2017’de yapılan 126 şikâyeti inceleyen Etik Kurulu, bunlardan sadece 5’i hakkında etik ihlali kararı aldı. Şikâyetler ise ‘yasa dışılık, mobbing, kayırmacılık, yolsuzluk’ konularındaydı
Sayıştay’ın kamu ihalelerinde yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin tespit ve uyarılarına, toplumun büyük çoğunluğuna hâkim olan genel yargıya karşın Kamu Görevlileri Etik Kurulu, bir yılda sadece 5 kez ‘etik ihlali’ ihlali tespiti yaptı.
Başkanlığını eski TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın yaptığı Etik Kurulu’nun faaliyet raporu yayımlandı. Rapora göre, kurula 2016 yılında çoğunluğu e-posta yoluyla olmak üzere 145, 2017’de ise 126 başvuru ulaştı. Kurul kendiliğinden 2016’da 2, 2017’de ise 4 kez harekete geçti.
BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, 42 başvuru ile ihbarların büyük bölümü, “Dürüstlük, adalet, yasallık ve eşitlik” olarak tanımlanan genel etik davranış ilkelerine aykırılık iddialarını içerirken, 23’ü “Mobbing (yıldırma)”, 17’si “Kayırmacılık”, 9’ar “Görev ve Yetkilerin Menfaat Sağlamak Amacıyla Kullanılması” ve “Yolsuzluk/Usulsüzlük”, 6’sı “Bilgi Edinme Hakkının İhlali”, 3’ü “Çıkar Çatışması İddiaları” konusunda oldu. 17 başvuru “Diğer” başlığı altında toplanırken bu yıl “Kamu Malları ve Kaynaklarının Hizmet Gerekleri Dışında Kullanılması” hiçbir başvuru yapılmadı.
Genel müdürler şikâyet rekortmeni
13 genel müdür, 9 ilçe belediye başkanı, 8 vali ve vali yardımcısı, 5 kaymakam, 4 vali, 4 teftiş kurulu başkanı, 1 KİT yönetimi/denetim kurulu üyesi ile 5 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları başkan ve yönetim kurulu üyesi hakkında şikâyet kurula ulaştı.
Kurul, 2017’de, 49 kamu görevlisi hakkında başvuru üzerine, 4 kamu görevlisi hakkında ise resen yapılan inceleme neticesinde sadece 5 kamu görevlisinin “etkili ilkelere aykırı davrandığını” tespit etti.
‘Usule uygun değil’
2017 yılında incelemeye alınan 126 başvurudan 73’ünü usul aykırılıkları başta olmak üzere çeşitli gerekçelerle görüşmedi. 2016’dan kalan 4 dosya karara bağlanırken 31 dosyanın görüşülmesi 2018’e ertelendi.
5 dosyada ihlal kararı, 6 dosyada etik ihlali olmadığı kararı verilirken, 13 dosyada “etik ilkelere aykırılık yönünden karar verilmesine yer olmadığı” görüşüne varıldı.
İhlal kararı verilen 5 dosyadan 3’ünde “Dürüstlük ve tarafsızlık”a aykırı davranıldığı, 2’sinde “Saygınlık ve Güven” ilkesinin çiğnendiği, bir dosyada da nezaket ve saygıya aykırı davranıldığı, bir dosyada da yöneticilerin hesap verme sorumluluğuna uygun davranmadığı tespitinde bulunuldu.