalarının başladığı 19 Ağustos 2019 tarihinde 418 parti çalışanı hakkında gözaltı kararı alındığını belirten Karaaslan, Ağustos ayı boyunca bine yakın gözaltının olduğunu ekledi.
KHK gerekçesiyle YSK eliyle 6 belediyenin gasp edildiğini dile getiren Karaaslan, bu süreçte 14 belediye eşbaşkanı ile 48 belediye meclis üyesinin mazbatalarına el konulduğunu ifade etti.
İstifa için milyonlarca teklif
Karaaslan, siyasi ahlaktan yoksun yöntemlerin uygulandığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
Belediye eşbaşkanlarımıza aracılar eliyle çeşitli maddi çıkarları destekleyen tekliflerde bulundular. Milyonlarca lira teklif edildi ve tek şey söylendi: ‘Ya partinden istifa edip başka partilere geçin ya da bağımsız kalın.’ Yapmayan belediye eşbaşkanlarımızın yerine ertesi gün kayyum atadılar. Siyasi ahlaktan etikten yoksun yöntemi bu dönem ortaya koydu. Ve kayyumu belediye eşbaşkanlarımız üzerinde tehdit olarak kullanmaya başladı. Bizde somutlaşan bazı bilgiler de söz konusu, ihtiyaç duyulursa muhatap olan belediye eşbaşkanları açıklama yapabilirler. Kimi kısa bilgi notları ile mevcut iktidar partisinin bazı isimleri kısa bilgi notları göndererek parti değiştirme teklifinde bulundular. Bu dönem böylesi siyasi ahlaktan yoksun yöntemlerle muhatap olmak durumunda kaldık. Onun içindir ki bütün eşbaşkanlarımız kayyum atama süreçlerinde gözaltına alındılar.
‘Dört milyon 268 bin seçmenin iradesi gasp edildi’
Kayyumların yolsuzluklarından kimi örnekler veren Karaaslan, belediye eşbaşkanlarına ise gizli tanık ifadeleri öne sürülerek gülünç ve komik iddianameler üzerinden ceza verildiğini kaydetti.
Kayyumların denetlenmediğine de dikkat çeken Karaaslan, şöyle devam etti:
Şu anda meclisin yetkisi atanmışlara devredilmiştir. Belediye meclisleri halk adına bütçe yaparlar, faaliyet raporlarını denetleyen, iş ve işlemleri denetleyen kritik bir role sahiptir. Oysa belediye meclisleri keyfi bir atanmış tarafından feshediliyor işlevsizleştiriyor. Meclislerin fiili olarak ortadan kaldırılması 4 milyon 268 bin 58 yurttaşın iradesinin gasbıdır.