HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yoğun bakım ve entübe hasta sayısının günlük koronavirüs tablosundan çıkarıldığını da hatırlatarak, pandemi sürecinde paylaşılmayan verileri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde paylaşılmayan veriler ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.
Pandemiye ilişkin ilk günden beri sağlıklı veri paylaşımı yapılmadığına dair defalarca dikkat çekildiğini söyleyen Hatimoğulları, bu paylaşım yapılmadığı gibi Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 5 aydır bilgisi kamuoyuna sunulan yoğun bakım ve entübe hasta sayısı verisi paylaşımının da ortadan kaldırıldığını hatırlattı.
Bu durumun kamuoyunda gerçeklerin saklanmak istenmesine dair endişe yarattığını belirten Hatimoğulları, "Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) dikkat çektiği üzere; aktif vaka sayısı ve yoğun bakımda yatan hasta sayısı oranı maalesef dünya standartlarına göre yüzde 2'nin altında olması gerekirken Türkiye'de yüzde 10'dur" dedi.
ETHA'nın haberine göre: "Testleri negatif olan ancak klinik ve radyolojik olarak pozitif olan hastaların varlığı ortada olmasına rağmen bu veriler yok sayılmaktadır" diyen Hatimoğulları, TTB Başkanı Sinan Adıyaman'ın şu sözlerini aktardı: "Yeni açılma hızlı yapılmasaydı biz şu anlarda günlük 300 vakanın altına düşmesini bekliyorduk. Toplum sağlığı gözetilmeden ekonomik ve siyasi çıkarlar göz önüne alındığı için bu hale geldik. Birinci basamak bastırılamadı ve salgında büyük bir hızlanma var. Bunu biz Ankara'da İstanbul'da görüyoruz. Ankara şu an en yoğun olduğu zamandan daha yoğun."
Sayılar neden çıkarıldı?
HDP Milletvekili Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Koca'ya yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Sağlık Bakanlığınca günlük olarak paylaşılan Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosundan yoğun bakım ve entübe hasta sayısı neden çıkartılmıştır?
- Aktif vaka sayısı ve yoğun bakımda yatan hasta sayısı oranı ile pandeminin Türkiye'de dünya standartlarına göre seyri izlenebiliyorken, neden verilerin açıklanmasına son verilmiştir? Dünya standartlarına kıyasla bahsi geçen oranın bilinmesi mi engellenmek istenmektedir?
- Bu oranın Türkiye'de yüzde 10'un üzerinde olduğu TTB tarafından açıklandıktan sonra Sağlık Bakanlığının bu verileri açıklamaya son verdiği iddiası doğru mudur?
- Aktif vaka sayısı ve yoğun bakımda yatan hasta sayısı oranı Türkiye'de yüzde 10. Diyarbakır'da yüzde 15. Dünya standartlarında yüzde 1,5-2 olan bu oranın düşürülebilmesi için Bakanlığınızın planladığı çalışmalar var mıdır?
- Tarafınızca açıklanan ‘uluslararası standartlara göre paylaşımlar yapılacaksa' WHO'nün önerdiği tanı kodları neden kullanılmamaktadır?
- Bakanlık neden bugüne kadar RO değeri açıklamamıştır? Mart ayının ilk haftalarından bu yana RO değeri ve bu değerdeki değişim nedir?
- Normalleşme süreci ile pandemi seyri azaltılamadığı gibi Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde salgında ciddi oranda hızlanma olduğu vurgulanmaktadır. Buna ilişkin Bakanlığınızca önlemler alınmakta mıdır?
- Salgının birinci dalgasının halen bastırılamamış olması nedeni ile acil olarak uygulamaya almayı planladığınız çalışmalar var mıdır?
- Ankara, Diyarbakır ve Urfa'da hastanelerde yoğun bakım bölümlerinin dolu olduğu iddiası doğru mudur? Bu şehirlerdeki korona virüs tanılı yoğun bakım hastaları için tedavi planınız nedir?
- Diyarbakır'da 27 Temmuz'da covid-19 tanısı konulan, koah hastası bir yurttaş; bakanlıkça yoğun bakım ünitelerinde yeterince yer var denilmesine rağmen, başvurulan hastanelerden yeterli yatak yok denilerek yoğun bakıma alınmamıştır ve hayatını kaybetmiştir. Diyarbakır'da hastanın yoğun bakım sevkinin gerçekleştirilmemesi nasıl açıklanabilir? Yurttaşların gereken tedaviye erişimini sağlamak yükümlülüğü gereğince Bakanlığınızın bu konudaki adımları nelerdir?
- 16 bin kişinin çalıştığı Manisa'daki Vestel Fabrikasında pozitif vaka sayısının bin, ölüm sayısının 17 olduğu iddiası doğru mudur? Dardanel ve Vestel gibi binlerce işçinin çalıştığı fabrikalarda kovid-19'dan korunmak üzere Bakanlığınızın, Çalışma Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışmaları ve denetimleri nelerdir? Bu fabrikalarda salgının durumuna ilişkin gerçek verilerin kamuoyu ile paylaşılması sağlanacak mıdır?