DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, ortak açıklama ile İBB seçimlerinin iptaline tepki gösterdi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) seçimlerini iptal etmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptıkları ortak yazılı açıklama ile İstanbul seçimlerinin iptaline tepki gösterdi. “Demokrasilerde halkın iradesine saygı duymayanlara yer yoktur” başlığıyla yapılan açıklamada, seçimin tekrarı hukuksuz ve gayri meşru olarak değerlendirildi.
Seçme seçilme hakkına el uzatılmıştır
“Türkiye demokrasi tarihine, halkın iradesinin gasp edildiği yeni bir tarih daha eklenmiştir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “KHK ile hukuksuzca ihraç edilmesi gerekçe gösterilerek seçilmiş belediye başkanlarına mazbata verilmemesi utancına YSK’nın İstanbul kararı eklenmiştir. 6 Mayıs 2019 tarihli YSK kararıyla ülkemizde demokrasiden geriye kalan son haklardan birine, seçme ve seçilme hakkına da el uzatılmıştır” denildi.
‘İptal kararı gayrimeşrudur’
YSK’nin hukuka ve kendi içtihatlarına göre değil de talimatlara göre karar verdiği belirtilen açıklamada, “Rantın ve akıtılan kaynakların kesilerek ekmeğin, ulaşımın, suyun fiyatının düşürülmesinden rahatsız olan çıkar gruplarının baskısıyla hukuk ve demokrasi ayaklar altına alınmıştır” ifadesine yer verildi. YSK’nin kararının gayri meşru olduğu vurgulanan açıklamada, “Tüm devlet olanaklarını kullanmalarına rağmen seçimlerde oyların çalındığı, sahte seçmen/kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı iddialarını temellendiremeyenlerin imdadına YSK yetişmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu iddia ederek halkın iradesine karşı büyük bir saygısızlık yapmıştır” diye belirtildi.
‘Halka hesap vermesi gerektiği açıktır’
İptal kararını sadece İmamoğlu ve ona oy verenlere yönelik bir saygısızlık olarak görmedikleri belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu aynı zamanda İstanbul’a ve hatta 82 milyon yurttaşa karşı bir saygısızlıktır. YSK bu kararıyla, sandık kurullarının benzer biçimde teşekkül ettiği 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de ‘tam kanunsuzluk’ hali doğurmuştur. Halkın seçme ve seçilme hakkını cebren ve hile ile ortadan kaldıracak kadar hukuktan uzaklaşanların demokrasilerde yeri olmayacağı, halka hesap vermesi gerektiği açıktır.”
(Yeni Yaşam)