AKP’li Erdoğan’ın “Meslek birliklerine karşı yeni düzenlemeler yapılacağını” açıklaması üzerine, TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) birer açıklama yayınladı.
MMO çalışanları: Odalarımıza, TMMOB’mize, demokrasiye sahip çıkıyoruz
TMMOB Makine Mühendisleri (MMO) Odası çalışanları, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan meslek kuruluşlarına ilişkin yeni düzenlemelere karşı TMMOB ve bağlı odalara destek açıklaması yaptı.
MMO çalışanlarının açıklamasında, “Bizlerin, bu neoliberal sömürü, rant ve yağma politikalarının ülkemiz, halkımız, içinde çalıştığımız Odamız ve onun üst birliği TMMOB’ye yansımalarına karşı örgütlü bir mücadele içerisinde olduğumuzu, bu bilinçle örgütümüz ile tam dayanışma içinde olacağımızı kamuoyuna duyururuz” denildi.
‘Dayanışma ve mücadele birliği içindeyiz’
MMO çalışanları, “Biliyor ve inanıyoruz: Birlikten güç doğar. Emek ve demokrasi mücadelesinin birer mensubu olarak, Odalarımız ve TMMOB’mizin yanında saf tutuyor; bu girişimin ülkemize, halkımıza yönelik olumsuz yansımalarına karşı bütün ilerici, demokrat kişi ve çevreleri duyarlı olmaya, birlikte tepki göstermeye çağırıyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, anti demokratik uygulamalar, sömürü ve rant politikaları kaybedecek, kamu-toplum yararı üstün gelecek ve kazanan ülkemiz, halkımız, geleceğimiz olacaktır” dedi.
TMMOB’a yönelik antidemokratik düzenlemeler
“Bizler, mühendis veya toplu iş sözleşmeli olarak içinde çalıştığımız odamız ve onun üst birliği TMMOB’ye yönelik bu antidemokratik mevzuat düzenlemelerini kabul etmiyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik, siyasi, sağlık vb. onca sorun varken, tekrar tekrar ısıtılıp gündeme getirilen bu mevzuat değişikliklerine ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe artık son verilmelidir.
Odalarımız ve TMMOB, kamu-toplum yararını, ülke ve halk lehine politikaları bir bütün olarak savunmuş ve iktidarın dinci gericilik eşliğindeki neoliberal dönüşüm programlarına, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik, barış ve kardeşlik içinde bir arada yaşam karşıtı otoriter devlet-toplum kurgusuna kararlılıkla karşı çıkmıştır.
Anayasa’ya aykırı girişimler
İktidar bu nedenle bazen yalnızca TMMOB Yasası’nı, bazen bütün kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yasal mevzuatını, Anayasa’nın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin 135’inci maddesine aykırı olarak değiştirme girişimlerinde bulunmaktadır.
TMMOB ve bağlı Odalar; ülkemizin yeraltı-yerüstü kaynakları, kentleri, çevresi, doğası, suyu, toprağı, tarımı, peyzajı, yapıları, gıdası, ulaşımı, enerjisi, iletişim altyapısı, madenleri, malzemeleri, sanayisi, bilişim uygulamaları vb. tüm alanlarda korumaya çalıştıkları kamu- toplum yararı ölçütünün tasfiyesi ve her toplumsal alanın bilimsel, hukuksal, sıhhi normlardan arındırılması için hedefe konulmuştur.”
Elektrik Mühendisleri Odası: Meslek odalarını hedef alan müdahaleyi kabul etmiyoruz!
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Odası çalışanları, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan meslek kuruluşlarına ilişkin yeni düzenlemelere karşı TMMOB ve bağlı odalara destek açıklaması yaptı.
Elektrik Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, “Koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin dorukta olduğu ve tüm dünyanın gözünü halk sağlığına ve giderek bozulan ekonomik tedbirlere yönelttiği böylesine bir ortamda; Türkiye`deki siyasi iktidarın TMMOB Yasasını değiştirmek istemesi ancak, "akıl tutulması" olarak açıklanabilir.
Krizi fırsata dönüştürmek isteyen siyasi iktidar, küresel salgınla mücadelenin ilk günlerinde toplumun içinde bulunduğu panik ortamından ve yaşadığı büyük şaşkınlıktan yararlanmış; Kanal İstanbul Projesi ihalesini gerçekleştirmiş, SİT alanlarını ve tarımsal alanları kullanıma açan yönetmeliği çıkarmıştır” denildi.
‘Hükümet ekonomik krizi de bir şekilde kapatmanın yollarını aramaktadır’
Siyasi iktidar, 18 Mart 2020 tarihinde, koronavirüse yönelik alınması gereken ilk tedbir paketini açıklamıştır. 19 maddelik tedbir paketi içinde sıralanan hiçbir madde işin ciddiyetinin anlaşılmadığını göstermiştir. Salgın sürecinde açıklanan diğer tedbir amaçlı alınan kararlar da aynı mantıkla sürdürülmüştür.
Anlaşıldığı kadarıyla, "hızlandırılmış bir koronavirüs çıkış programı" uygulayan hükümet, Ülkemizde uzun süredir yaşanan ekonomik krizi de bir şekilde kapatmanın yollarını aramaktadır.
İktidara geldiği 18 yıldan beri, meslek odalarının faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığı çeşitli zamanlarda gündeme getiren siyasi anlayış, yasa taslakları hazırlamış ancak sonra da vazgeçmek zorunda kalmıştır.
TMMOB ve odalardan neden rahatsızlık duyulmaktadır? Çünkü; TMMOB ve bağlı odaları, kuruldukları günden bu yana en zor dönemlerde bile iktidarların karar ve tasarruflarını toplumsal yarar ve mesleki fayda süzgecinden geçirip, bilimin ve aklın ışığında sadece gerçeklere dayalı çalışmalar yürütmüşlerdir.
Toplumun geleceğini yok eden ve halkımızın yüz yılda biriktirdiklerini "Özelleştirme" adı altında, yerli ve uluslararası sermaye gruplarına peşkeş çeken iktidara karşı durmuşlardır.
‘Meslek odalarımıza yönelen bu tür müdahaleleri kabul etmiyoruz’
Son olarak meslek odalarımıza yönelen bu tür müdahaleleri kabul etmiyoruz diyerek şunları açıkladı. “Meslek odalarımıza yapılan müdahaleyi, sadece meslek odalarına değil, Ülkemizde yıllarca büyük bedeller ödenerek oluşturulan demokrasi kültürüne, toplumsal yaşam tarzına da bir müdahale olarak değerlendiriyoruz.
Bizler, mesleki bilgi birikimini, kamu yararı doğrultusunda ortaya koyan ve her platformda mücadele yürüten, meslek odalarımıza yönelen bu tür müdahaleleri kabul etmiyoruz.
Yasa teklifine karşı, tüm demokrasi güçleriyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.
Bizler, bu ülkenin ve toplumun ortak çıkarlarını, kamu yararı ilkesinden vazgeçmeden savunmaya devam edeceğiz” denildi.