Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülen 33 kişinin ardından açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırıldı.
SiyasiHaber
Sivas’taki Madımak Oteli’nin 1993 yılında yakılması ve aralarında yazar ve sanatçıların bulunduğu 33 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, sağlık sorunları nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldı.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan cumhurbaşkanı kararı göre, 27 yıldır hapis yatan Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, Adli Tıp Kurumu’nun verdiği sağlık raporu doğrultusunda, Anayasa’nın 104’üncü maddesinin 16’ıncı fıkrası hükmü uyarınca kaldırıldı.
Madımak Oteli’nin yakılması sonrası idam cezasına çarptırılan Kılıç’ın cezası, idam cezasının kaldırılmasının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapse dönüştürülmüştü. Şimdi ise sağlık nedenleri gerekçe gösterilerek cezası kaldırıldı.
2019 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Erdoğan, Adli Tıp Raporu'na göre cezaevinde kalamayacağı belirtilen 'sürekli hastalığı bulunan biri cinayetten müebbet hükümlü' üç mahkumun, kalan cezalarının kaldırılmasına karar vermişti.
2015 yılında ise 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmış hükümlü Ömer Demirkirişçil'in kalan cezasını, ağır sağlık sorunları bulunması nedeniyle Cumhurbaşkanı tarafından kaldırılmıştı.
50'ye yakın suç ile ilk affedilen mahkum
50’ye yakın suçtan yargılanıp hüküm giyen Mustafa Akcanlı, hüküm giydiği suçlardan dolayı Kocabaş D Tipi Cezaevi’nde 10 yıl hapis yattı. Cezaevinde yatarken kolon kanserine yakalanan Akcanlı, 2015 yılında göreve gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından affedildi.
Geçmişte ve şimdi siyasi suçlardan yatan birçok hasta tutsağın serbest bırakılması için kampanyalar başlatılmış, eylemler yapılmış ancak bu arayışa dair olumlu bir sonuç elde edilememiştir.
Katliamcılar serbest, hasta tutsaklar toprak altında
2015 yılında başlatılan bir kampanya ile Celal Şeker isimli hasta tutsağın serbest bırakılması talep edilmişti. 'Cezaevinde kalamaz', 'Yüzde 96 ağır özür' raporları olmasına rağmen tahliye edilmeyen Şeker 2018 yılında hayatını kaybetmişti.
Neler Olmuştu?
Bundan 27 yıl önce 3 Temmuz'da Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak üzere aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu onlarca yazar, şair ve sanatçı Sivas'da toplanmıştı. Kentin çeşitli bölgelerinde toplanan binlerce kişi kente şenlik için gelenleri "dinsizlik" ile suçlayarak çoğunun kaldığı Madımak Oteli’ne yürüdü ve önce taşladıkları oteli daha sonra ateşe verdi. Onlarca kişi protestocuların yaktığı otelde sıkışıp kaldı. Saatler geçti, kalabalığa müdahale edilmedi. Madımak’ı saran alevler, aralarında halk ozanları Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin, şairler Metin Altıok ve Behçet Aysan, Uğur Kaynar, yazar Asım Bezirci, karikatürist Asaf Koçak’ın da yer aldığı 35 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Aralarında yazar Aziz Nesin ve sanatçı Arif Sağ’ın da bulunduğu 51 kişi güçlükle kurtarıldı. Yaralanan Aziz Nesin’e yönelik linç girişimi son anda engellendi.
Davanın geçmişi
Katliamda iki saldırgan da ölmüş, 14’ü polis, 65 kişi yaralanmış, 40 kişi ise yara almadan kurtulmuştu. Katliamla ilgili 124 kişi tutuklanmıştı. Yedi yıl süren dava sürecinde 33 kişi idama 85 kişi 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edilmişti. 37 sanık beraat etti. İdam cezası alan 33 kişinin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına dönüştürülmüştü. 33 kişi arasında Ahmet Turan Kılıç da bulunuyordu. 2004 Kasım’ında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Davası’nda “Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmaya iştirak” suçundan 7 yıl 6’şar ay ağır hapis cezasına mahkum ettiği dokuz hükümlüyü, yeni TCK’ya göre tahliye etmişti. Sivas davası hükümlülerinden üç kişi de daha önce yeni TCK’daki lehte olan hükümlerden yararlanarak, tahliye olmuştu. 13 Mart 2012’de, mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ hakkındaki davanın ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmasına; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zamanaşımı nedeniyle düşürülmesine karar vermişti. Sivas Katliamı Davası’nda mahkeme heyeti, firari sanıklar hakkında zamanaşımı hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davayı düşürdü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Sivas katliamıyla ilgili ana davadan ayrılan yedi sanık hakkındaki davanın, beş sanık için verilen zamanaşımı, iki sanık yönünden ise ölmeleri nedeniyle düşürülmesine ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararını onadı. Bunun üstüne Avukat Şenal Sarıhan dosyayı 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı ama henüz bir sonuç alınmadı. Avukat Sarıhan, uzayan yargılamanın tespiti için de iki ay kadar önce yine AYM’ye başvurdu.
Öldükten sonra bulunan sanık
Yargılandığı sırada firar eden 9 sanıktan biri olan Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak’ın yeri öldükten sonra tespit edildi. Her yerde aranan hatta Almanya'da olduğuna ilişkin istihbarat alındığı söylenen kilit önemdeki sanıklardan Cafer Erçakmak’ın uzun yıllar kentte yaşadığı, geçen yıl ölmesi ve gizlice gömülmesiyle ortaya çıktı. Bulunamayan Erçakmak arandığı yıllar boyunca memleketinde yaşamıştı. İhsan Çakmak’ın da firari olarak arandığı yıllarda evlendiği, askerlik yaptığı, ehliyet aldığı ve çocuğunu nüfusuna kaydettirdiği belirlendi. Bir diğer sanık Yılmaz Bağ’ın ise katliamdan sadece iki hafta sonra, Kangal ilçesinde düğün yaparak evlendiği tespit edildi.
Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler
Muhibe Akarsu – (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu – (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça – (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok – (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan – (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay – (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş – (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan – (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı – (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci – (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır – (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik –(19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek – (26 yaşında, aktör), NesimiÇimen – (67 yaşında, şair, sanatçı,), Carina Cuanna – (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan – (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin– (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz – (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa –(22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar – (37 yaşında, şair), Asaf Koçak – (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya – (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya – (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin – (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin – (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan – (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan – (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk – (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt – (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin – (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin – (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri – (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri – (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari – (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk – (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz – (21 yaşında, otel görevlisi).