CPJ’nin 2019 yılı raporuna göre Türkiye, dünyada tutuklu gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke konumunda.
ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) 2019 yılı raporuna göre, mesleki faaliyetlerinden dolayı dünya genelinde 250 gazeteci cezaevinde bulunuyor.
Cezaevindeki gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla şöyle: Çin, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır.
Raporda, Türkiye’de tutuklu gazetecilerin sayısının 47 olduğu kaydedildi.
Geçen yıl cezaevindeki gazetecilerin sayısı 68 olarak kaydedilmişti.
DW Türkçe’nin aktardığına göre cezaevindeki gazetecilerin sayısının düşmesinin, Türkiye’nin “4 yıldır ilk kez dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olmadığını” göstermesine rağmen, Türkiye’de “medyanın durumunun iyileşmediği” vurgulandı.
Raporda, Türkiye hükümetinin 100’ün üzerinde haber kurumunu kapattığı ve çalışanlarından çoğunun “terörizmle” suçlandığı belirtilerek, “bağımsız habercilik ve eleştirinin yok edilmeye” çalışıldığı ifade edildi.
Türkiye’de kapatılan veye el değiştiren yayın kuruluşlarının “içinin boşaltılmasının” yanı sıra birçok gazetecinin zorunlu olarak ülke dışında yaşadığı, işsiz kaldığı veya otosansür uyguladığı dile getirildi.
Raporda, Türkiye’de birçok gazetecinin de yargılandığı belirtilerek, cezaevine girme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.
En çok tutuklu gazeteci Çin’de
Gazeteciler Koruma Komitesi, “Cezaevindeki gazetecilerin kaydını tutmaya başladığı 1990’lı yıllarından başından beri Türkiye’nin dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olma konusunda Çin ile yarıştığı” ifade edildi.
Raporda Çin’deki cezaevlerinde 48 gazetecinin tutuklu bulunduğu kaydedildi. Geçen yıl ise bu sayı 47 olarak tespit edilmişti.
Rapora göre, Suudi Arabistan ve Mısır’da ise 26’şar gazeteci cezaevinde bulunuyor.
Dünyada medyanın içinde bulunduğu durumu takip edip raporlaştıran Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ise Türkiye’de 120’den fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, bunun ise ‘dünya rekoru’ olduğunu açıklamıştı.
(GAZETEKARINCA)