Operasyonların sürdüğü illerde ablukanın bir an önce son bulmasını talep eden 1128 akademisyenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ‘aydın müsveddeleri’ olarak tanımlanmasının ardından birçok üniversitede bildiriye imza veren akademisyenlere karşı ‘cadı avı’ başlatıldı.
Erdoğan’ın “Bu devletin ekmeğini yiyip bu devlete ihanet edenlerin cezalandırılması gerekir” demesinin ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da bildirinin ‘teröre destek verdiği’ni ileri sürerek, bu akademisyenlere karşı ‘gereğinin yapılacağı’nı açıklamıştı.
Üniversite rektörleriyle konuyla ilgili toplanılacağının sinyalini veren YÖK’ün ardından birçok üniversitede akademisyenlere yönelik yaptırımlar başladı.
Akademisyenlere karşı harekete geçen üniversiteler şöyle:
Abdullah Gül Üniversitesi
İlk adım Kayseri’deki Abdullah Gül Üniversitesi’nden geldi. Üniversite, ‘Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’ bildirisinde imzası bulunan Prof. Dr. Bülent Tanju’nun istifasını istedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Üniversitede görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzeları ve Dr. Ülkü Güney’e bildiriye imza attıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Üniversite rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, üniversiteden emekli ve bildiriye imza atan bir profesöre soruşturma açmak için hukukçularla görüştüklerini, onunla ilgili bir işlem yapamadıklarını söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, bildiride imzası bulunan altı öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.
‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı metin içeriğinde yer alan ifadeler nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca soruşturma başlatıldığını belirten OMÜ Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, “Biz idari bir soruşturma gerçekleştireceğiz. Soruşturmacının vereceği karar doğrultusunda, soruşturmanın sonucuna göre gerekli işlemler yapılacaktır” diye konuştu.
Bartın Üniversitesi
Bianet’in haberine göre, barış bildirisi imzacılarından Bartın Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında soruşturma başlatıldı.
Akdeniz Üniversitesi
Üniversite rektörlüğünden yapılan açıklamada, bildiride imzası bulunan akademisyenlere yönelik soruşturma başlatılacağı açıklandı.
Cumhuriyet Üniversitesi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Çeliksöz hakkında inceleme başlattı.
Bülent Ecevit Üniversitesi
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in başkanlığını yaptığı Üniversitelerarası Kurul adına yapılan açıklamada, bildirinin sadece bir grup öğretim elemanın kanaatini ifade ettiğini, yükseköğretim sisteminde çalışan 150 binden fazla akademisyenin görüşlerini asla temsil etmediği öne sürüldü.
Açıklamada, “Akademik özgürlük, bir ülkenin varlığını, güvenliğini ve bekasını tehdit etmenin aracı olarak istismar edilemez. Akademik özgürlüklere saygı duyan hiçbir demokratik ülke ayrılıkçı teröre desteği ve kendi güvenliğine saldırıyı meşru göremez” denildi.
Erciyes Üniversitesi
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Senatosu, bildiriye tepki göstererek, “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin ortaya koyduğu ‘ihanet belgesi’ni reddettiğimizi, haksız yere devletimizi suçlayan, ülkemize uluslararası gözlemci davet eden ve terör örgütüyle müzakere isteyen bu zihniyete karşı olduğumuzu ifade etmek isteriz” açıklamasını yayınladı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Üniversite senatosunun yaptığı açıklamada, “Barış adına yapılan ancak kara propagandadan öteye geçmeyen söz konusu açıklamayı kabul etmiyor; bildiriye imza atan öğretim elemanlarını aziz milletimizin irfanı ve sağduyusu etrafında aydınlanmaya davet ediyoruz” denildi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Mehmet Akif Üniversitesi’nden bir grup akademisyen, ‘Akademik İhanete Geçit Yok’ başlıklı bir bildiri yayımladı ve internet sitesi üzerinden imzaya açtı.