Çukurören köyünde antimuan maden ocağının kapasite artırımı için proje sahibi Üç Yıldız Antimon Madencilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuş, İl Müdürlüğü ise ÇED sürecini başlatmıştı. Yapılmak istenen ÇED toplantısı, “Burada maden istemiyoruz” diyen köy sakinleri tarafından toplantı salonunun kapısının kilitlenmesiyle engellendi.
Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Çukurören köyünde 36 ruhsat numaralı antimuan maden ocağı, antimuan flotasyon, antimuan tiroksit ve metal antimuan üretim tesisinin kapasite artırımı için proje sahibi Üç Yıldız Antimon Madencilik İthalat-İhracat San. ve Tic. A.Ş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuştu.
Şirketin başvurusundan sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED sürecini başlattığını duyurmuştu. Dün saat 14.30’da Çukurören Köyü Kalkınma Kooperatifinde halkın katılım toplantısı yapılması planlandı. Çukurörenliler ise şirket yetkililerini ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini toplantı salonuna almadı.
Köylüler toplantı salonunu kilitledi
Daha önce altın madeni çıkarılması ile gündeme gelen ve yaşam savunucuları tarafından kararlılıkla savunulan Murat Dağı’nın yamacında ki köylerden olan Çukurören, maden ocaklarının çözelti havuzlarında kullanılan, ağır kimyasalların çevrede ölümleri arttırdığından ve ekolojik dengeye zarar vermesinden dolayı antimuan üretim tesisinin kapasite artırımına tepki gösterdi. Daha önceden Çukurören Köyü Kalkınma Kooperatifinde yapılması planlanan ÇED toplantısına köylülerin yanı sıra Murat Dağı için mücadele eden Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği ve CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Akbaz Şahbaz katıldı. ÇED toplantısı başlamadan hemen önce Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nun toplantı salonunda bir köylü bile bulunsa halkın bilgilendirilmiş sayılacağı uyarısı üzerine “burada maden istemiyoruz” diyen köy sakinleri toplantının yapılacağı salonunu boşaltarak kapısını kilitledi.
Halkı bilgilendirmeden toplantı olmayacak
Halkın katılım toplantısı için toplantı salonu önünde karşılanan şirket yetkilileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekibi kapısı kilitlenen toplantı salonuna alınmadı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olduğu anlaşılan yetkili kendilerinin devlet adına Çukurören’de ÇED toplantısı yapmak üzere bulunduklarının altını çizdi. Ardından Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nun sözcüsü Funda Öz Akcura araya girerek; “Kahveye bir kişi bile girerse bu toplantı yapılmış sayılıyor ve bu yüzden şirket önünde yeni bir sayfa açmış oluyor.” ifadelerini kullandı. Daha sonra köylülerin ‘Köy halkı bilgilenmek istememiştir bu sebeple toplantı yapılamamıştır.’ talebi tutanak altına alındı. Toplantı salonuna giremeyeceğine ikna olan yetkililer dışarda tutanaklarını tuttuktan sonra köyden ayrıldı.
Daha önce 70 köylü kanserden hayatını kaybetmişti
Çukurören köyü muhtarı Fazıl Akdemir daha önce antimuan maden ocağında çalışan 70 köy sakininin kanser yüzünden vefat ettiğini belirterek şunları söyledi: “Ölen arkadaşlarımızın hepsi gençti. Birçoğu henüz 40 yaşını bile göremedi. Hala tedavi gören birçok arkadaşımız mevcut.
“Dört yanımız maden ocakları ile sarıldı”
Bizim amacımız bu noktada maden çıkmasın maden çıkarttırmamak değil. Burada ki kapasite artışı Uğurluca, Göynük ve Çukurören köylerini doğrudan etkileyip zehirleyecek. Yine burada en önemli nokta kapasite artışı yapılmak istenen bölge köye 500 metre civarı biz kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Şuan köyün doğusunda aktif antimuan maden ocağı var, kuzeyde antimuan var, batımızda antimuan, güneyimizde yine antimuan maden ocağı var. Dört yanımız maden ocakları ile sarıldı biz sağlıklı bir yaşam için gelecek için torunlarımız için burada maden istemiyoruz. Buraya yine gelecekler yine ÇED toplantısı yaptırmayacağız.”
(Dokuz8Haber)