Diyarbakır’ın yaşayan son Ermenisi Sarkis Eken, yaşamını yitirdi. 86 yaşındaki Sarkis Eken, Meryem Ana Süryani Kilisesi’nin bahçesindeki evinde, eşini kaybetmesinin ardından yalnız yaşıyordu.
Diyarbakır'da yaşamaya devam eden tek Ermeni olan 86 yaşındaki Sarkis Eken yaşamını yitirdi. Olayı Şeyhmus Diken Twitter'dan duyurdu. Şeyhmus Diken tweetinde şöyle dedi:Diyarbakır'ın son Ermenisi Sarkis (Sıtkı) Axparigi de kaybettik. Fotoğraf 1,5 yıl önce vefat eden eşinin töreninden. Çatışmalar nedeniyle Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde tören düzenlenemiyor. Sarkis Eken, bugün saat 13.00’te Meryem Ana Süryani Kilisesi’nde yapılacak törenle defnedilecek.
BBC Türkçe, 25 Nisan 2015 tarihinde, eşi vefat ettikten sonra Sarkis Eken'in haberini yapmıştı. Hatice Kamer imzasıyla yapılan haberde, Sarkis Eken'in hayatyla ilgii ayrıntılı bilgilere yer verilmişti.
Hatice Kamer'in haberinden bir bölüm:
Sarkis Eken, Silvan’ın Başbuk Köyü’nden. Babasının varlıklı bir aileden geldiğini, 1915 olaylarından önce, iki köylerinin olduğu bilgisini de veriyor. Ve ekliyor “Olaylardan sonra, o köyler, ağaların, beylerin eline geçti” diyor.
Dedesi, zamanında, Silvan’ın nüfuzlu ağalarından Ali Ağa ile kirve olmuş.
915 olaylarında, birçok akrabası da bu ağa sayesinde hayatta kalabilmiş.
Annesinin de Silvanlı olduğunu belirten Eken, onların Batman civarında yaşayan Reşkotan Aşireti sayesinde hayatta kaldığını söylüyor.
“Reşkotan Aşireti lideri, Mihemedê Mistê Reşkota, civar köylerde yaşayan gayrımüslimlere dokunulmasına izin vermemiş. Bu ağa sayesinde birçok Ermeni kafile hayatta kalabilmiş. Annemin hayatını da onlar kurtarmış” diyor.
“Diyarbakır’a geldiğimizde, şehirde 300 Ermeni aile vardı. O zamanlar komşuluk ilişkileri çok iyiydi. Farklı semtlerde yaşadık. Fakat zamanla önce zenginler sonra da yoksullar buradan göçüp gitti. Başlarına bir şey gelecek diye korktular. Buradan Avrupa’ya da giden çok oldu. Biz gitmedik çünkü burayı çok seviyorduk, ayrıca geleceğinden kaygı duyacağımız çocuğumuz da olmadı. Bu yüzden burada yalnız, bir başımıza kaldık” diyor.
65 yıl sonra resmi nikah
65 yıllık hayat arkadaşı Bayzar Alata ile resmi nikahları geçen yıl, 27 Nisan’da Surp Gragos Ermeni Kilisesi’nde renkli bir tören ile kıyılmıştı.
“Nüfusta din hanemde islam yazıyordu, onu değiştirdikten sonra Bayzar resmi nikah isterim diye tutturdu. Ben de sırf o mutlu olsun diye kabul ettim. O çok iyi bir insandı. Herkes onu çok severdi”
“Eşim Ermenice bilirdi ama ben bilmiyorum. Annemi de on yaşında iken kaybettim. Babam bizimle konuşmadı . Ben de herkes gibi köyde Kürtçe konuşarak büyüdüm” diyor.
86 yaşındaki Sarkis Eken, Meryem Ana Süryani Kilisesi’nin bahçesindeki evinde, eşini kaybetmesinin ardından yalnız yaşıyordu.
Diyarbakır'ın son Ermenisi Sarkis (Sıtkı) Axparigi de kaybettik. Fotoğraf 1,5 yıl önce vefat eden eşinin töreninden. pic.twitter.com/YhEVV393hH
— Şeyhmus Diken (@SeyhmusDiken) 18 Ocak 2016