HDP’nin açlık grevlerine dair önergesi hakkında söz alan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, aile ve avukat görüşü hakkının doğal bir hak olduğunu söyledi.
HDP’nin Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve avukat görüşünün düzenli hale getirilmesi için cezaevlerinde süren açlık grevlerine dair Meclis’e sunup, reddedilen grup önergesine ilişkin CHP’den Ankara Milletvekili Tekin Bingöl söz aldı.
CHP’li Bingöl, Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında İmralı tecridi üzerinde durdu.
'Avrupa Konseyi ülkeleri arasında cezaevi nüfusu en fazla olan Türkiye'
Cezaevlerinin tutuklu ve hükümlüleri dış dünyadan izole eden özel bir mekan olduğunu dile getiren Bingöl, “Bunun dışında kötü muamele, işkence, tecrit asla cezaevlerinde uygulanmaması gereken hususlardır. Peki, Türkiye'de durum bu mudur? Şöyle kısa birkaç başlıkla size durumu izah etmek istiyorum. Değerli arkadaşlarım, Türkiye'de şu anda 300 bine yakın tutuklu ve hükümlü var. Lebalep, istif hâlinde o hücreleri doldurmuş durumdalar. Hele buna bir de denetimli serbestlikle bırakılan 350 bin kişiyi de katarsanız, 600 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü, çok kısa süre içerisinde bu cezaevlerinde tutulmuş. Bizim bir birinciliğimiz var, hani haksızlık etmeyelim hiçbir birinciliğimiz yok diye. Avrupa Konseyi ülkeleri arasında cezaevi nüfusu en fazla olan ülke Türkiye. Artık, bununla nasıl bir değerlendirmeye tabi tutuluruz varın siz düşünün” ifadelerini kullandı.
Bingöl, Türkiye’deki cezaevlerinin durumuna dikkat çekerek, “Türkiye'de 12 Eylül ile yüzleştik. Geçenlerde Mamak'ı işkencesiyle inleten faşist Raci Tetik'in cenazesi vardı. Hepimiz ibretle izledik ve o dönemlerde Mamak ile Diyarbakır Cezaevleri işkence ve ölüm merkezleriydi. Şimdilerde 2 yılda 2 bin 300 hasta tutuklu hayatını kaybetti, bugünse 1300'e yakın hasta var cezaevlerinde ve 357'sinin acilen serbest bırakılması gerekiyor. Ölümle yüz yüzeler ama buna dönüp bakan hiçbir yetkili yok. Sadece bununla sınırlı değil. Bakın değerli arkadaşlarım, bu cezaevlerinde 456 tutuklu ve hükümlü. 60'a yakını gözaltındayken hayatını kaybetti değişik nedenlerle, hastaların dışında, hasta tutukluların dışında. Böyle realiteler var Türkiye cezaevlerinde” dedi.
Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de 2023 planı iktidarın, 35 cezaevi yapmak. Türkiye'ye biçilen gelecek bu. Türkiye'nin vizyonu, önüne konan vizyon 35 cezaevi yapmak. İşte, Türkiye'nin bu cezaevlerine, halkımıza bakış açısı bu. Türkiye'de işkence, kötü muamelenin dışında müthiş bir tecrit uygulaması var. Aylarla değil, yıllarla, bırakın aile yakınlarını, akrabalarını avukatlarla dahi görüşemeyen onlarca tutuklu ve hükümlü var. Bu, doğal bir hak. Bu hakkı siz alamazsınız ellerinden. Bu hakkı vermek durumundasınız. Aksi takdirde Türkiye'nin yüz yüze olacağı gerçekler hepimizi ve ülkemizi çok zor durumda bırakır.
Türkiye bir utanç vesilesi ile karşı karşıya
Türkiye'de iletişim araçlarını kullanamıyor tutuklu ve hükümlü kardeşlerimiz; telefonları ve mektupları dahi çok sınırlı kullanıyorlar. Şimdi, bütün bunları göz ardı edip, dönüp baktığımızda Türkiye bir utanç vesilesiyle karşı karşıya. Mart ayında 8 kişi hayatını kaybetti, kimin umurunda? Son dönemlerde cezaevlerinde ve dışarda açlık grevi yapanlar var, kimin umurunda? Son günlerde ölüme yatanlar var, ölüme yatanlar, kimin umurunda? Siz bunu umursamazsanız, siz bu gerçeklerle karşı karşıya gelmezseniz, korkarım ki zulmedenler zulümleriyle âbâd olmayacaklar ve mutlaka gün gelecek hesap sorulacak.”
AKP’li Yayman: Öcalan kendi talebi ile görüşmüyor
Önerge hakkında söz alan AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise, Öcalan’ın kendi talebi ile zaman zaman avukatları ve ailesi ile görüşmediğini ileri sürdü. Yayman, şu ifadeleri kullandı: "İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan'la görüşme meselesi uzun zamandır devam ediyor. Abdullah Öcalan'ın, kendi talebiyle zaman zaman avukatlarıyla görüşmek yerine ailesiyle görüşme talebinin olduğunu biliyoruz ama '8 yıldır görüşme yoktur.' ifadesi doğru değildir. Bu konuda hükümetimizin teması var, arayışları var. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar var.”
(Mezopotamya Ajanası)