HDP Muş Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, TRT’nin yapısının değiştirilmesi ve tarafsızlığı ihlal eden yayınları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi.
Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, TRT'nin yapısının değiştirilmesi ve tarafsızlığı ihlal eden yayınları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi.
TRT'nin iktidarın yayın organı haline getirildiğini ifade eden Koçyiğit, başta HDP olmak üzere diğer partilere yer verdiği süre arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çekti.
Soru önergesi şu şekilde:
Anayasanın 133. maddesi ve 2954 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kanunu uyarınca özerk ve tarafsız olan ve kamu tüzel kişiliğine sahip Türkiye’nin tek kamu yayın kuruluşu olan TRT, AKP iktidarının yayın kuruluşu haline getirilmiştir.
Tarafsızlık ilkesini ihlal eden TRT, ekranda AKP’ye yer verdiği süre ile başta partimiz HDP olmak üzere diğer partilere yer verdiği süre arasında büyük bir fark vardır. Örneğin TRT'nin 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihlerini kapsayan aralıktaki yayın süreleri incelendiğinde, AKP-MHP ittifakına 37 saat 40 dakika 2 saniye yer verirken partimiz HDP hiç yer vermediği tespit edilmiştir.
9 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 95'inci maddesi ile 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu'na geçici bir madde eklenerek emeklilik hakkı kazanmış personelin 'teşvikle emekli' olmaları için baskı yapıldığı aksi halde “İstihdam Fazlası Personel” (İFP) olarak başka kurumlara gönderilecekleri yönünde tehdit edildiği iddia edilmiştir. Nitekim emekli olmadıkları halde TRT’den 169 personel ‘’istihdam fazlası’ ’denilerek başka kurumlara gönderilmiştir. 169 çalışanını istihdam fazlası olduğu gerekçesiyle başka kurumlara gönderen TRT yönetimi, şirketlerden ve Anadolu Ajansı üzerinden bin 700 sözleşmeli personelin ise işe başlattığı basına yansımıştır.
Tüm bunlar devlet adına radyo ve televizyonculuk yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla özel yasayla özerk tüzel bir kişiliğine sahip olarak kurulan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT), kuruluş amacının dışına çıktığını, temel yayın ilkesini ihlale ettiğini ve kamu tüzel kişiliği özelliğini yitirerek siyasi kadrolaşmaya ve ticari bir şirket olma yolunda ilerlediğini göstermektedir.
Bu bağlamda
1) TRT halkın vergileriyle çalışan bir kurum olmasına rağmen kamu yararına değil iktidar yararına yanlı yayın yapması tarafsızlık ve eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama değil midir? Yayın ilkelerine aykırı davranan TRT ile ilgili bir girişimde bulunacak mısınız?
2) TRT bütün siyasi partilere eşit süreyle neden yer vermemektedir? Partimiz HDP başta olmak üzere başka siyasi partilere yer vermemesini ne ile açıklıyorsunuz? Halkın vergileriyle çalışan TRT neden sadece iktidar yanlısı yayınlar yapmaktadır?
3) 15 Temmuz 2015 tarihinden sonra TRT teşkilat yapısında değişikliğe gidilmesinin nedeni denir? TRT’nin “Yeniden Yapılanma” süreci adı altında siyasi kadrolaşma ve ticarileştirmesi mi hedeflenmektedir?
4) TRT’nin mevcut teşkilat yapısından kaynaklı yaşanan sorunlar ve aksaklıklar var mıydı? Varsa bunlar nelerdir? TRT’nin “Yeniden Yapılanma” sürecini kim ve kimler yürütmektedir?
5) TRT’de toplam kaç birim ve müdürlük vardır? Her bir birimde ve müdürlükte çalışan personel sayısı kaçtır? Bu birimlerde çalışan personellerin kaçı sözleşmeli, kaçı kadrolu kaçı taşeron şirket bünyesinde çalışmaktadır?
6) 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren 703 sayılı KHK kapsamında, TRT’de “teşvikle” emekliliğe ayrılan personel sayısı kaçtır? Bu şekilde emekliliğe ayrılan personellerin çalıştıkları birimler ve kadroları nedir?
7) Emekliliği teşvik uygulamasından yararlanmayan personel sayısı kaçtır? Emekli olmayı düşünmeyen personeller için “ikna odaları” kurularak “Emekli ol yoksa seni başka Kurumlara göndereceğiz” diye baskı yapıldığı ve tehdit edildiği doğru mudur?
8) 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin GEÇİCİ MADD 15’e göre istihdam fazlası toplam personel sayısı kaçtır? İstihdam fazlası personel belirlenirken hangi kriterler esas alınmıştır? İFP listesi kim veya kimler tarafından belirlenmiştir.
9) İstihdam fazlası personel denilerek başka kurumlara gönderilen personel sayısı kaçtır? İFP listesinde yer alan personellerin TRT çalıştığı birimler ve görevleri neydi? TRT Kurumuna uzun zaman hizmet etmiş ses sanatçı, spiker, muhabir vb. personeller hangi kurumlara gönderilmiştir? Bu kişiler gönderildikleri kurumlarda hangi birimlerde çalıştırılmaktadır?
10) TRT’den 169 personelin “istihdam fazlasıdır” denilerek başka kurumlara gönderildiği ancak şirketler üzerinden “Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel” (İşçi) statüsünde 1700 personelin ise işe alındığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa 1700 kişinin işe alınmasının izahatı nedir?
11) İstihdam fazlası personel denilerek başka kurumlara gönderilen personeller hak kaybı yaşamışlar mı? Personellerin herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için bir araştırma ve inceleme yapmayı düşünüyor musunuz?