Enerji Torba Yasa görüşmeleri esnasında HDP grubu adına konuşan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Ey AKP iktidarı, doğa ve insan için iyice zararlı hâle geldin; doğadan elini çek, insanların yaşam alanlarından elini çek. Siz ve iş birliği yaptığınız sermaye, buralardan elinizi çekin; yeter artık!” dedi.
SiyasiHaber
Enerji Torba Yasa görüşmeleri esnasında HDP Grubu adına söz alan Adana milletvekili Hatimoğulları, ekoloji örgütleri, emek örgütleri, bilim insanları, meslek odaları, muhalefet partilerinin neredeyse tamamının, enerji torba yasa teklifinin bir felaket, bir yıkım, bir talan teklifi olduğunu ısrarla belirtmelerine ve meclisten çekilmesi çağrısı yapmalarına rağmen siyasal iktidarın yasanın çıkarılmasında ısrar ettiğini belirtti. Ekoloji örgütlerinin HDP başta olmak üzere muhalefet partilerine "isyanımızı dillendirmeye devam edin." çağrısı yaptıklarına ve “siz Meclis’te, biz dışarıda haykırmaya devam edelim!" dediklerini belirten Hatimoğulları, konuşmasında enerji torba yasayla ilgili eleştirilerini ifade etti.
GES ve RES şirketlerine ekstra destekler ve daha fazla doğa tahribatı için teşvikler verilmek istendiğini söyleyen Hatimoğulları, “Bu enerji politikası kime hizmet ediyor? Enerji fazlası olduğu hâlde bu ülkede elektrik faturalarına niye zam üstüne zam yapılıyor?”diye sordu.
Rüzgar Enerjisi Santrallerinin (RES) “yenilenebilir bir enerji” olduğu iddiasının ileri sürülmesine rağmen yaşam ve tarım alanlarına kurulan devasa rüzgar tribünlerinin çevreye, canlılara ve tarım arazilerine verdiği zararların ortada olduğunu belirten Hatimoğulları, iktidarın bu sonuçları hiçbir biçimde umursamadığını belirtti.
Sermayedarın güneşleme endeksinin en yoğun olduğu yerleri seçerek Güneş Enerjisi Santralleri (GES) kurduğunu, bu durumun ovaları, tarım alanlarını, meraları gözde GES mekanları hâline getirdiğini belirten Hatimoğulları, bir tarım ülkesi olan Türkiye’nın tarım alanlarının, tarım arazilerinin maden şirketlerine, enerji şirketlerine peşkeş çekilmesinin yakın gelecekte Türkiye’yi bir gıda kriziyle yüz yüze getirebileceğine dikkat çekti.
Şiddetle karşı çıkılmasına, sosyal medyanın bu konuyla ilgili çalkalanmasına rağmen büyük bir cüretle, halka meydan okurcasına yasanın çıkarılmaya çalışıldığını belirten Hatimoğulları, bunun vebalinin siyasal iktidarın üzerine olacağını söyledi.
Aylardır nerede ise her gün orman yangını çıktı
Hatimoğulları, 24 Ağustos’ta başlayan ihalelerle 68 ilde 766 maden sahası için binlerce hektar alana ruhsat verildiğini, Adana, Mersin ve Hatay'da maden şirketlerine açılacak sahaları içeren yerlerde birkaç aydır neredeyse her gün bir orman yangını çıktığını belirtti. Valilerin “elektrik kontağı” açıklaması yaptığını belirten Hatimoğulları, “aylarca elektrik kontağı mı çıktı bu bölgelerde” diye sordu.
Hatay’ın Arsuz ilçesi Hüyük Mahallesi’nde krom madeni projesiyle ilgili ÇED toplantısı çağrısının hemen öncesinde yaşam alanlarına yakın bölgelerde orman yangınları çıktığını, 70'e yakın ev ve işyerinin bu nedenle yandığını, Hüyük halkının itirazları, yaptığı toplantılar ve sesini duyurması sonucu Vali tarafından ÇED toplantısının pandemi gerekçe gösterilerek ertelendiğini belirten Hatimoğulları, “pandemiyi yine kendi çıkarlarınız için bir kere daha Hüyük'te de kullanmış oldunuz.” değerlendirmesinde bulundu.
Hatimoğulları "Mecliste görüşülen yasa teklifi doğanın ölüm fermanıdır. Ey AKP iktidarı, doğa ve insan için iyice zararlı hâle geldin; doğadan elini çek, insanların yaşam alanlarından elini çek. Siz ve iş birliği yaptığınız sermaye, buralardan elinizi çekin; yeter artık!" diyerek konuşmasını bitirdi.