Adana’da DİSK/Genel-İş’in çağrısı ile bir araya gelen DİSK üyesi işçiler ‘Asgari ücret 2300 net’ ve “Taşeron işçilerine ayrımsız şartsız kadro istiyoruz” pankartlarıyla bir basın açıklaması düzenledi. ‘Filistin halkı yalnız değildir’ pankartının da açıldığı açıklamada, tüm işçilere kadro verilmesi talep edildi.
SiyasiHaber – Adana
Adana’da Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu‘na (DİSK) bağlı Genel-İş sendikası üyesi işçiler taşeron işçilere koşulsuz ve ayrımsız kadro verilmesi talebiyle bir araya geldi. Asgari ücretin net 2300 lira olmasını da talep eden işçiler ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesini de protesto ederek ‘Filistin halkı yalnız değildir’ pankartı açtılar.
Taşeron işçilerine kadro verilmesi konusunda hükümet tarafından yapılan açıklamalara dair işçiler tarafından yapılan basın açıklamasında, kadro işlemleri için komisyon kurulması talep edilirken, hükümet adına yapılan açıklamalarda 450 bin taşeron şirket işçisinin bu kapsamda olduğu aktarıldı ve “Önce belediye şirketleriyle ve esas olarak da 2004 yılından başlayarak başta 5393 sayılı Belediye Kanunu olmak üzere yerel yönetim yasalarıyla güvenceli kamu istihdamının dışına çıkarılan belediye hizmetlerinde çalışan yüzbinlerce işçinin kadro beklentisi yapılan açıklamalarla boşa çıkarılmıştır” denildi.
Açıklamada, “Hükümet adına yapılan açıklamalar, hükümetin ilan ettiği rakamlara göre 400 bin işçi kadrosuz ve güvencesiz bırakmıştır” denilirken, DİSK’in talebinin başından beri “Belediye Kanunu’ndaki norm kadro uygulamasının değiştirilerek norm kadro kurma ve uygulama yetkisinin belediye meclislerine terk edilmesi, belediyelerin asli hizmetlerinde hizmet alımının yasaklanması, belediye iktisadi teşekkülleri (BİT) olarak tanımlanan belediye şirketlerinde çalışanlar da dahil olmak üzere taşeron şirketlerde çalışan işçilerin 657/4-d kapsamında istihdam edilmeleri yönünde olduğu” belirtildi.
Hükümet adına yapılan açıklamalar dikkatle incelendiğinde sadece merkezi idare, belediye ve il özel idarelerinde kapsama alınacağının altı çizilen açıklamada, “Buna göre kamu iktisadi teşekküllerinde çalıştırılan taşeron işçilerin de kadro düzenlemesinde kapsam dışında bırakıldığı anlaşılmaktadır. Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa Anayasanın eşitlik ilkesi göz ardı edilmiş olacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Yapılacak düzenlemenin eksiklerinin giderilmesi gerektiğini belirtilen açıklamada, belediyelerce yapılacak bütün işlemlerde işçi sendikalarının içinde olacağı komisyonların yetkisinde yapılması talep edilirken, “Bu değerlendirmelerimiz temelinde hükümetten başlıca talebimiz kadro konusunda sergilenen ayrımcı anlayışı terk ederek kamuyu bütün olarak ele alması ve belediye hizmetlerinde çalışan taşeron şirket işçileri ile BİT işçilerine de güvenceli kamu kadrolarını açmasıdır. Bu yapılmazsa bize kamudaki taşeron işçiler arasında neden ayrım yapıldığını sorgulamak kalır” denildi.