Akademisyen Ceren Damar Şenel’i öldüren Hasan İsmail Hikmet’in yargılandığı davanın ikinci duruşmasında savcı, tutuklu sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Duruşma 24 Ocak’a ertelendi.
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Ceren Damar Şenel, 2 Ocak 2019 tarihinde “kopya tartışması” bahanesiyle Hasan İsmail Hikmet isimli öğrenci tarafından öldürülmüştü.
Hikmet hakkında “tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın ikinci duruşması, Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmayı Çankaya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile kadın hakları savunucuları takip etti.
Duruşmaya tutuklu sanık Hikmet ile Ceren Damar’ın annesi Feyzan Damar, babası Mustafa Damar, kız kardeşi Selin Damar, eşi Levent Şenel ve müdahil Çankaya Üniversitesi’nin avukatı katıldı.
Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak ise “sağlık durumu” mazereti bildirerek duruşmaya katılmadı.
Damar ailesinin avukatı Çetin Arslan, “Sanık avukatının mazeretinin davayı uzatmaya yönelik olduğu için reddedilmesi gerektiğini düşünüyorum. Neyin ne olduğu belli değilmiş gibi menfur olayda Ceren’i savunan kim varsa onlar hakkında suç duyurusunda bulunmuşlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın taziyeleri hakkında ise hiçbir şey söylememektedir. Bu da ilginç bir noktadır” dedi.
Baba Mustafa Damar da avukatın duruşmaya katılamamasına ilişkin “Karşılaştığımız durum hukukla dalga geçmektir. Buna göz yumamayız. Katile hak ettiği ceza verilmeli” diye konuştu.
Sanık Hasan İsmail Hikmet ise “Avukatım olmadığı için savunma yapmak istemiyorum” dedi.
Sanık Hikmet’e ağırlaştırılmış müebbet istemi
Daha sonra savcı mütalaasını açıkladı.
İddia makamı mütalaasında, “Sanığın gönül ilişkisine zorlanma iddiası gerçek dışı, kendisini suçtan kurtarmaya yöneliktir” diyerek sanık Hikmet’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
Tanıklar dinlendi
Savcının mütalaasının ardından duruşmaya tanıkların dinlenmesi ile devam edildi.
Tanık Eren Şahin ifadesinde, “Sanıkla okula başladığımda tanıştım. Kayıt sürelerimiz örtüşüyor. Aralarında bir ilişki sezmedim. Sanıkla Ceren hoca arasında iddia edildiği gibi bir ilişki olsa Ceren hocanın odasına her defasında benimle gitmeyi tercih etmezdi. Sanık, ‘Ceren hoca sana da gıcık gidiyor mu?’ diye sordu. ‘Sana özel bir şey yok mesafeli davranıyor’ dedim. Odasına her gittigimizde ismimizi sorardı” diye belirtti.
Tanık Asena Gökmen de şunları ifade etti:
“Olayın olduğu gün sınav çıkışı otoparktaydım. İki ses duydum. Sanığın Ceren hocayı dövdüğünü düşündük. Sanığa dur diye bağırıldığında yüzünü net olarak gördüm. Sonra Ceren hocanın odasına gittik. Arkadaşım polisi aradı.”
Duruşma 24 Ocak’a ertelendi
Mahkeme, sanık Hasan İsmail Hikmet’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Davanın bir sonraki duruşması 24 Ocak 2020 tarihinde yapılacak.
“Erkek egemen sistemle mücadele edilmeli”
Duruşma öncesi Ankara Kadın Platformu, adliye önünde basın açıklaması yaptı.
“Erkek adalet değil gerçek adalet” pankartının taşındığı basın açıklamasının metni, Ankara Kadın Platformu Üyesi Zeynep Tan tarafından okundu.
“Ceren Damar’ın katledilişi bize kadınların bir üniversitenin hukuk fakültesinde dahi can güvenliğinin olmadığını göstermekte. Ceren’in öldürülmesinin sorumluları şiddetin gerçek sebeplerini ortadan kaldırmak yerine daha fazla güvenlikçi politika önermektedir. Halbuki eril şiddeti önleyecek olan erkek egemen politikalarla ve bunu yaratan erkek egemen sistemle mücadele edilmesidir.
“Bu şiddet eylemi göstermektedir ki Ceren Damar’ın da ilke edindiği ‘insan doğa ve toplum yararına üniversite’ hedefine ulaşmanın yolu bugün üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaktan geçmektedir.”
Sanıkların öldürülen kadınları itibarsızlaştırılmaya çalıştığına da dikkat çeken Tan, “İlk duruşmada katil Hasan Hikmet İsmail’in duruşmaya takım elbiseyle ve kravatla gelerek ifadesini toplumsal cinsiyet normları üzerinden Ceren Damar’ı itibarsızlaştırmak üzerine kurguladığına şahit olduk” dedi ve şöyle devam etti:
“Erkek yargının adaletinin nereden geleceğini çok iyi bilen erkekler yine kadınların yaşamlarını sorgulatarak indirim almaya çabalamaktadır. Ancak biz bugün buraya gerçek adaleti sağlamak için geldik.
“Kadın cinayetlerine karşı olan öfkemizle bir kez daha söyleyelim: Bir kadın daha eksilmemek için adliye koridorlarını doldurmaya devam edeceğiz.”