Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik’in Kazdağları’ndaki doğa katliamını durdurmak için 288 gündür nöbetlerini sürdüren doğa ve yaşam savunucularına Kabahatler Kanunu’na muhalefet gerekçesiyle 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi. Doğa ve yaşam savunucuları süreci SiyasiHaber’e anlattı.
SiyasiHaber
Kazdağları’nda Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik’in ekolojik katliamlarını engellemek amacıyla Kirazlı Balaban’da 7/24 çadır nöbetini sürdüren doğa ve yaşam savunucularına nöbetin 288’inci gününde 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi. Çanakkele Valiliği tarafından kesilen ve orman muhafaza memurları tarafından tebliğ edilen idari para cezasına, 8 Mayıs 2020 tarihinde Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun, ormanlarda piknik yapmanın, konaklamanın, drone uçurmanın yasaklanması kararına muhalefet etmek gerekçe gösterildi. İdari para cezası Kabahatler Kanunu’nunda tanımlanan ‘'toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığını, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak' suçlamasıyla kesildi.
Kazdağları’nda 7/24 nöbeti sürdüren doğa ve yaşam savunucularından Ferzan Aktaş SiyasiHaber’e 288’nci gününü geride bırakan Kazdağları nöbetini ve valilik tarafından kesilen idari para cezasını değerlendirdi.
Ferzan Aktaş, 26 Temmuz’da başlayan Kazdağları nöbetinin 288’inci gününü geride bıraktığını belirterek, Salgın sürecinin başlamasıyla Sağlık Bakanlığı’nın ‘bulunduğunuz yerlerde kalın ve kendinizi izole edin’ uyarılarına uygun olarak gerekli tedbirleri alıp, nöbet alanında kendilerini izole ederek nöbeti devam ettirdiklerini söyledi. Orman Bölge Müdürlüğü’nün nöbetin 270’nci gününde Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun, ormanlarda piknik yapmanın, konaklamanın, drone uçurmanın yasaklanmasını içeren kararı gereğince alanı tahliye etmelerinin istediğini hatırlatan Aktaş, süreci şöyle anlattı: “‘Biz burada piknik yapmıyoruz. Neden maden şirketine tahliye tebligatı yapmıyorsunuz da, sadece bize yapıyorsunuz’ diyerek hem biz hem de Çanakkale’deki sivil toplum kuruluşları bu karara itiraz ettik. Kararın değiştirilmesini ve burası için istisna uygulanmasını istemiştik. Bugün tekrar orman muhafaza memurları gelerek Valiliğin tebliğini bize ilettiler. Kişi başı 3 bin 180 liradan 4 gün ayrı ayrı cezalar kesilmiş. Bugün elimize bunlar ulaştı.”
Anayasal hakları gereği idari para cezalarına itirazlarını yapacaklarını ifade eden Ferzan Aktaş, “Çünkü biz burada piknik yapmıyoruz. Biz nöbet tutuyoruz. Ayrıca idari para cezaları Kabahatler Kanunu’nun ‘toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi, ekonomik düzeni korumak amacıyla idari yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar ve kabahatler’in tanımlandığı maddesi uyarınca verilmiş. Bizim burada yaptığımız asıl şey, çevreyi korumak, genel sağlığı korumak dolayısıyla. Ayrıca bu yörede yaşayan insanlar tarımla geçiniyor. Herhangi ekonomik düzeni bozacak bir faaliyetimiz de yok bizim. Asıl bu maddede belirtilen suçları işleyenler maden şirketleridir. Buradaki doğayı tahrip edenler, 180 bin insanın suyunun zehirlenmesine neden olacak olanlar maden şirketi iken, cezalar onlara değil bize kesiliyor. Biz bu cezalara yine itiraz edeceğiz” diye konuştu.
Doğa ve yaşam savunucuları ayrıca yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklama şöyle:
“Kabahatli Değiliz, Kazdağlarını Savunuyoruz
8 Mayıs 2020 tarihinde Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun, ormanlarda piknik yapmanın, konaklamanın, dron uçurmanın yasaklanmasını içeren kararı gereğince, Kazdağları nöbetimize kişi başı günlük 3.180 liradan 4 gün üst üste, toplamda 57.240 lira idari para cezası kesilmiştir. Bizler, daha önce de belirttiğimiz gibi pandemi süresince her türlü önlemi almış ve kendimizi bu alanda izole etmiştik. Buna rağmen valilik tarafından idari yaptırım cezaları Kabahatler Kanununun 5326 sayılı maddesi gereğince kesilmiştir. 5326 sayılı madde şöyle diyor;
‘Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, ÇEVREYİ, ekonomik düzeni korumak amacıyla idari yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar ve kabahatler tanımlanmıştır.’
Bizler anayasanın 56. maddesinin her yurttaşa verdiği sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ve çevreyi koruma göreviyle, 288 gündür, havamızı, suyumuzu, toprağımızı yani ÇEVREMİZİ korumak için buradayız, çadırlarımızla nöbetteyiz. Bu eylemimizle hem sağlığı, hem de çevreyi koruyarak ahlaklı davranıyor, toplum düzenini ve yaşamını koruyoruz. Ayrıca ekonomik düzeni tarıma dayalı olan bölgenin vahşi madencilik ile yok edilmemesini istiyoruz. Dolayısıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanununa aksi yönde hareket etmiyor, bir kabahat işlemiyoruz. Hakkımızda kesilmiş bu idari para cezalarının iptal edilmesi için itirazlarımızı yapacağız.
Tekrar söylüyoruz; biz burada PİKNİK yapmıyoruz. Biz Kaz Dağlarımız ve burada yaşayan milyonlarca can, açgözlü şirketler tarafından katledilmesin diye NÖBET tutuyoruz. Bir KABAHAT varsa bu bunca talana izin vererek doğayı korumayanların, bir SUÇ varsa bu da doğayı katleden ŞİRKETlerindir.
Heryerkazdağları
Kirazlı, Çanakkale”